Osuđen muškarac koji je prošle godine naoružan upao u kafić na Vračaru

Osuđen muškarac koji je prošle godine naoružan upao u kafić na Vračaru

Miloš Miljanović (foto: Fejsbuk)

Miloš Miljanović koji je sredinom prošle godine noseći pušku i sa kapuljačom na glavi upao u kafić „Le Petit Bistro“ na Vračaru, osuđen je danas na četiri godine zatvora za nedozvoljeno nošenje oružja. Miljanović je najpre optužen za pokušaj ubistva trojice muškaraca među kojima je Miloš Nilović, koga policija označava kao člana škaljarskog klana, ali je sud odbio ove optužbe pre početka suđenja.

Piše: Milica Vojinović

Sudija Ana Trifunović Đuričković rekla je da je Miljanovića osudila na četiri godine zatvora jer je postojala društvena opasnost kada je on naoružan ušao u baštu kafića, odnosno njegovo ponašanje ugrozilo je druge ljude. Sudija je navela da je u vidu imala i to što je Miljanović priznao da je nosio pušku, kao i to što je lošeg zdravstvenog stanja.

Miljanovićev advokat Luka Nikolić za KRIK kaže da će da se žali na presudu i da traži nižu kaznu.

Sudeći po onome što se dešavalo tokom suđenja, presudom je još manje zadovoljan tužilac Dragan Danilović koji je od početka postupka nastojao da dokaže da je Miljanović u kafić ušao naoružan s namerom da ubije Nilovića, njegovog kuma Vojislava Kostića i Nikolu Kovačevića.

Iako je sud odbio optužbu za pokušaj ubistva i Miljanoviću se sudilo za nedozvoljeno nošenje oružja, tužilac je u više navrata u toku suđenja pokušao da promeni krivično delo u teže, ali je sud ove predloge odbio.

Miljanović je, kako se vidi na snimku koji je ubrzo nakon upada u kafić na Vračaru objavljen na društvenim mrežama, naoružan i maskiran kapuljačom na glavi ušao u baštu kafića punu gostiju. Njegov ulazak su prvo primetili Nilović, Kostić i Kovačević koji su sedeli za jednim od stolova i razbežali su se. Napadač je krenuo za njima, ali je ubrzo odustao i pobegao.

Miljanović je ubrzo uhapšen, a u stanu kom je živeo policija je pronašla oružje i silikonsku masku za lice – ovakve maske kriminalci su često koristili prilikom likvidacija u ratu između kavačkog i škaljarskog klana kako bi zbunili policiju. 

Nilović hapšen u „Durmitoru“
Nilović je 2017. uhapšen u beogradskom restoranu „Durmitor“ sa još devet muškaraca koje je policija je označila kao članove škaljarskog klana. Sudilo mu se za nelegalno nošenje pištolja, a oslobođen je optužbi pošto je njegov prijatelj preuzeo krivicu na sebe. U avgustu 2020. hapšen je na Jahorini u Bosni i Hercegovini, takođe zbog nedozvoljenog nošenja oružja, ali je ovaj postupak tužilaštvo obustavilo. Njegovom kumu Kostiću sudi se za prinudu i prebijanje dvojice muškaraca u beogradskom kazinu „Havana“ na Slaviji.

Nilović, koga policija označava upravo kao člana škaljarskog klana, je nakon događaja u kafiću Vračaru za KRIK ispričao da je sve trajalo nekoliko sekundi.

„Sedeli, ušla kamikaza i izašla. Niti smo šta videli, sedeli smo najnormalnije“, rekao je on i dodao da nema veze ni sa jednim kriminalnim klanom. „Niti se bavim kriminalom, niti prodajem drogu. Zidao sam neke zgradice“. Više pročitajte u posebnom tekstu.

Miljanović je na sudu ispričao da je pušku u kafić uneo samo da zastraši, a ne da bilo koga ubije. Kako je naveo, dan ranije su ga neki momci vređali i ponižavali kod tog kafića, pa je došao u kafić kako bi ih pronašao.

„Namera mi je bila samo da ih zaplašim, u šaržeru nije bilo municije“, tvrdio je Miljanović i rekao da je, pošto te momke nije pronašao u kafiću, otišao kući.

Tužilac je tada pokušao da dobije odgovore zbog nelogičnosti u Miljanovićevoj priči, ali mu je sudija zabranio da ih postavi navodeći da nemaju veze sa krivičnim delom.

Presuda na koju je danas osuđen nije konačna i ukoliko se Miljanović ili tužilac na nju žale, odlučivaće Apelacioni sud u Beogradu. 

Više o ratu klanova, kao i njihovim vezama sa državom i policijom pročitajte u našoj istraživačkoj priči

Comments are closed.