Šarić - kako je balkanski kokainski kartel osvojio Evropu

 
Saric
Policijska akcija „Sablja“ 2003. godine, koja je bila odgovor na ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, slomila je ozloglašeni Zemunski klan i druge kriminalne bande po Srbiji. Mnogi su verovali da je time država odlučno udarila na organizovani kriminal i da se više nikada neće pojaviti grupe jake kao one koje su do tada vladale.

Međutim, u stvarnosti sve te nade su se izjalovile.

Balkanski kokainski kartel je tek nakon „Sablje“ ušao u svoje najveće poslove u istoriji. Kupovao je tone kokaina u Južnoj Americi i prodavao ga na evropskim tržištima. Po tome koliko novca su zarađivali prevazilazili su finansijsku moć svih dotadašnjih grupa. Članovi kartela su ušli u velike i legalne poslove i postali bitan faktor u ekonomiji balkanskih zemalja. Uticajni i moćni biznismeni su se utrkivali ko će raditi s njima, a banke su im omogućavale da peru novac. S gotovinom koju su imali mogli su da obezbede veliki uticaj na državu, političare i policiju...

‘Ako se neko u međuvremenu ponadao da je istraživačko novinarstvo u Srbiji uginulo – ova će ga knjiga razočarati. Stevan Dojčinović i ekipa napravili su studiju slučaja Darka Šarića u najboljoj tradiciji tog nezahvalnog novinarskog žanra. Stevan je putovao u okolne zemlje, pa i preko okeana, sve sledeći mutne tragove novca, po proverenom receptu „pratite novac“ čuvenog Dubokog Grla Vudvorda i Bernstina (Svi predsednikovi ljudi). ’

Miloš Vasić, novinar nedeljnika Vreme


Biografija

STEVAN DOJČINOVIĆ

Stevan Dojčinović je istraživački novinar međunarodne mreže Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Od 2008. istražuje veze između organizovanog kriminala i biznismena na Balkanu, privatizacije, pranje novca, sektor privatnog obezbeđenja i kockarsku industriju. Obučava novinare kako da analiziraju kompanijske podatke i dokumenta.

NAGRADE

Dobitnik je više priznanja, uključujući: nagradu Duško Jovanović 2015. godine, regionalnu nagradu Jug Grizelj 2013, dve nacionalne Nagrade za izuzetnost u istraživačkom novinarstvu 2011. i 2012. godine.

Jedan je od sedam članova međunarodnog istraživačkog tima koji je osvojio nagradu Daniel Perl za prekogranično istraživačko novinarstvo, dodeljenu na Svetskoj konferenciji istraživačkog novinarstva u Kijevu, 2011.

„Pored sve ove propagande, da li ste vi ikada doživeli u svojoj sudskoj praksi da dok traje suđenje, ljudi izdaju knjigu o meni? Nije ni završeno ništa, a pisac je rešio da se dokazuje na tuđoj nevolji, da pomaže tužiocu. Doduše, nije bio ostrašćen kao novinari inače. Recite mi, da li je to normalno? Videli ste kako se ta knjiga reklamira, kaže se da se slomio klan, da se švercovalo, kao da je to sve gotovo.“

Darko Šarić

REKLI SU O KNJIZI

Ako želite da saznate kako se kokainski novac pere, ispira, zapira i propira, u ovoj knjizi imate odgovor. Stevan je uspeo da shvati i objasni šta se događa sa kokainskim profitima (a to je sto dolara neto na jedan uloženi dolar), kako se peru kroz fiktivne firme i kako se plasiraju kao legitimne pare u privredu Srbije.

Miloš Vasić, Vreme

Stevan Dojčinović kao mlad, hrabar i znatiželjan istraživački novinar nam donosi priču o finansijski najuspešnijem „start-up“-u iz našeg dela sveta. U knjizi možete pročitati ne samo na koji način se kreira narko kartel, već koji su principi menadžmenta i komunikacije najbolji kako bi se uspešno vodila ovakva organizacija.

Đorđe Krivokapić, Share Fondacija


Autor knjige je već u naslovu optužen da radi u korist mrtvog čoveka Miodraga Rakića, nekada bliskog saradnika bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića i koordinatora službi bezbednosti, koji je u aprilu preminuo. Subotićevi medijski branioci tvrde da je ceo istraživački poduhvat pranje biografije bivše garniture - koja je jedva prešla cenzus i nema nikakav uticaj u Srbiji. Tako se, osim odbrane svojih sponzora, pravi teren u javnosti za buduću presudu Šariću.

Ratko Femić, Al Jazeera

Ako su pre izlaska ove knjige stvari u srpskom novinarstvu fukcionisale na onaj maligni način čiji smo dugogodišnji svedoci, osmeliću se da potpišem da nakon nje više ništa ne može i ne sme ostati isto... Iako nisam aktivni čitalac knjiga pisanih u domenu načela, oceniću da je Dojčinovićev prvenac utoliko izuzetan, pokazujući koliko je važno po sudbinu jedne javnosti i medija pridržavati se postulata novinarskog Kodeksa.

Ivana Peško