Policajac na suđenju u slučaju „Durmitor“: Odlučili smo da ih uhapsimo i da vidimo šta ćemo

Policajac na suđenju u slučaju „Durmitor“: Odlučili smo da ih uhapsimo i da vidimo šta ćemo

Foto: Printskrin MUP

Policajac Branislav Pandur, vođa tima koji je uhapsio deset osoba u restoranu „Durmitor“, ispričao je danas na sudu da je policija dobila informacije gde se grupa sastaje i da nešto smera, zbog čega su odlučili da upadnu u „Durmitor“ i uhapse ih. Pandur je svedočio u postupku protiv dvojice članova grupe kojima se sudi zbog nelegalnog oružja.

Piše: Milica Vojinović

Iako su za danas bile najavljene završne reči, sudija Ivana Ramić odlučila je da se ispita policajac koji je vodio akciju hapšenja u „Durmitoru“ u junu 2017. godine. Tada je u ovom beogradskom restoranu uhapšeno 10 muškaraca koje je policija označila kao članove škaljarskog klana.

„Ja sam vodio ekipu na terenu, imali smo operativna saznanja da se skupljaju u toj kafani i da se spremaju da eventualno nešto urade, ali u tom trenutku nismo znali šta. Odlučili smo da ih uhapsimo i da vidimo šta ćemo da uradimo“, rekao je policajac Pandur.

On je naveo da su u restoranu našli dva pištolja – jedan u torbici koja je bila na stolu i drugi na podu između dvojice uhapšenih. Rekao je, međutim, da se ne seća o kojim uhapšenima je reč.

„Došlo je do komešanja i nismo uspeli da utvrdimo čiji je pištolj koji je bio na zemlji. Sačekali smo da dođe kriminalistička tehnika, izvršen je uviđaj, a predmeti (pištolji) su oduzeti“, naveo je policajac i dodao da pištolje niko nije dirao dok nisu došli forenzičari.

Tužilaštvo je kasnije na osnovu pronađenog DNK utvrdilo da su ovaj pištolj sa obrisanim serijskim brojem nosila dvojica uhapšenih – Mitar Muratović i Miloš Nilović i protiv njih podiglo optužnicu. Osim ove dvojice, optužena je još jedna osoba, dok su ostali pušteni na slobodu.

Pandur: „Oni iz SAJ-a su malo takvi“

Prema rečima Pandura, njegova ekipa je u restoran ušla sa kolegama iz Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), a osumnjičeni su delovali iznenađeno, ali nisu pružali otpor.

Dok se svedok, koji je prethodno prišao sudiji da pogleda fotografije sa mesta hapšenja, vraćao za govornicu, optuženi Muratović mu je dobacio: „Što sam onda toliko batina dobio ako nisam pružao otpor?“

Policajac mu je, u prolazu, rekao da od njega sigurno nije dobio batine i da su „oni iz SAJ-a malo takvi“.

Ovaj razgovor čula je sudija i upitala Muratovića: „Odakle Vam ideja da se raspravljate sa svedokom?“ rekla je, dok su oko nje i dalje stajali advokati i tužiteljka Leposava Vujanović Porubović i gledali fotografije koje je prethodno pokazivala policajcu.

„Ponelo me malo, izvinite, neće se ponoviti“, odgovorio je optuženi.

Muratovićeva advokatica Jelena Stojić pitala je zatim svedoka da objasni šta je mislio kada je rekao da su „oni iz SAJ-a malo takvi“.

„Oni su prosto takvi, ako kažu: ’Policija, lezi!’, neće ponoviti tri puta“, rekao je svedok i na komentar advokatice da su optuženi pri hapšenju pretučeni istakao da je „pretučeni“ druga kategorija.

„Kada je neko pretučen to se zna šta znači, a ako je neko gurnut sa stolice na stranu da bi mu se uradio ključ na laktu (stavila ruka na leđa, prim. aut.) to nije isto“, rekao je Pandur i dodao da su pre hapšenja znali da je reč o naoružanim osobama.

Ovu raspravu prekinula je sudija Ramić. Rekla je da je kasno da se sada učini nešto povodom žalbi optuženih da su dobili batine od policije.

Optužen još jedan od uhapšenih u „Durmitoru“
Sudija Ramić rekla je da je prošle nedelje potvrđena optužnica protiv Mališe Vućića, jednog od uhapšenih u „Durmitoru“ čiji DNK je naknadno pronađen na jednom od pištolja. Tužiteljka je predložila da se suđenje Vućiću, koje tek treba da počne, spoji sa ovim postupkom jer je reč o istom slučaju i istim dokazima. Sa time se nisu saglasili advokati optuženih navodeći da se postupak privodi kraju, a da bi spajanje značilo da će krenuti ispočetka. Muratovićeva advokatica istakla je da je on u pritvoru već dve godine i da bi, ukoliko se pusti u kućni pritvor ili na slobodu, postupak mogao da se spoji i time produži. Sudsko veće o ovome će odlučiti do sledećeg ročišta.

Sudija Ramić rekla je da je prošle nedelje potvrđena optužnica protiv Mališe Vućića, jednog od uhapšenih u „Durmitoru“ čiji DNK je naknadno pronađen na jednom od pištolja.

Tužiteljka je predložila da se suđenje Vućiću, koje tek treba da počne, spoji sa ovim postupkom jer je reč o istom slučaju i istim dokazima.

Sa time se nisu saglasili advokati optuženih navodeći da se postupak privodi kraju, a da bi spajanje značilo da će krenuti ispočetka. Muratovićeva advokatica istakla je da je on u pritvoru već dve godine i da bi, ukoliko se pusti u kućni pritvor ili na slobodu, postupak mogao da se spoji i time produži. Sudsko veće o ovome će odlučiti do sledećeg ročišta.

U sudnici se zatim povela rasprava oko snimka hapšenja koji je objavljen na internetu. Naime, optuženi Nilović rekao je da je na snimku video da neko iz policije pomera jedan od pronađenih pištolja, dok je sudija bila iznenađena da takav snimak uopšte postoji.

„Moguće je da je akcija snimana, ali ne verujem zbog brzine tog događaja“, rekao je policajac, ali je dodao da se seća da je jedan čovek sa obližnje terase snimao telefonom i snimak poslao medijima.

Akciju hapšenja jeste snimala policija, a Ministarstvo unutrašnjih poslova je uz saopštenje o hapšenju poslalo i snimak događaja.

Preuzeo krivicu na sebe

Podsetimo, Muratović i Nilović uhapšeni su u junu 2017. sa još osam osoba u beogradskom restoranu „Durmitor“. Tužilaštvo je, međutim, optužilo samo njih dvojicu i Iliju Zeca koji je ubrzo priznao da je nelegalno posedovao 16 metaka i osuđen je uslovno.

Preostaloj dvojici sudi se zbog dva pištolja – jedan su nosili naizmenično, dok je drugi nosio samo Muratović, tvrdi tužilaštvo.

Muratović je krivicu za oba pištolja preuzeo na sebe tvrdeći, međutim, da ih je pronašao i planirao da preda u policijsku stanicu. Kako je rekao iznoseći odbranu hteo je da ih preda na dan hapšenja, ali je bio gladan pa je odlučio da prvo ode na ručak u restoran u kom je zatim uhapšen.

U „Durmitoru“ su se, prema Muratovićevim rečima, okupili zbog proslave povodom zaposlenja njihovog prijatelja Mališe Vućića čiji DNK je u toku ovog postupka naknadno pronađen na jednom od pištolja.

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja.

1 Comment

  1. zemunac kaže:

    Jednom prilikom me je hapsio doticni Bane Pandur. Nisam mogao da se suzdrzim da ne iskomentarisem njegovo prezime…. Mogu samo da kazem da covek ima neverovatno veliku saku i da se ne ustrucava da je upotrebi ?