Kraj suđenja Šariću za šverc droge – potvrđena kazna od 15 godina zatvora

Kraj suđenja Šariću za šverc droge – potvrđena kazna od 15 godina zatvora

Darko Šarić (foto: krik.rs)

Darko Šarić u sudnici Višeg suda u Beogradu

Narko-bos Darko Šarić osuđen je pravosnažno na 15 godina zatvora za organizovanje međunarodnog šverca 5,7 tona kokaina pošto je Apelacioni sud u Beogradu potvrdio presudu iz 2018. godine, saopšteno je danas iz ovog suda. Većini njegovih saradnika ovom odlukom je smanjena kazna, dok su četvorica oslobođena.

Piše: Milica Vojinović

Apelacioni sud potvrdio je kaznu koja je izrečena Šariću pre dve godine, ali i njegovom najbitnijem saradniku koji se nalazi u bekstvu Goranu Sokoviću. Kazna je potvrđena još jednom istaknutom članu grupe i Šarićevom rođaku Željku Vujanoviću koji je osuđen na 14 godina zatvora, dok su gotovo svim ostalim članovima grupe kazne smanjene.

Drugostepeni sud odlučio je i da oslobodi četvoricu optuženih – braću Marka i Vladimira Račića zbog nedostatka dokaza da su učestvovali u švercu kokaina, dok su Marku Daboviću i Bobanu Stojiljkoviću krivična dela falsifikovanje dokumenata i nedozvoljeno nošenje oružja zastarila.

U obrazloženju odluke Apelacionog suda koja je doneta junu ove godine, a objavljena tek danas, navodi se da, iako su postojale olakšavajuće okolnosti za Šarića, one nisu mogle da utiču na smanjenje kazne zbog otežavajućih. Nije objašnjeno zbog čega je Apelacioni sud čekao više od četiri meseca da ovo saopšti javnosti.

„Kao otežavajuća okolnost (uzeta je) kriminalna aktivnost kojom je ostvarena organizacija na planetarnom nivou, a koja je kroz kontinuirane aktivnosti baratala sa, kao što je tokom postupka nesporno utvrđeno velikim količinama opojne droge kokain“, navodi se u odluci Apelacionog suda kojom je posle 10 godina završeno suđenje Šariću za šverc droge.

Uporedo, i dalje traje drugo suđenje – za pranje više od 20 miliona evra koje je Šarić zaradio švercujući i prodajući drogu. U ovom postupku Šarić je prvi put osuđen ovog leta na devet godina zatvora, a presudu trenutno takođe razmatra Apelacioni sud u Beogradu.

Decenijsko suđenje

Šarićeva grupa razbijena je u akciji „Balkanski ratnik“ u kojoj su njegovi saradnici uhapšeni 2009. i 2010. godine, ali ne i Šarić. Suđenje je počelo u septembru 2010, a gotovo četiri godine Šarić nije sedeo na optuženičkog klupi, jer je bio u bekstvu.

Ipak, predao se u martu 2014. godine, dva dana nakon vanrednih parlamentarnih izbora na kojima je pobedu odnela Srpska napredna stranka. Prilikom povratka kazao je da je zbog promene „političke klime“ u Srbiji osetio da može da ima pošteno suđenje. „Ovo je fer suđenje sada, nije Darko neprijatelj više.“

Kako je suđenje odmicalo delovalo je da se predomislio i sve češće izražavao nezadovoljstvo na račun suda i tužilaštva. Suđenja su se u jednom periodu veoma često odlagala, uglavnom zbog nedolazaka optuženih ili njihovih advokata, što je uticalo na dužinu postupka, a što je dozvoljavao predsedavajući sudija Siniša Petrović.

Šarić i njegovi saradnici prvi put su osuđeni 2015. godine. Šariću je tada dobio maksimalnih 20 godina zatvora za šverc droge. Ipak, naredne godine Apelacioni sud ukinuo je presudu i naložio da se grupi ponovo sudi.

Drugu presudu sudsko veće koje su činili Siniša Petrović, Dragomir Gerasimović i Svetlana Aleksić donelo je 2018. Tada je Šarić osuđen na 15 godina zatvora što je takođe maksimalna kazna za šverc kokaina, ali po blažem zakonu. Naime, u toku šverca kokaina zakon se promenio, pa je, po nalaženju Apelacionog suda, Šariću trebalo da se sudi po blažem zakonu.

Apelacioni sud je razmatrao je ovu presudu oko godinu i po dana pre nego što je Šariću potvrdio kaznu i pravosnažno ga osudio na 15 godina zatvora.

Više o Darku Šariću pročitajte ovde

Comments are closed.