Nilović pravosnažno oslobođen za pištolj pronađen prilikom hapšenja u „Durmitoru“

Nilović pravosnažno oslobođen za pištolj pronađen prilikom hapšenja u „Durmitoru“

Miloš Nilović/sud (foto: fejsbuk/arhiva)

Miloš Nilović, jedan od desetorice uhapšenih u beogradskom restoranu „Durmitor“ 2017. godine koje je policija označila kao članove škaljarskog klana, pravosnažno je oslobođen optužbi da je tada nedozvoljeno nosio pištolj, saopštio je danas Apelacioni sud u Beogradu. Ovom presudom stavljena je tačka na slučaj koji je policija predstavila kao veliku akciju protiv škaljarske grupe – epilog je jedna zatvorska i jedna uslovna kazna za nezakonito posedovanje pištolja i metaka.

Piše: Milica Vojinović

Niloviću se sudilo sa Mitrom Muratovićem jer je pored stola za kojim su sedeli policija pronašla dva pištolja. Na jednom od njih pronađen je Nilovićev DNK, ali je na suđenju Muratović preuzeo krivicu za oba pištolja.

Muratović je osuđen, a Nilović oslobođen optužbi prvostepenom presudom u julu prošle godine. Apelacioni sud potvrdio je kaznu Muratovću, a naložio da se Niloviću sudi iznova.

I ponovljeni postupak završen je oslobađajućom presudom koju je sada potvrdio Apelacioni sud.

Ovaj sud u saopštenju navodi da činjenica da je Nilovićev DNK pronađen na pištolju nije dovoljna da bude osuđen.

Sud je kao sporno naveo i to što je pištolj više puta pomeran u toku akcije hapšenja, kao i da na policijskom snimku akcije nije zabeleženo gde je tačno pronađen.

Nilovićeva odbrana upravo je na tome insistirala tokom suđenja, a policajac koji je svedočio nije mogao sa sigurnošću da tvrdi da je Nilović pištolj izvukao iz pojasa i bacio ga na pod.

Još jedna kontroverza koja je obeležila ovaj postupak je naknadno pronađen DNK na pištolju koji nije pripadao ni Niloviću ni Muratoviću, već njihovon prijatelju Mališi Vućiću koji je tada bio u „Durmitoru“ i takođe je uhapšen. Informaciju da je i njegov DNK pronađen tužilaštvo je zbog propusta u istrazi saznalo kada je suđenje već počelo, a on nije naknadno optužen, pa mu se nije ni sudilo.

U restoranu „Durmitor“ 2017. godine uhapšeno je 10 muškaraca koje je policija označila kao „škaljarce“.

„Ja sam vodio ekipu na terenu, imali smo operativna saznanja da se skupljaju u toj kafani i da se spremaju da eventualno nešto urade, ali u tom trenutku nismo znali šta. Odlučili smo da ih uhapsimo i da vidimo šta ćemo da uradimo“, rekao je na jednom od suđenja policajac koji je učestvovao u hapšenju.

Ipak, nakon hapšenja optuženi samo Muratović, Nilović i Ilija Zec i to za nedozvoljeno posedovanje dva pištolja i metaka. Zec, u čijem je stanu pronađeno 16 metaka, sklopio je sporazum sa tužilaštvom kojim je osuđen na uslovnu kaznu, dok je, nakon tri i po godine suđenja, za pištolj osuđen samo Muratović.

Nilović je za nedozvoljeno posedovanje oružja hapšen i na Jahorini u Bosni i Hercegovini u avgustu 2020, ali je tamošnje tužilaštvo obustavilo postupak protiv njega. 

Nekoliko meseci pre toga, u maju prošle godine, Nilović je, kako je utvrdilo tužilaštvo, bio meta napada naoružanog muškarca u kafiću na Vračaru u Beogradu. On je tada sedeo sa svojim kumom Vojislavom Kostićem, a kada su uočili napadača brzo su pobegli.

Nakon ovog događaja Nilović je za KRIK ispričao da se sve brzo odgiralo.

„Sedeli, ušla kamikaza i izašla. Niti smo šta videli, sedeli smo najnormalnije“, rekao je on i dodao da nema veze ni sa jednim kriminalnim klanom i da gradi zgrade.

Policija je zbog ovog događaja uhapsila Miloša Miljanovića iz Herceg Novog, ali je on nedavno osuđen samo za nedozvoljeno nošenje oružja pošto je sud odbacio optužbe za pokušaj ubistva.

Nilovićev kum Kostić, bivši pripadnik Žandarmerije, optužen je za iznudu u slučaju „Havana“ sa Vladimirom Popovićem Popom, saradnikom kriminalca Filipa Koraća. Popović je ubijen u decembru 2018, a Nilović je tada bio prisutan.

Pročitajte sve vesti sa suđenja u slučaju „Durmitor“

Više o događaju u kafiću na Vračaru pročitajte ovde

Comments are closed.