O nama

parallax background

KRIK - Mreža za istraživanje kriminala i korupcije

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) je neprofitna nevladina organizacija osnovana radi unapređenja istraživačkog novinarstva u Srbiji. Organizaciju je osnovao tim novinara koji se već godinama bavi razotkrivanjem kriminala i korupcije i koji su višestruko nagrađivani za svoj rad.

KRIK je deo međunarodne novinarske mreže Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), koju čine neprofitni istraživački centri i nezavisni mediji iz dvadesetak zemalja sveta, od Balkana i Istočne Evrope, do Centralne Azije. OCCRP je pomogao osnivanje KRIK-a i pomaže njegov razvoj.

U fokusu našeg rada su organizovani kriminal i korupcija, koji prožimaju sve sfere društva. Naš cilj je da pomognemo čitaocima da bolje razumeju na koji način kriminal i korupcija utiču na njihove živote. KRIK nastoji da obezbedi detaljne istraživačke priče, kao i najnovije vesti iz ove oblasti. Osim toga, KRIK je na svom sajtu izgradio i bazu dokumenata, a koja je vredan resurs za novinare i javnost. Kao član OCCRP, KRIK učestvuje i u prekograničnim istraživačkim projektima.

Raspoloženi smo i da pomognemo drugim medijima da razviju svoje kapacitete za istraživačko novinarstvo.

Više o ciljevima organizacije i načinima njihovog ostvarivanja, možete pročitati u statutu.

parallax background
 

Kako se finansiramo?

KRIK se finansira iz donacija. Ovakav način finansiranja sprečava uticaj pojedinih izvora novca, koji teže da kontrolišu medijske sadržaje. Među stranim institucijama i fondacijama koje su pomogle naš rad do sada su: OCCRP, National Endowment for Democracy (NED), Open Society Foundations (OSF), Rockefeller Brothers Fund (RBF), Civil Rights Defenders (CRD), Heinrich Böll Stiftung (HBS), Evropska unija (EU), Ambasada Australije u Beogradu, Sigrid Rausing Trust, Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole u okviru projekta „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji – Europe ASAP“, Ambasada SAD-a u Beogradu, Ambasada Holandije u Beogradu, IREX i Internews. Takođe, izvor našeg finansiranja su i individualne uplate čitalaca koji razumeju značaj i važnost istraživačkog novinarstva.

Dosadašnji donatori


Evropska unija (EU)


Sigrid Rausing Trust


Ambasada SAD u Srbiji


Ambasada Holandije u Beogradu


Kraljevina Švedska


Kraljevina Švedska


Internews


Uslovi korišćenja

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije - KRIK polaže autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, programerski kod). Korišćenje sadržaja ili delova sadržaja sa našeg portala je slobodno, uz obavezno navođenje izvora i/ili linkovanje ka portalu www.krik.rs. Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala smatra se kršenjem autorskih prava portala i podložno je tužbi.

Ispravke i ažuriranja

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na sajtu KRIK-a povređuje Vaše lično, autorsko ili drugo pravo ili interes, možete da zahtevate da se na njemu objavi Vaš odgovor ili ispravka.

Ako se nakon dodatnom proverom utvrdi da je KRIK pogrešio, grešku će javno priznati i ispraviti je u skladu sa Kodeksom novinara Srbije i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Svako ažuriranje teksta, bilo novim informacijama, bilo ispravljanjem pogrešnih informacija, biće obeleženo tako da čitaocima bude jasno predočeno šta je tačno izmenjeno.

Zahtev za ispravku objavljenih informacija možete poslati na office@krik.rs

KRIK - Mreža za istraživanje kriminala i korupcije