Međunarodne novinarske organizacije: Bestidna i opasna kampanja provladinih tabloida protiv KRIK-a

Međunarodne novinarske organizacije: Bestidna i opasna kampanja provladinih tabloida protiv KRIK-a

Foto: KRIK

Međunarodne novinarske organizacije osudile su kampanju koju provladini tabloidi u Srbiji vode protiv KRIK-a povezujući novinare ove redakcije sa kriminalnom grupom nedavno uhapšenog Veljka Belivuka.

Piše: Jelena Radivojević

Međunarodna novinarska organizacija Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) izrazila je duboku zabrinutost zbog montirane kampanje koju vode režimski tabloidi protiv KRIK-a, a koji lažno optužuju KRIK da sarađuje sa Belivukom.

„Ovo je zaista zabrinjavajuće“, rekao je Dru Sulivan, urednik i jedan od osnivača OCCRP-ja. „Optužujući naše kolege da su deo kriminalnih aktivnosti kavačkog klana provladini tabloidi pružaju kriminalnim grupama opravdanje za ubistvo. Smatramo da je za ove lažne optužbe odgovoran Aleksandar Vučić, a optužbe su preneli njegovi glasnogovornici.“

I druge međunarodne organizacije izrazile su zabrinutost za bezbednost novinara KRIK-a.

„Srpske vlasti moraju da spreče besramno targetiranje KRIK-a“, poručili su iz međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava Civil Rights Defenders (CRD) i podsetili da je KRIK prvi otkrio bliske veze ove kriminalne grupe sa osobama koje su visokopozicionirane u vladajućoj stranci.

Iz CRD-a su upozorili da su kampanju u medijima pratili i „neukusni komentari osoba bliskih vladi, uključujući poslanika vladajuće stranke, koji je rekao da istražni novinari sada ’vape iz jame koju su iskopali drugima’“.

„Ovo besramno blaćenje KRIK-a nije samo apsurdna izmišljotina, već predstavlja opasan presedan stavljanja nezavisnih novinara u unakrsnu vatru tekućeg ’rata protiv mafije’. Ako bilo šta bude učinjeno nažao zaposlenima u KRIK-u odgovornim ćemo smatrati zagovornike ovog narativa“, rekla je Ivana Ranđelović iz CRD-a.

Evropska federacija novinara (EFJ) u saopštenju koje potpisuje još pet međunarodnih novinarskih organizacija ističe da je u pitanju veoma opasna kampanja protiv KRIK-a.

„Objavljivanje neutemeljenih tvrdnji koje povezuju ugledni istraživački medij sa istaknutim članom organizovanog kriminala izlaže riziku novinare i druge zaposlene u KRIK-u. Štaviše, bojimo se da bi ovi navodi mogli da se koriste kao izgovor za pokretanje policijske istrage nezavisnog medija i korišćenje državnih institucija za dalje zastrašivanje. KRIK je jedan od retkih medija koji objavljuje priče o Belivukovoj grupi i njenim vezama sa srpskom vladom i vladajućom Srpskom naprednom strankom“ piše u saopštenju EFJ-a.

Iz ove organizacije su podsetili na to da napadači na novinare u Srbiji gotovo nikada nisu sankcionisani i tražili reakciju tužilaštva, kao i uverenje da će novinari KRIK-a biti bezbedni.

Iz organizacije Reporteri bez granica pozvali su na reakciju i ministarku kulture i informisanja Maju Gojković, ali i druge političare i od njih tražili da javno osude pokušaj zastrašivanja novinara.

Globalna inicijativa protiv međunarodnog kriminala takođe je osudila napade na KRIK i poručila da borba protiv organizovanog kriminala ne sme biti izgovor za gušenje medijskih sloboda ili za blaćenje i zastrašivanje novinara koji istražuju moguće veze između organizovanog kriminala, korupcije i politike.

„Ohrabrujemo Vladu Srbije i krivično-pravni sistem da rade sa civilnim društvom i istraživačkim novinarima, a ne protiv njih. Snagu zakona treba iskoristiti za suzbijanje kriminalaca, a ne novinara“, navode u saopštenju.

Podsetimo, prorežimski tabloidi od juče vode kampanju protiv KRIK-a lažno nas predstavljajući kao saradnike vođe kriminalnog klana Veljka Belivuka. Više o njegovoj grupi pročitajte ovde.

Isti ti mediji, kao i predstavnici vlasti, ignorišu činjenicu da je KRIK godinama pisao o Belivukovoj kriminalnoj grupi, njegovim vezama sa kavačkim klanom, ali i visokim državnim funkcionerima i uticajnim ljudima iz policije. Detaljnije o tome pročitajte ovde.

Comments are closed.