Na suđenju pušten snimak hapšenja u restoranu „Durmitor“

Na suđenju pušten snimak hapšenja u restoranu „Durmitor“

Mitar Muratović sa advokaticom (foto: KRIK)

Snimak akcije hapšenja desetorice mladića u restoranu „Durmitor“ koje je policija označila kao članove škaljarskog klana prikazan je juče na suđenju Mitru Muratoviću i Milošu Niloviću. Njima se sudi za nedozvoljeno nošenje dva pištolja pronađena tom prilikom. 

Piše: Milica Vojinović

„Lezi dole! Lezi dole!“ čuje se na početku snimka, a potom se vide policajci kako utrčavaju u baštu restorana. Deset mladića, koji su sedeli za stolom polegali su na zemlju i policajci su počeli da im vezuju ruke iza leđa. 

U sledećem kadru policajci drže crnu mušku torbicu i okreću je ka kameri. 

„Šta je ovo momče“, čuje se glas jednog od njih, dok drugi dovikuje: „Oružje“. 

Kamera zumira unutrašnjost torbice u kojoj je jedan od dva pištolja koja su, kako tužilaštvo tvrdi, bez dozvole nosili optuženi Mitar Muratović i Miloš Nilović. 

MUP ipak dostavio snimak
Sudija je sredinom prošle godine od Službe za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a tražila snimak hapšenja, ali joj je rečeno da ga oni nemaju pošto akciju nisu ni snimali. MUP je kasnije sudiji ipak dostavio snimak uz obrazloženje da je akciju snimala druga služba – zadužena za specijalne istražne metode.

Sudija Ivana Ramić odlučila je da se ovaj snimak pregleda jer je ranije na suđenju došlo do prepirke između svedoka i optuženih oko toga gde su pronađeni sporni pištolji. Naime, policajac Branislav Pandur koji je vodio akciju hapšenja rekao je da je jedan pronađen u torbici na stolu, a drugi na zemlji pored optuženog Nilovića. 

Optuženi Muratović ispričao je, međutim, drugačiju priču – da su oba pištolja bila u torbici koja nije bila na stolu, već na stolici pored njega. 

Nilović je na istom suđenju rekao da je na snimku hapšenja video da neko iz policije pomera jedan od pronađenih pištolja. Ovo se videlo na snimku koji je juče pušten u sudnici. 

Nije moglo, međutim, da se vidi gde su se pištolji nalazili kada ih je policija pronašla, pošto su neki od kadrova sečeni.

„(Snimak) nema logičan sled događaja, segmentirano je, ne vidimo kako je akcija tekla“, rekla je tužiteljka Leposava Vujanović Porubović.

Dosta priče posvetilo se i torbici u kojoj je bio pištolj. Za razliku od policajca koji je svedočio da je bila na stolu, advokati tvrde da se torbica na snimku prvi put vidi pored nogu Muratovića dok leži na zemlji, a ne na stolu.

Zbog toga je sudija naložila da se snimak ponovo pregleda. Gledanje je obeležila opuštena atmosfera i poneka šala.

Torbica sa pištoljem ili jelovnik

Prisutni u sudnici uočili su da na stolu stoji crni predmet i to ispred mesta za kojim je sedeo Muratović. 

Tužiteljka je navela da bi ovaj predmet mogao biti torbica sa pištoljem, ali je Muratović kazao da je to najverovatnije jelovnik.

„Da pogledamo po stolu kako izgleda meni“, predložila je tužiteljka.

„Koleginice, hoćete da naručite nešto?“, upitao je Vojislav Babić, advokat optuženog Nilovića.

„Salatu, kao i oni“, našalila se tužiteljka aludirajući na hranu koja je stajala na stolu u trenutku hapšenja.

Ni posle više ponavljanja snimka prisutni ipak nisu uspeli da utvrde šta se nalazilo na stolu ispred Muratovića.

Zbog ovog i drugih nerazjašnjenih detalja tužiteljka Vujanović Porubović tražila je da se na sledećem suđenju ponovo ispita policajac Pandur.

Advokati su kazali da bi to bilo suvišno, ali je sudija ipak prihvatila predlog tužiteljke.

Muratović: Pronašao sam pištolje

Muratović je optužen da je bez dozvole nosio oba pronađena pištolja, a jedan su Nilović i on nosili naizmenično, pa se Nilović tereti za to, tvrdi tužilaštvo prema pronađenom DNK na pištoljima.

Muratović je, međutim, krivicu za oba pištolja preuzeo na sebe. Kako je ispričao na jednom od prvih suđenja oružje je pronašao i planirao da preda u policijsku stanicu upravo tog dana kada se dogodilo hapšenje. Kako je rekao iznoseći odbranu, bio je gladan pa je odlučio da prvo ode na ručak u restoran „Durmitor“ gde je zatim uhapšen.

U „Durmitoru“ su se, prema Muratovićevim rečima, okupili zbog proslave povodom zaposlenja njihovog prijatelja Mališe Vućića čiji DNK je u toku ovog postupka naknadno pronađen na jednom od dva pištolja. Iako je tužilaštvo nakon ovog otkrića podiglo optužnicu i protiv Vućića, sud ju je odbio, pa se njemu ipak neće suditi.

Svedok Branislav Pandur je, međutim, na suđenju ispričao da je policija imala dojavu da se grupa mladića sastaje i da nešto smera, zbog čega su odlučili da upadnu u „Durmitor“ i uhapse ih. Više o tome šta je ovaj svedok ispričao pročitajte u posebnom tekstu.

Policija je uhapšene u „Durmitoru“ označila kao pripadnike škaljarskog kriminalnog klana. Ovaj klan je poreklom iz Kotora u Crnoj Gori, a proteklih godina bukti rat između škaljraskog i suparničkog kavačkog klana, u koji su se uključile i druge kriminalne grupe. Više o tome pročitajte ovde.

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja.

Comments are closed.