Nevladine organizacije osudile kampanju protiv KRIK-a: Ozbiljno ugrožena bezbednost novinara

Nevladine organizacije osudile kampanju protiv KRIK-a: Ozbiljno ugrožena bezbednost novinara

Ilustracija KRIK

Organizacije civilnog društva zahtevaju hitnu reakciju nadležnih institucija zbog kampanje koju protiv KRIK-a vode prorežimski mediji optužujući nas za saradnju sa nedavno uhapšenim vođom kriminalnog klana Veljkom Belivukom. Organizacije su izrazile zabrinutost za bezbednost novinara KRIK-a i podsetile da je ova redakcija godinama na udaru jer dokazuje veze između vladajućih struktura i kriminalaca.

Piše: Jelena Radivojević

„Vlada Srbije i nadležno ministarstvo moraju da se oglase i preduzmu sve mere kako bi KRIK nastavio sa radom bez pritisaka koji su nastali kao posledica očigledno koordinisane kampanje tabloidnog linča“, navodi se u saopštenju Međusektorske grupe za slobodu izražavanja i medija i Radne grupa za Poglavlje 23 Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji. 

Iz ovih organizacija poručuju da napad predstavlja pokušaj da se pažnja javnosti skrene sa povezanosti vladajućih struktura sa kriminalnim grupama, a na koju je godinama unazad ukazivao KRIK svojim istraživačkim radom.

„Ovaj napad dolazi u trenutku u kome je atmosfera u društvu posredstvom medija dodatno uzdrmana neetičkim izveštavanjem o organizovanom kriminalu, koje je podrazumevalo i prikazivanje uznemirujućih fotografija u udarnom terminu na čak trinaest televizija istovremeno, i stoga predstavlja transparentno crtanje mete na čelu novinara i novinarki ovog portala“, piše u saopštenju.

Grupa ukazuje na to da je bezbednost novinara ozbiljno ugrožena.

Kampanju protiv KRIK-a još sinoć je osudilo udruženje „Građanski preokret“ iz Zrenjanina.

„U pitanju je pokušaj diskreditacije redakcije i novinara koji su više puta pokazali i dokazali svoju profesionalnost, ozbiljnost i nazavisan pristup temama koje su obrađivali. Građanski preokret poziva javnost da pruži podršku svima kojima režim svojom propagandnom mašinom crta mete na čelu, u pokušaju da prikrije sopstvene veze s kriminalom“, piše u saopštenju.

Iz Fondacije Slavko Ćuruvija navode da ovakvi napadi ne predstavljaju samo pokušaj diskreditacije medija koji razotkriva afere u vrhu države i piše o organizovanom kriminalu i korupciji, već je veoma opasno po novinare i urednike KRIK-a.

„U zemlji u kojoj su i protiv novinara i izdavača Slavko Ćuruvija, pre ubistva 1999. godine država i njeni mediji vodili kampanju sa sličnim zastrašujućim optužbama, ovakve kampanje više nikada ne bi smele da se događaju. A one su ponovo postale deo svakodnevnih napada na profesionalne novinare i medije“, piše u saopštenju fondacije.

Oni su poručili da će o svemu obavestiti i međunarodnu javnost i institucije koje se bave bezbednošću novinara.

Organizacije okupljene oko Kuće ljudskih prava i demokratije smatraju da upravo vlast i njima bliski mediji koji konstantno vode kampanju protiv nezavisnih novinara snose punu odgovornost za ugrožavanje bezbednosti novinara, slobode medija i nepostojanje vladavine prava. 

„Zato pozivamo nadležno tužilaštvo, Vladu Republike Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja i REM da preduzmu sve neophodne korake kako bi se zaustavilo crtanje meta novinarima i nezavisnim medijima“, piše u saopštenju Kuće ljudskih prava i demokratije.

Podrška redakciji KRIK-a stiže od mnogih kolega i nevladinih organizacija.

Novinarska udruženja pozvala su tužilaštvo na hitnu reakciju smatrajući da je bezbednost novinara ugrožena.

Prorežimski tabloidi od juče vode kampanju protiv KRIK-a, lažno nas optužujući da smo sarađivali sa nedavno uhapšenim kriminalcem Veljkom Belivukom i njegovim klanom. 

KRIK inače već nekoliko godina piše o Belivukovoj kriminalnoj grupi, njegovim vezama sa kavačkim klanom, ali i visokim državnim funkcionerima i pripadnicima policije. Detaljnije pročitajte ovde.

Comments are closed.