Ukinuta presuda u slučaju Havana

Ukinuta presuda u slučaju Havana

(foto: havana-gambling.com)

Pripadniku Žandarmerije Vojislavu Kostiću i Daliboru Đoriću sudiće se ponovo u slučaju „Havana” pošto je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo presudu kojom su bili osuđeni na po tri godine zatvora zbog prinude. U ovom postupku sudilo se i poznatom beogradskom kriminalcu Vladimiru Popoviću Popu koji je ubijen pre presude. 

Piše: Milica Vojinović

Sudije Apelacionog suda utvrdile su dve greške koje je sudija Slavica Nikolič napravila kada je donela presudu u ovom slučaju. 

Nikolić je Kostića i Đorića osudila po pogrešnom članu zakona. Ona je utvrdila da su namerno prebili dvojicu muškaraca da bi im na silu uzeli 110.000 evra. Osudila ih je, međutim, po članu zakona koji podrazumeva da su ih povredili iz nehata, odnosno bez namere.

„Imajući u vidu navedeno, presuda je kontradiktorna“, piše u saopštenju suda. 

Ona je pogrešila i u tome što je u presudi spominje transkripte prisluškivanih razgovora optuženih iako nisu ni bili dokaz na sudu.

Sada će, pošto je presuda oborena, morati da se ponovo sudi.

Kostić i Đorić bili su optuženi da su krajem 2016. pokušali da iznude 110.000 evra od dvojice vlasnika radnje za prodaju mobilnih telefona Zorana Topalovića i Miloša Rilaka zbog čega su ih pretukli u klubu „Havana“. Sudija Nikolić utvrdila je da nema dokaza za iznudu i u decembru 2018. ih osudila za blaže krivično delo –  prinudu. (O razlici imeđu iznude i prinude pročitajte više u tekstu o presudi)

Oni su od početka suđenja tvrdili da su Topalović i Rilak dugovali novac Đoriću koji je on pokušao da naplati. Njihovoj odbrani pomogao je Topalović koji je promenio iskaz i rekao da ipak postoji mogućnost da je Đoriću dugovao novac.

U ovom postupku, sa Đorićem i Kostićem, bio je optužen poznati beogradski kriminalac Vladimir Popović zvani Pop, vlasnik kazina „Havana“ na Slaviji. Popović je manje od mesec dana pre presude ubijen u jednom kafiću na Vračaru.

On je bio dobar prijatelj Filipa Koraća, koji je jedan od ključnih ljudi Luke Bojovića u Beogradu. 

Popović, Đorić i Kostić bliski su škaljarskom kriminalnom klanu. Kostićev brat Zvonimir i kum Mioš Nilović su među desetoricom uhapšenih u beogradskom restoranu „Durmitor“ koje je policija označila kao članove ove crnogorkse kriminalne grupe. 

Crnogorski škaljarski klan rukovodi operacijama iz Kotora, bavi se švercom droge i u sukobu je sa kavačkim klanom, takođe iz Kotora. U poslednjih nekoliko godina u ovim obračunima ubijeno je više od četrdeset članova obe grupe.

Pročitajte sve vesti o ovom slučaj.

Comments are closed.