Vučić: Pustite KRIK da radi svoj posao, to je naš doprinos demokratiji

Vučić: Pustite KRIK da radi svoj posao, to je naš doprinos demokratiji

Aleksandar Vučić (srceenshot Pink)

Predsednik Aleksandar Vučić pozvao je sinoć medije bliske vlasti da ne napadaju novinare KRIK-a, da ih puste da rade svoj posao i naveo da novinari ovog portala moraju da se osećaju slobodno i sigurno. Vučićeva reakcija usledila je nakon što su provladini mediji lažno optužili KRIK da je blizak nedavno uhapšenom Veljku Belivuku, ali i pošto su ovaj napad osudila domaća i međunarodna medijska udruženja i nevladine organizacije.   

Piše: Bojana Jovanović

„Pozivam i vas i pozivam celokupnu srpsku javnost da ne napadate ni KRIK ni bilo koga drugog. Pustite ih neka rade svoj posao, to stvarno mislim jer oni moraju da se osećaju slobodno i sigurno i to mora da bude naš doprinos demokratiji, slobodi izražavanja, novinarske profesije. Imaju pravo da koriste izvor koji hoće. Bio to Belivuk, bio to neko drugi, ali je takođe važno da ljudi to znaju“, rekao je sinoć Vučić pošto se na televiziju Pink uključio uživo iz Abu Dabija.

Mediji bliski vlasti pokrenuli su kampanju protiv KRIK-a nakon intervjua koji je jutjub kanalu „Slavija info“ dao Nenad Marković, otac jednog od 15-ak mladića čiji se nestanak dovodi u vezu sa kriminalnim obračunima. Marković je rekao da ga je telefonom pozvala osoba koja se predstavila kao Veljko (Belivuk) i koja ga je uputila na KRIK.

Tabloidi „Alo“, „Informer“, „Kurir“, „Srpski telegraf“ i Pink iskoristili su ovu izjavu da napadnu KRIK lažno nas optužujući da smo povezani sa Belivukom i da sa njim imamo neki „tajni dil“.

Napad medija koji su pod kontrolom vlasti osudile su juče domaće i međunarodne medijske organizacije i udruženja, nevladine organizacije, kao i pojedine opozicione stranke. Ovu podršku novinarka Pinka sinoć je označila kao „hajku“ koja je krenula iz Evrope i sveta.  

„Postavljam pitanje kako bi reagovali da je taj otac rekao da mu je gospodin Belivuk rekao da se javi Pinku, možete da mislite kako bi reagovali KRIK i ambasade“, kazao je Vučić.

Iako je predsednik sinoć smirio situaciju poručivši provladinim medijima da puste KRIK da radi svoj posao u ovim medijima su i danas objavljeni tekstovi u kojima se KRIK dovodi u vezu sa Belivukom.

KRIK, podsetimo, godinama piše o grupi nedavno uhapšenog Veljka Belivuka i otkrio je da ova grupa ima veze među visokim državnim funkcionerima. Među njima su Novak Nedić, generalni sekretar vlade, i Nenad Vučković Vučko, žandarm koji je bio blizak Dijani Hrkalović, nekada jednoj od najuticajnijih osoba u policiji. Osim toga, KRIK je objavio i nekoliko fotografija na kojima se vide Aleksandar Vidojević zvani Aca Rošavi, blizak ovoj grupi, i predsednikov sin Danilo Vučić.

Više o istrazi protiv Belivuka pročitajte ovde

Comments are closed.