Bivši Dačićev šef kabineta oslobođen za odavanje službene tajne kriminalcima

Bivši Dačićev šef kabineta oslobođen za odavanje službene tajne kriminalcima

Branko Lazarević (foto: krik.rs)

Branko Lazarević, bivši šef kabineta ministra policije Ivice Dačića, oslobođen je optužbi da je saradnicima narko-bosa Darka Šarića odavao službene tajne, odlučio je Apelacioni sud. Kako piše u obraloženju odluke, tužilaštvo nije dokazalo da je Lazarević bio član Šarićeve kriminalne grupe niti da je kriminalcima dostavljao podatke iz istrage. 

Piše: Bojana Pavlović

Apelacioni sud potvrdio je oslobađajuću presudu Lazareviću i ova odluka je konačna. Osim Lazarevića, oslobođeni su i policajac Boris Gara koji je bio optužen da je Lazareviću dostavljao podatke, kao i Šarićevi saradnici Radovan Štrbac i Rodoljub Radulović. 

Sud je u obrazloženju naveo da iz dokaza koji su predstavljeni nije bilo moguće utvrditi da li je, kada i kako Lazarević postao pripadnik organizovane kriminalne grupe, „niti da je imao svest o postojanju takve grupe, a posebno volju i htenje da istoj pripada“.

Prema stavu suda nije bilo dokaza ni da je Lazarević odao službenu tajnu, jer iako podaci jesu bili tajni, tužilaštvo nije dokazalo da je njihovo odavanje dovelo do štetnih posledica po službu. 

Tužilaštvo je tvrdilo da je Lazarević saopštio Šarićevim saradnicima da su „na merama“ odnosno da su prisluškivani posle čega su oni promenili način komunikacije. Sud, međutim, navodi da tužilaštvo nije potkrepilo ovu tvrdnju.

„Iz navedenog je nesumnjivo zaključeno da je komunikacija između navedenih lica ne samo nastavljena već nije ni promenjena“, tvrdi sud i dodaje „Štetna posledica po službu nije dokazana s obzirom na to da su prema tim licima iz Šarićeve grupe pokrenuti krivični postupci“.

U obrazloženju Apelacioni sud spominje da su snimci prisluškivanih razgovora koje je tužilaštvo prikupilo i u kojima se čuje šta je Lazarević saopštavao kriminalcima, izbačeni iz dokaza i da nisu mogli da se koriste. 

Tužilac Saša Ivanić je pred većem Apelacionog suda iznoseći svoju žalbu na presudu rekao da su u jednom trenutku „u predmetu od dokaza ostale samo korice“ pošto je sud dokaze odbacio kao nezakonite. 

Optužbe i izbačeni dokazi

Optužnica protiv Lazarevića podignuta je u septembru 2014. a bio je optužen da je, dok je bio šef kabineta ministra policije Ivice Dačića, postao član kriminalne grupe Darka Šarića, i da je kriminalcima dostavljao poverljive podatke iz istrage protiv njih.

Lazarević je bio u kontaktu sa Šarićevim saradnicima Rodoljubоm Radulovićem i Radovanom Štrpcem kojima je dojavljivao da ih policija prisluškuje, tvrdilo je tužilaštvo. 

U dva navrata Radulović je pitao Lazarevića „da li za njega ima nešto“, tražeći da mu proveri da li se vodi postupak protiv njega i Šarića. On mu je rekao da je postupak u toku i da policija snima njihove telefonske razgovore. Lazarević je bio optužen da je isto saopštio i Radovanu Štrpcu u svom kabinetu.

Tužilaštvo je prikupilo je desetine snimaka prisluškivanih razgovora između Lazarevića i Radulovića. Ovi razgovori dokazivali su da je Lazarević kriminalcima saopštavao šta preduzima policija – da su prisluškivani i da se protiv njih vodi postupak. Među snimcima bili su i oni između Radulovića i tadašnjeg ministra policije Ivice Dačića. U jednom slučaju Radulović razgovara sa Lazarevićem, deset minuta kasnije sa Dačićem, pa posle dva minuta i sa Šarićem, piše u optužnici u kojoj se, međutim, ne citira sadržaj razgovora.

Trebalo je da razgovori budu preslušani na suđenju, međutim, Lazarevićeva odbrana učinila je velike napore da se to ne desi. Od početka postupka tvrdili su da su snimci nezakoniti i tražili da budu izbačeni iz dokaza.

Na kraju je tako rešio i sud. Sudija Danko Laušević izbacio je snimke iz postupka jer se tužilac, prema njegovom mišljenju, nije na vreme izjasnio o tome da li ih koristiti kao dokaz i u kom postupku. Snimci su uklonjeni iz slučaja i zapečaćeni.

Vrhovni sud ustanovio je da su snimci nezakonito izbačeni iz postupka pošto je odluku doneo sudija samostalno, a ne tročlano veće, međutim, ovo nije moglo da utiče da oni budu vraćeni.

Dačić u ovom postupku nije pozvan ni kao svedok. 

Pročitajte sve vesti o ovom slučaju 

Pogledajte snimke susreta Lazarevića i Radulovića


11 Comments

 1. Milica kaže:

  Preko potrebna javna tuziteljka iz Rumunije Laura.

 2. Bilo je zadnje vreme da se ta farsa okonča. Za razliku od prethodnih situacija, ne bih detaljnije komentarisao tekst redakcije a ni samu odluku jer je sve kristalno jasno u obrazloženju iste navedeno. Želeo bih ovim putem javno da se zahvalim svima koji su nam bili nesebična podrška, svih ovih godina, kada nije bilo lako uspravno i ispravno stajati na strani jednog poštenog Srbina i Pravoslavnog Hrišćanina u borbi za pravdu i istinu.

  • Maja kaže:

   Kad neko pocne da se poziva na srpstvo i pravoslavlje odmah je jasno koliko tu postenja ima. Sve same patriote. PS. pravoslavan se pise malim slovima.

   • Za mene su Srpstvo, Pravoslavlje, Patriotizam i Nacionalizam žive i neprolazne svetinje = uvek će biti pisani velikim početnim slovima! Takav sam ja a takav je i moj dobri kum Branko = 100% SRBI, sviđalo se to nekima ili ne. Uvek stvar lične vizure…

 3. Mihajlo kaže:

  Tuga

  • Šta je tužno?! Da li imate bar 1% informacija o pozadini celog ovog sramnog procesa pa da tako pišete? Treba procesuirati organizatore harange protiv nevinog čoveka jer to je ključ i jedino ispravno.

   • Mihajlo kaže:

    „… jednog poštenog Srbina i Pravoslavnog Hrišćanina u borbi za pravdu i istinu.“ Cim sam procitao ovo u tvom postu odmah mi je bilo sve jasno, taj govor sam cuo bezbroj puta i bukvalno mi je muka vise od njega. Sve vernik do vernika, Srbin do Srbina, postenjacina do postenjacine, sta reci.

    • Nismo na „ti“ Mihajlo… a pošto Vam je muka od svega onda se krajnje umesno jasno iznet lični stav potpiše punim (i pravim) imenom i prezimenom. Tako je jedino pošteno, zar ne?

 4. Anoniman kaže:

  Da li će sada tužilac biti smenjen jer ispada da radi njegove nemarnosti sud nije uzeo u obzir važne dokaze pa je ovaj sumnjivi lik oslobođen ?

  • On treba da bude smenjen zbog podizanja besmislene optužnice i izbora svedoka (realnih i osuđivanih prekršioca zakona) jer dokaza u prilog špekulacijama nikada nije ni bilo a neće ih ni biti. Sve je samo konstrukcija i ništa drugo. Zato se lažna optužba (fabrikat) i srušila kao kula od karata.

 5. Vladica kaže:

  >On jeste to uradio i sud je to utvrdio ali nije bilo štete po službu.< Što lepo ne kažu Šljivicin je, ne možemo da ga osudimo.