Opozicione stranke: Morbidni napadi vlasti na KRIK

Opozicione stranke: Morbidni napadi vlasti na KRIK

Ilustracija KRIK

Nekoliko opozicionih stranaka reagovalo je na napade prorežimskih tabloida koji su povezali KRIK i nedavno uhapšenog Veljka Belivuka, vođu navijačko-kriminalne grupe „Principi” i člana kavačkog klana. Predstavnici ovih stranaka pozvali su tužilaštvo da reaguje i zaštiti novinare, a medijske napise nazvali „najmorbidnijim do sada”. 

Piše: Vesna Radojević

„Upravo zahvaljući beskompromisnim novinarima KRIK-a saznavali smo kako je režim pravio i štitio Belivukove kriminalce. I upravo zahvaljujući dugogodišnjim istraživanjima i objavama KRIK-a, Aleksandar Vučić i njegovi saradnici nisu uspeli da sakriju te sprege”, saopštila je Stranka slobode i pravde (SSP). 

Dodaju da su „Vučićevi izvršioci neformalnog ministarstva propagande” ovog puta prevazišli granice i direktno ugrozili bezbednost novinara KRIK-a. 

Ova stranka pozvala je tužilaštvo, ali i međunarodne institucije da reaguju na ovu medijsku hajku koju su nazvali „najmorbidnijim” do sada. 

I Demokratska stranka (DS) je osudila pisanja prorežimskih medija nazvavši ih pokušajem vladajućeg režima da novinare KRIK-a predstavi kao Belivukovog saradnika. 

„Reč je o providnom podmetanju i opasnom ugrožavanju bezbednosti istraživačkih novinara koje je po svim svojim bitnim elementima potpuno identično sa ostalim kampanjama blaćenja i stigmatizacije pojedinaca i čitavih grupa ljudi koje je i do sad sprovodila sadašnja vlast”, stoji u saopštenju DS-a. 

U saopštenju Pokreta slobodnih građana (PSG) navodi se da je povezivanje novinara, koji godinama otkrivaju veze države sa kriminalom, sa grupom Belivuka, „besraman pokušaj spinovanja i konstrukcije koje nemaju nikakvo utemeljenje u dešavanjima i istini”. 

„Ovakvom kampanjom se bukvalno ugrožava život novinarima KRIK-a”, navodi PSG i dodaje da će se obratiti i međunarodnim institucijama i zatražiti pomoć u zaštiti novinara u Srbiji.  

„U zarobljenoj državi sa zarobljenim medijima je besmisleno očekivati reakciju državnih organa na ovo crtanje mete na čelo nezavisnim medijima, zato ćemo se obratiti međunarodnim institucijama kako bismo skrenuli pažnju na probleme s kojima se celo društvo suočava i pozvali ih da svoj autoritet upotrebe kako bi zaštitili živote novinara u Srbiji”. 

Podršku KRIK-u na tviteru su poslali između ostalih, i pokret Ne da(vi)mo Beograd, Nova stranka, Marinika Tepić, Miroslav Aleksić iz Narodne stranke, Maja Videnović i Nebojša Zelenović.

Comments are closed.