O nama

KRIK - Mreža za istraživanje kriminala i korupcije

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) je neprofitna nevladina organizacija osnovana radi unapređenja istraživačkog novinarstva u Srbiji. Organizaciju je osnovao tim novinara koji se već godinama bavi razotkrivanjem kriminala i korupcije i koji su višestruko nagrađivani za svoj rad.

KRIK je deo međunarodne novinarske mreže Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), koju čine neprofitni istraživački centri i nezavisni mediji iz dvadesetak zemalja sveta, od Balkana i Istočne Evrope, do Centralne Azije. OCCRP je pomogao osnivanje KRIK-a i pomaže njegov razvoj.

U fokusu našeg rada su organizovani kriminal i korupcija, koji prožimaju sve sfere društva. Naš cilj je da pomognemo čitaocima da bolje razumeju na koji način kriminal i korupcija utiču na njihove živote. KRIK nastoji da obezbedi detaljne istraživačke priče, kao i najnovije vesti iz ove oblasti. Osim toga, KRIK je na svom sajtu izgradio i bazu dokumenata, a koja je vredan resurs za novinare i javnost. Kao član OCCRP, KRIK učestvuje i u prekograničnim istraživačkim projektima.

Raspoloženi smo i da pomognemo drugim medijima da razviju svoje kapacitete za istraživačko novinarstvo.

Više o ciljevima organizacije i načinima njihovog ostvarivanja, možete pročitati u statutu.

 

Kako se finansiramo?

KRIK se finansira iz donacija. Ovakav način finansiranja sprečava uticaj pojedinih izvora novca, koji teže da kontrolišu medijske sadržaje. Među stranim institucijama i fondacijama koje su pomogle naš rad do sada su: OCCRP, National Endowment for Democracy (NED), Open Society Foundations (OSF), Rockefeller Brothers Fund (RBF), Civil Rights Defenders (CRD), Heinrich Böll Stiftung (HBS) i Evropska unija (EU). Takođe, izvor našeg finansiranja su i individualne uplate čitalaca koji razumeju značaj i važnost istraživačkog novinarstva.

Uslovi korišćenja

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije - KRIK polaže autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, programerski kod). Korišćenje sadržaja ili delova sadržaja sa našeg portala je slobodno, uz obavezno navođenje izvora i/ili linkovanje ka portalu www.krik.rs. Neovlašćeno korišćenje bilo kog dela portala smatra se kršenjem autorskih prava portala i podložno je tužbi.

KRIK - Mreža za istraživanje kriminala i korupcije