Novinarska udruženja zahtevaju hitnu reakciju tužilaštva zbog napada na KRIK

Novinarska udruženja zahtevaju hitnu reakciju tužilaštva zbog napada na KRIK

Dragan Petković (AOM) i Dinko Gruhonjić (NDNV) (foto: ilustracija, Južne vesti, mc.rs)

Novinarska udruženja upozoravaju da je u toku još jedna orkestrirana kampanja koju protiv KRIK-a vode provladini mediji i naglašavaju da je neophodna reakcija tužilaštva jer se novinarima crtaju mete na čelo i ugrožena im je bezbednost. Mediji pod kontrolom vlasti lažno povezuju novinare KRIK-a sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka.

Piše: Jelena Radivojević

„Ovi napadi su usledili samo zato što su novinari KRIK-a radili svoj posao i informisali javnost o vezama kriminala i vrha aktuelne vlasti“, piše u saopštenju Asocijacije onlajn medija (AOM) povodom orkestriranog napada režimskih tabloida na našu redakciju.

Nadležne institucije, a posebno tužilaštvo, moraju hitno da reaguju jer će, piše u saopštenju, u suprotnom postati saučesnici u kršenju zakona i targetiranju novinara.

„Svedoci smo da se ovakvi napadi na nezavisne istraživačke medije dešavaju upravo onda kada funkcioneri iz aktuelne vlasti žele da prikriju značaj priča do kojih novinari dolaze i da obezvrede njihov rad, targetirajući ih kao neprijatelje države ili kriminalce“, piše u saopštenju AOM-a.

Iz asocijacije su pozvali međunarodne organizacije da stanu u zaštitu nezavisnog novinarstva u Srbiji jer je poznato da ovakvi slučajevi ostaju nerešeni u domaćem pravosuđu.

„Građani Srbije, takođe, treba da budu svesni da su ovakvi napadi na nezavisne medije zapravo napadi na njihovo pravo da budu informisani“, zaključuju.

Iz Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine (NDNV) poručuju isto – neophodna je reakcija tužilaštva, ali i solidarnost građana sa novinarima, jer je to napad na pravo na informisanje.

„Upozoravamo sve nadležne institucije da ovakvi napadi mogu imati ozbiljne posledice, jer ponovo crtaju metu na novinarima koji pišu o korupciji i kriminalu u koje je Srbija ogrezla poslednjih godina“, piše u saopštenju NDNV-a.

U ovom udruženju smatraju da je jedini cilj ovakvih napada da se umanji značaj rada i otkrića KRIK-a.

„KRIK se godinama bavi otkrivanjem veza između kriminalnih grupa, korupcije i ljudi u vrhu vlasti, koja sada preko tabloida i drugih medija jezivim napadima pokušava da prikrije ozbiljnost činjenica iznetih u novinarskim tekstovima“, piše u saopštenju.

I grupa „Novinarke protiv nasilja prema ženama“ izrazila je solidarnost sa koleginicama koje se bave istraživačkim novinarstvom, dokazano najrizičnijim tipom medijskog izveštavanja u čitavom svetu.

„Grupa stoji uz koleginice redakcije KRIK koju većinom čine žene i koje su ovog puta na meti veoma opasne kampanje tabloida. Nedopustivo je neprestano izlaganje novinarki i novinara nezavisnih medija i redakcija napadima i pretnjama od strane navijačkih grupa, pravnika u postupcima za kriminalna dela, a sada i očigledno organizovanih tabloidnih medija samo zato što profesionalno i objektivno rade svoj posao u interesu javnosti“, navodi se u saopštenju. 

Ranije je reagovao i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije koji je takođe pozvao tužilaštvo da reaguje, smatrajući da je bezbednost novinara KRIK-a ugrožena.

Podsetimo, režimski mediji „Alo“, „Kurir“, „Informer“, „Srpski telegraf“ i televizija „Pink“ juče su pokrenuli kampanju protiv KRIK-a lažno nas optužujući da smo „privatno glasilo Belivuka“.

Samo nekoliko dana pre napada smo na konferenciji za medije pitali predsednika Aleksandra Vučića zbog čega se ne ispituju veze Belivukove grupe sa visokim državnim funkcionerima, poput generalnog sekretara Vlade Novaka Nedića.

Novinari KRIK-a već pet godina pišu o Belivukovoj kriminalnoj grupi, njegovim vezama sa kavačkim klanom i policijom. Tako je osim veze sa Nedićem, otkriveno i da su članovi grupe imali vezu i do nekadašnje sekretarke Uprave kriminalističke policije Dijane Hrkalović i to preko žandarma Nenada Vučkovića Vučka.

Otkrili smo i da su članovi ove grupe obezbeđivali inauguraciju predsednika Vučića kada su novinari i građani maltretirani i nasilno izbačeni sa skupa, ali i da je sin predsednika prijatelj sa Aleksandrom Vidojevićem zvanim Aca Rošavi, kog je srpska policija ranije označila kao člana kavačkog klana. Umesto objašnjenja tog odnosa, novinari su svaki put napadnuti da „kriminalizuju predsednikovog sina“.

Redakcija KRIK-a je meta napada od osnivanja, ali nikada do sada nije bilo ovoliko opasno – po prvi put nas mediji bliski vlasti predstavljaju kao saradnike organizovanog kriminala.

Podrška čitalaca nam posebno znači u ovakvim trenucima. Podržite naš rad donacijom i pomozite nam da nastavimo da otkrivamo kriminal i korupciju.

Comments are closed.