Subotić nezakonito oslobođen

Subotić nezakonito oslobođen

Stanko Subotić

Vrhovni kasacioni sud utvrdio je da su sudije Apelacionog suda nezakonito odbacile dokaze protiv kontroverznog biznismena Stanka Subotića Caneta čime je oslobođen optužbi za šverc cigareta.

Piše: Bojana Pavlović

Najviša sudska instanca odlučivala je po zahtevu za zaštitu zakonitosti Republičkog javnog tužilaštva koje se žalilo na oslobađajuću presudu kontroverznom biznismenu Stanku Subotiću.

Apelacioni sud odbacio je brojna dokumenta koja su dokazivala umešanost Subotića u šverc cigareta uz obrazloženje da fotokopije dokumenata ne mogu da budu dokaz na sudu. Vrhovni sud svojom presudom ustanovio je da nije bilo osnova da se odbace te kopije dokumenata.

„Ako je original isprave uništen, nestao ili ga nije moguće pribaviti, može se pribaviti kopija isprave. Po oceni Vrhovnog kasacionog suda nije propisano da isključivo overena fotokopija isprave može imati karakter dokaza“, navodi se u presudi Vrhovnog suda.

Subotiću ne može ponovo da se sudi, ali može da se postavi pitanje odgovornosti sudija članova veća koji su dokaze isključili iz postupka i omogućili mu da izbegne odgovornost.

Apelacioni sud je krajem prošle godine oslobađajućom presudom okončao postupak koji je trajao sedam godina.

U obrazloženju, sud je naveo da je slučaj jednim delom zastareo, a za drugi deo optužnice za koji nije bio istekao rok za suđenje – nije bilo dovoljno dokaza i pritom odbacio pomenutu dokumentaciju.

Pre nego što je doneta ova presuda, sud je međutim gotovo čitavu godinu odugovlačio početak postupka – što je i dovelo do zastarenja.

Tužilaštvo je upozoravalo da se namerno odugovlači slučaj ne bi li zastareo, a okrivljeni prošli nekažnjeno.

Subotić je prvobitno bio osuđen presudom Specijalnog suda iz 2011. na šest godina zatvora kao organizator šverca cigareta 1995. i 1996. godine, čime je država oštećena za 30 miliona evra.

Apelacioni sud je ovu presudu ukinuo 2013. i slučaj vratio na početak. Ponovno suđenje trajalo je godinu dana i u julu 2014, svi optuženi su oslobođeni zbog nedostatka dokaza, a za pojedina dela nastupila je zastarelost krivičnog gonjenja.

Tako je rešio i Apelacioni sud i stavio tačku na postupak.

Ponovno suđenje Subotiću obeležile su brojne kontroverze. Kako je KRIK ranije pisao, pojedini iskazi svedoka su menjani, a pojavili su se i novi dokazi.

Tako se u kancelariji sudije pojavio izvesni Jordan Ristovski iz Makedonije i dostavio nova dokumenta koja su navodno dokazala da Subotić nije vlasnik firmi preko kojih su švercovane cigarete, već tadašnja vojska Jugoslavije.

Vojska se povodom ovih navoda nije oglasila, dok je tužilaštvo ta dokumenta proglasio falsifikatima s obzirom da je jedan od potpisnika preminuo pre datuma koji se pojavljuje na dokumentu.

Glasa za Vučića

Subotić je tokom procesa živeo u Švajcarskoj koja nije želela da postupi po Interpolovoj poternici i isporuči ga Srbiji.

Biznismen se branio u medijima tvrdeći da je postupak protiv njega namešten, a da je to uradila prethodna vlast na čelu sa Demokratskom strankom.

Nakon pada ove političke partije i dolaskom Srpske napredne stranke, Subotiću je krenulo nabolje. Omogućeno mu je da se vrati u Srbiju i brani se sa slobode, a zatim je oborena i presuda.

Subotić je u javnosti negirao da je blizak novoj vlasti koju predvodi Aleksandar Vučić. Rekao je da samo glasa za Vučića.

Vučić je u intervjuu za KRIK takođe negirao da ima ikakav kontakt s ovim kontroverznim biznismenom. Rekao je da Subotić „nikada, nijedan jedini dinar“ nije uplatio Srpskoj naprednoj stranci.

Tvrdi i da se nikada nije sreo s njim – jednom su u isto vreme boravili u hotelu „Ric“ u Parizu, ali nisu bili u istom društvu.

„Nemamo apsolutno nikakav kontakt“, rekao je premijer.

Premijer Crne Gore Milo Đukanović, s druge strane, otvoreno je govorio o svom prijateljstvu sa Subotićem.

Ova dva prijatelja bila su u Italiji optužena za učešće u međunarodnom švercu cigareta, ali je italijansko tužilaštvo odustalo od gonjenja.

Comments are closed.