Nestali dokazi u slučaju „strelište“

Nestali dokazi u slučaju „strelište“

Zbog misteriozno nestalih dokaza tužilaštvo nije moglo da rekonstruiše da li je pripadnik Žandarmerije Nenad Vučković Vučko koristio vojno strelište sa generalnim sekretarom Vlade Srbije Novakom Nedićem i članovima kriminalne grupe, piše u rešenju o obustavljanju istrage Osnovnog tužilaštva u Pančevu do koje su došli novinari KRIK-a. Iz knjige koja se vodila na prijemnici kasarne „Rastko Nemanjić“ nestale su dve strane, a snimci kamera su odavno presnimljeni. Svedok je ispričao da je Vučković do kasarne dolazio u kolima sa zatamnjenim staklima i da ga je dočekivao komandir Zoran Veličković – ali nije znao ko su ljudi koji su dolazili sa Vučkovićem. Sumnja se da su to bili šef kriminalne grupe Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi i njegov najbliži saradnik.

Piše: Milica Vojinović

Kriminalcima Aleksandru Stankoviću zvanom Sale Mutavi, njegovoj desnoj ruci Veljku Belivuku poznatom kao Velja Nevolja, pripadniku Žandarmerije Nenadu Vučkoviću Vučku i generalnom sekretaru Vlade Srbije Novaku Nediću omogućeno je da od februara do juna 2016. godine koriste strelište, naoružanje i municiju Vojske Srbije kako bi uvežbavali gađanje iz vatrenog oružja, naveo je Vojni sindikat Srbije u krivičnoj prijavi koju je u februaru prošle godine dostavio tužilaštvu.

U prijavi se navodi da su brigadni general Zoran Veličković i potpukovnik Dejan Nikolić zloupotrebili položaj i omogućili navedenim osobama da van radnog vremena koriste vojno strelište u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu.

Skoro godinu dana od podnošenja krivične prijave, Osnovno tužilaštvo u Pančevu obustavilo je postupak. Ono nije moglo da utvrdi da li su navodi sindikata tačni jer su pojedini dokazi nestali, piše u dokumentu do kojeg su došli novinari KRIK-a. Belivuka i Nedića tužilaštvo nije ispitivalo o ovom događaju. U dokumentu se ne navodi da je reč o generalnom sekretaru Vlade, već se uz ogradu navodi da je u pitanju „izvesni Novak Nedić“.

Snimci presnimljeni, evidencija nestala

U pančevačkoj kasarni postoji 13 bezbednosnih kamera, od kojih su tri na prijemnici, piše u rešenju kojim je tužilaštvo odbacilo prijavu sindikata.

Kamere, međutim, nisu bile od pomoći jer snimke čuvaju najduže dva meseca, tvrdi tužilaštvo.

„Video zapisi za period februar-jun 2016. godine presnimljeni su novim snimcima po automatizmu same kamere tako da nije bilo moguće pregledati sigurnosne kamere radi eventualnog utvrđenja da li su navedena lica dolazila u streljanu“, navodi tužiteljka Željka Nikolaidis u rešenju o odbacivanju prijave.

Tužiteljki Nikolaidis, koja je bila zadužena za ovaj slučaj, nisu bili od pomoći ni dnevnik rada, ni knjiga poseta – pošto je bilo istrgnuto nekoliko stranica.

„Proverama navedene evidencije utvrđeno je da nije nigde evidentiran ulazak navedenih lica, mada je utvrđeno da u knjizi poslova nedostaju dve strane, list koji je evidentiran brojem 21. za dane od 10-13 juna 2016. godine“, piše u dokumentu tužilaštva.

U istom dokumentu stoji i da se „nije moglo utvrditi kada je navedeni list nestao i od strane kojeg lica, te šta je bilo upisano na ovom listu.“

Samo jedan svedok video Vučka

Nenad Vučković (foto: Vojska Srbije)

Od 22 osobe koje je vojna policija saslušala gotovo svi su izjavili da im nisu poznati navodi koje je Vojni sindikat izneo u svojoj prijavi u vezi sa zloupotrebom strelišta.

Samo jedan svedok rekao je da je u nekoliko navrata, dok je radio na prijemnici, u kasarnu dolazio Vučković, bivši pripadnik Specijalne jedinice Vojske Srbije.

On je ispričao da su sa Vučkovićem dolazile i druge osobe, ali nije mogao da potvrdi da li su u pitanju bili Stanković i Belivuk – pošto su bili u vozilu sa zatamnjenim staklima. Dodao je i da ih je tada „svaki put dočekivao komandir Zoran Veličković, a da je tu bio prisutan i Jovica Bubalo“.

S obzirom da se u dokumentu ne spominje nijedan lični podatak Bubala nije moguće utvrditi da li je u pitanju bivši šampion Srbije u gađanju.

„Sva ostala ispitana lica su u potpunosti negirala ovakve navode, tako da na ovaj način nije bilo moguće dokazivati prisustvo navedenih lica na strelištu“, piše u dokumentu tužilaštva u koji su novinari KRIK-a imali uvid.

Tužilaštvo navodi da, s obzirom da ne postoje materijalni dokazi koji bi potkrepili njegove tvrdnje, njegov iskaz nije dovoljan za vođenje postupka.

Iz Vojnog sindikata su, međutim, za KRIK rekli da postoji veliki broj svedoka saslušanih na predlog sindikata koji su potvrdili njihove navode, ali se u dokumentu tužilaštva oni ne pominju i njihovi iskazi nisu uzeti u obzir.

Kriminalističko istražna grupa Vojne policije obavila je sredinom novembra prošle godine razgovor sa Nenadom Vučkovićem koji je rekaoda je bio član Specijalne brigade do juna 2016. godine kada je prešao u MUP, ali da „nikada nije ulazio u krug kasarne privatnim vozilom, niti u radno, niti u vanradno vreme“.

„Uzimajući u obzir i izjavu Vučković Nenada, a takođe i ostale izjave ispitanih lica u svojstvu građana, nije postojalo dovoljno dokaza tj. osnova sumnje da bi se sa raspoloživim dokazima pokrenuo krivični postupak protiv prijavljenog Veličković Zorana ili nekog drugog lica, za krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti“, zaključuje se u rešenju koji potpisuje tužiteljka Nikolaidis.

Nakon što je napustio Specijalnu brigadu prešao je u Ministarstvo unutrašnjih poslova – Žandarmeriju.

Veze sa kriminalcima

Vučković je, kako je KRIK već pisao, bio blizak ubijenom kriminalcu Aleksandru Stankoviću zvanom Sale Mutavi.

Stanković, Vučković i Belivuk na tribini

Na fotografijama sa tribina koje su navijači Partizana objavili na svom forumu, može da se vidi Vučković kako navija zagrljen sa Stankovićem i Belivukom.

Stanković je ubijen u oktobru 2016. godine, a ko stoji iza njegovog ubistva još se ne zna. Predstavnici države burno su reagovali nakon njegovog ubistva i proglasili rat mafiji.

KRIK je ranije otkrio da je sud Saletu Mutavom čak 12 puta odložio odlazak u zatvor iako je bio pravosnažno osuđen na pet godina i 10 meseci zatvora zbog toga što je upravljao grupom koja je švercovala drogu.

Velji Nevolji, odnosno Velju Belivuku, jednom od najboljih prijatelja Saleta Mutavog, trenutno se sudi zbog učestvovanja u ubistvu Vlastimira Miloševića, čije telo je pronađeno na šinama u centru Beograda. Belivuk je ranije osuđivan zbog nanošenja teških telesnih povreda.

Belivuka na suđenju za pomaganje u ubistvu Miloševića brani advokat iz advokatske kancelarije oca Novaka Nedića.

Članovi ekipe Saleta Mutavog obezbeđuju noćne klubove po Beogradu i poznati su po prebijanju posetilaca ovih klubova, zbog čega im se više puta sudilo.

Jedan od pripadnika grupe, koji obezbeđuje klub „Tilt“, Borko Aranitović, obezbeđivao je inaguraciju predsednika Srbije. Sa ovog događaja novinari su, uz davljenje, nasilno sklonjeni sa skupa. Detaljnije pročitajte u posebnoj priči.

Comments are closed.