Detalji istrage protiv Belivuka: kuća za likvidacije, oružje na stadionu Partizana

Detalji istrage protiv Belivuka: kuća za likvidacije, oružje na stadionu Partizana

Tužilac je juče pokrenuo istragu protiv Veljka Belivuka, vođe navijačke grupe „Principi“ bliske crnogorskom kavačkom klanu, i protiv dvadeset jednog njegovog saradnika. U naredbi za sprovođenje istrage, čije detalje ekskluzivno objavljuje KRIK, opisuje se kako je ova grupa mamila žrtve, odvozila ih u kuću specijalno namenjenu za ubistva, a „hemijska sredstva” su korišćena da se otklone tragovi. Prostorije na stadionu fudbalskog kluba Partizan su navodno koristili da čuvaju oružje i drogu. KRIK otkriva i da istragu protiv Belivuka vodi tužilac Saša Ivanić, poznat po tome što je vodio postupke protiv narko-bosa Darka Šarića i kontroverznog biznismena Stanka Subotića.

Pišu: Bojana Jovanović, Stevan Dojčinović

Tridesetpetogodišnji Veljko Belivuk, vođa navijačke grupe „Principi”, kada je uhapšen u četvrtak bio je osumnjičen za dva ubistva. U roku od jednog dana, na ovu crnu listu dodato je još jedno, otkriva KRIK.

U jučerašnjoj naredbi o pokretanju tužilačke istrage, do koje je došao KRIK, navodi se da je Belivukova grupa osumnjičena za ubistva kriminalca Milana Ljepoje, navijača Gorana Veličkovića i Zdravka Radojevića.

Veljko Belivuk (foto: skrinšot)

Sva ubistva izvršena su na sličan način, kako tvrdi tužilaštvo – članovi Belivukovog klana su namamili žrtve, kidnapovali ih i odvezli do kuće u beogradskom prigradskom naselju Ritopek koja je služila specijalno za ubistva. Ova kuća je bila dobro obezbeđena, imala je najsavremeniji video-nadzor i bila je opasana visokom ogradom, navodi tužilaštvo.  

Slučaj je dobio tužilac Saša Ivanić koji je, pre svega, poznat po tome što je podigao optužnice protiv narko-bosa Darka Šarića, kontroverznog biznismena Stanka Subotića, ali i Branka Lazarevića – bivšeg šefa kabineta tada ministra policije Ivice Dačića. Šarić je prošle godine osuđen na 15 godina zatvora, dok su Subotić i Lazarević na kraju suđenja oslobođeni.

Pritisci na tužioca
Tokom suđenja Šariću i Subotiću, na tužioca Ivanića vršen je pritisak. Između ostalog, obaveštajna agencija BIA je tabloidima dostavila njegovu fotografiju iz baze MUP-a, zbog čega se tužilac žalio da mu je ugrožena bezbednost. U maju 2018. godine Ivanić je napadnut ispred zgrade Specijalnog suda – nakon svađe zbog manje saobraćajne nezgode napadač ga je udario u glavu, a potom pobegao sa mesta događaja. On je kasnije uhapšen.

U svojoj novoj istrazi, Ivanić je kao lidere klana označio Belivuka i njegovog dvadesetdevetogodišnjeg saradnika Marka Miljkovića. Osim njih, istraga je pokrenuta protiv još 20 osoba za koje tužilaštvo tvrdi da su bili članovi grupe.

„Belivuk i Miljković stvorili su plan da se pod paravanom navijačke grupe „Principi“ vrše krivična dela kako bi se pored imovinske koristi stekao i primat u kriminogenoj sredini – zastrašivanja suparničkih kriminalnih grupa, preuzimanja prevlasti na tržištu droge, ubistva pripadnika drugih kriminalnih grupa“, navodi u dokumentu tužilac Ivanić.

Grupa je bila uključena u otmice, ubistva, prodaju droge i pranje novca, piše u naredbi o pokretanju istrage. Belivukova ekipa koristila je i prostorije stadiona fudbalskog kluba Partizan u kojem je krila oružje, ali i drogu, otkriva dokument.

KRIK je ranije pisao i da policija Beluvuka i njegove saradnike označava kao pripadnike crnogorskog kavačkog klana, ali se detalji o tome ne nalaze u ovom slučaju. Pred hapšenje, Belivuk je bio u Crnoj Gori u poseti Radoju Zviceru, vođi kavačke grupe. Kavački klan je, podsećamo, već godinama u ratu sa škaljarskim, u kojem je stradalo oko 50 ljudi.

U javnosti su ranije otkrivene i veze koje su Belivuk i saradnici imali sa ljudima iz policije i politike. U naredbi o pokretanju tužilačke istrage nema detalja o tome.

Istraga tužilaštva, kako se vidi u dokumentu, pokriva period rada ove grupe tek od 2019. godine – mada je grupa bila aktivna i ranije.

Kuća za ubistva

Jedna od Belivukovih žrtava, kako sumnja tužilac, je Milan Ljepoja, međunarodni kradljivac koji je pre više godina učestvovao u pljački zlatare u Dubaiju.

Milan Ljepoja (foto: MUP)

Belivukova grupa ga je likvidirala jer je, navodno, planirao da ubije jednog njenog člana – Marka Andrića, kako sumnja tužilac. Nije rekonstruisan tačan datum likvidacije. Navodi se da su ga početkom novembra prošle godine namamili da dođe iz Niša, gde je živeo, u Beograd. Na parkingu u blizini „Laste“, na autoputu ka Nišu, u kolima „pasat“ ga je sačekao osumnjičeni Dejan Tešić i odvezao do kuće u Ritopeku koju je grupa koristila za kriminalne radnje, tvrdi tužilaštvo. Tu su ubili Ljepoju, a potom pokušali da unište tragove tako što su spalili njegovu odeću i koristili hemijska sredstva kako bi očistili prostorije i otarasili se leša, piše u tužilačkom dokumentu.

Navodi se da Belivukova grupa stoji i iza ubistva Gorana Veličkovića, navijača Partizana, koji je nestao u avgustu prošle godine.

Goran Veličković (foto: nestali.rs)

Model ubistva je bio isti kao i u slučaju Ljepoje – Veličkovića su, tvrdi tužilaštvo, namamili da dođe do privatne klinike Euromedik u Višegradskoj ulici u Beogradu. Tu je, piše u tužilačkom dokumentu, ušao u automobil „smart“ koji je vozio Vuk Vučinić, jedan od članova grupe, i otišli su do kuće u Ritopeku gde je Veličković ubijen. Tužilaštvo tvrdi da je i Veličković likvidiran iz osvete, ali ne navodi nikakve detalje.

Tri meseca kasnije grupa je, sumnja tužilaštvo, ubila i Zdravka Radojevića. Na poziv Nemanje Lakićevića, osumnjičenog Belivukovog saradnika, Radojević je došao do parkinga kod „Laste“. Povod je, kako piše u dokumentu, bio rešavanje problema koji je imao sa navijačima Partizana. Radojevića je sačekala nepoznata osoba, on je prešao kod nje u „reno megan” i odvezli su se do pomenute kuće u Ritopeku u kojoj je Radojević potom ubijen, tvrdi tužilaštvo. Članovi grupe pobrinuli su se za njegov automobil i dan kasnije ga prebacili na drugo mesto.

Grupa je na više lokacija po Beogradu držala oružje – dve lovačke puške, dva pištolja marke „CZ 99“ i jedan „Glok 19“.

Tužioci u društvu uhapšenog navijača
Kada je jedan od navijača Partizana juče uhapšen u restoranu u Pančevu, nalazio se u društvu dvoje tužilaca – Tome Zorića, sekretara Državnog veća tužilaca, i Milice Ljubičić iz Drugog osnovnog tužilaštva u Beogradu. Zorić je za portal Nova.rs rekao da uhapšenom navijaču njegova majka izdaje stan i da se sa njim našao kako bi uzeo račune i novac za kiriju.

Navodi se i da su postojale prostorije na stadionu fudbalskog kluba Partizan koje su koristili samo članovi Belivukove grupe. Policija ih je pre dva dana pretresla i pronašla pušku sa prigušivačem i pištolj sa uklonjenim serijskim brojem – kakvi se obično koriste za ubistva. 

Tužilac tvrdi i da se u ovim prostorijama fudbalskog kluba držala droga koju su članovi grupe dalje prodavali.

Iako se navodi da je klan trgovao drogom, ovaj ulov je bio mali. U policijskoj akciji je zaplenjeno svega 100 grama kokaina, heroina i marihuane.

Veze u policiji i politici nisu razjašnjene

U tužilačkom dokumentu o pokretanju istrage za sada nema detalja o vezama Belivuka i njegovih saradnika sa političarima i policajcima.

KRIK je ranije otkrio da je bitna veza ovog klana u policiji bio žandarm Nenad Vučković zvani Vučko koji je često bio u društvu Belivuka na utakmicama, a o čemu svedoče njihove zajedničke fotografije. Preko njega Belivuk je bio u kontaktu sa bivšom državnom sekretarkom MUP-a i tada jednom od najmoćnijih osoba u policiji Dijanom Hrkalović.

Vučković (u sredini) i Belivuk (desno)

Jedan od uhapšenih članova Belivukove grupe je i Boris Karapandžić, koji je u društvu Danila Vučića, sina predsednika Srbije, navijao na svetskom prvenstvu u fudbalu u Rusiji 2018. godine.

Za razliku od njega, istraga se u ovom slučaju ne vodi protiv Aleksandra Vidojevića zvanog Aca Rošavi koji je više puta fotografisan u društvu predsednikovog sina. Vidojević je ranije bio deo iste navijačke grupe kao Belivuk i takođe se u policiji vodi kao član kavačkog klana. Predsednik Aleksandar Vučić nikada nije objasnio ove veze, ali su predstavnici vlasti i domaći tabloidi KRIK često napadali zbog objavljivanja njihovih zajedničkih slika, dok su novinarki KRIK-a zbog toga navijači jednom prilikom oduzeli telefon.

Još jedna zanimljiva osoba povezana sa ovom navijačkom ekipom, a protiv koje se ne vodi istraga je Borko Aranitović, koji je bio angažovan kao obezbeđenje na inauguraciji predsednika Aleksandra Vučića. On je jedan od muškaraca koji su sa ovog događaja nasilno izbacili novinare i građane.

Više o Belivuku pročitajte ovde

Sve o ratu klanova pročitajte u ovoj priči

Donirajte KRIK i podržite istraživačko novinarstvo! Objavljujemo samo proverene informacije o kriminalu i korupciji u Srbiji.

Comments are closed.