Slučaj upada u kafić na Vračaru: Optuženi tvrdi da je pušku nosio samo da zastraši

Slučaj upada u kafić na Vračaru: Optuženi tvrdi da je pušku nosio samo da zastraši

Miloš Miljanović (foto: Fejsbuk)

Miloš Miljanović koji je prošle godine sa kapuljačom na glavi i puškom u rukama ušao u kafić na Vračaru priznao je danas na sudu da je tada nelegalno nosio oružje, ali je rekao da nije imao nameru nikoga da ubije. Miljanoviću je danas počelo suđenje u Višem sudu u Beogradu, ali je optužen samo za nezakonito nošenje oružja pošto je sud ranije odbio optužbu za pokušaj ubistva.

Piše: Milica Vojinović

Miljanović je sudiji Zoranu Đorđeviću danas ispričao svoju verziju onoga što se dogodilo pre godinu dana na Vračaru kada je naoružan ušao u baštu kafića „Le Petit Bistro“.

„Dan pre tog događaja imao sam napad, popio sam terapiju i izašao da prošetam. Kod tog kafića neki momci su me vređali i ponižavali, rekli su mi da izgledam kao narkoman“, kazao je Miljanović objasnivši da terapiju pije zbog epilepsije koju je dobio nakon što je 2002. upucan u glavu.

Ljut na njih, Miljanović je sutradan poneo pušku i ušao u kafić da ih nađe pošto je, kako je objasnio, prethodni dan video da ulaze u taj kafić.

„Namera mi je bila samo da ih zaplašim, u šaržeru nije bilo municije“, tvrdi Miljanović i navodi da je, pošto te momke nije pronašao u kafiću, otišao kući.

„Odakle Vama ta puška“, pitao je sudija.

„Ne mogu na to da Vam odgovorim jer nije moja“, rekao je Miljanović, a zatim pojasnio da ju je dobio od prijatelja u zameni za novac koji mu je ranije pozajmio.

„Izvadio sam municiju iz puške i prilikom vađenja slučajno opalio dva metka u vrata“, rekao je Miljanović. „Kada sam se vratio (iz kafića), vratio sam municiju u pušku.“

Miljanović je ispričao da je u Beograd iz Herceg Novog gde živi, kako je rekao, dolazio povremeno kod devojke, pa je zbog toga došao i desetak dana pre spornog događaja.

Zabranjena pitanja

Tužilac Dragan Danilović od hapšenja nastoji da dokaže da je Miljanović na Vračaru pokušao da ubije trojicu muškaraca – Miloša Nilovića koga policija označava kao člana škaljarskog klana, njegovog kuma Vojislava Kostića i Nikolu Kovačevića. Iako ga je optužio za pokušaj ubistva, sud je ovu optužbu odbacio pre početka suđenja tvrdeći da za to nema dovoljno dokaza.

Danilović je danas ipak pokušao da od Miljanovića dobije odgovore na nelogičnosti u njegovoj odbrani. Pitao ga je da opiše momke koji su ga, kako je ispričao, vređali, ali je Miljanović kazao da to ne može da uradi jer je prošlo mnogo vremena.

Tužioca je zanimalo i kako je Miljanović znao da će te momke zateći u kafiću sutradan, zašto je tom prilikom nosio kapuljaču, zašto je, ako je samo hteo da ih zaplaši, nosio pravu pušku, a ne repliku ili igračku i zbog čega je na glavi imao kapuljaču. Ni na jedno od ovih pitanja, međutim, nije dobio odgovor pošto ih je sudija zabranio uz objašnjenje da nisu u vezi sa krivičnim delom.

Iako je Miljanović priznao da je nosio oružje bez dozvole, suđenje će se nastaviti kako bi bili predstavljeni neki od dokaza. 

Tužilac je istakao da i dalje stoji pri optužbi za pokušaj ubistva, iako ju je sud odbio, pa je tražio da se na sudu saslušaju Nilović, Kostić i Kovačević, kao i vlasnik i zaposleni kafića „Le Petit Bistro“ i da ispričaju se dogodilo tog dana u bašti lokala.

Advokati su od sudije tražili da u dokaze uvrsti uputstva za lekove koje Miljanović uzima, kako bi sud uzeo u obzir neželjena dejstva ovih lekova poput suicidnosti. O ovim predlozima sud će nakandno odlučiti, rekao je danas sudija Đorđević.

Podsetimo, Miljanoviću se sudi zbog događaja iz maja prošle godine kada je naoružan i sa kapuljačom na glavi ušao u kafić „Le Petit Bistro“ na Vračaru. 

Na snimku koji je ubrzo nakon toga objavljen na društvenim mrežama vidi se kako naoružani napadač ulazi u baštu kafića punu gostiju što su prvo primetili mladići koji su sedeli za jednim od stolova. Oni su počeli da beže, a napadač je krenuo za njima, ali je ubrzo odustao i pobegao. Među mladićima bili su i Nilović, Kostić i Kovačević za koje je tužilaštvo ubrzo utvrdilo da su bili meta pokušaja ubistva.

Policija je brzo uhapsila Miljanovića, a u stanu u kom je boravio pronašla oružje i silikonsku masku – ove maske kriminalci su koristili da bi zbunili policiju prilikom likvidacija u ratu između kavačkog i škaljarskog klana tokom kog je do sada ubijeno više od 50 osoba. Tužilaštvo ga je gonilo za pokušaj ubistva dok sud ovu optužbu nije odbacilo.

Miljanović je iz Herceg Novog, a na društvenim mrežama predstavlja se pod nadimkom „Miloš Bullet (metak) Miljanović“. Više o njemu pročitajte u posebnom tekstu.

Nakon događaja na Vračaru, Nilović je za KRIK ispričao da je sve trajalo nekoliko sekundi.

„Sedeli, ušla kamikaza i izašla. Niti smo šta videli, sedeli smo najnormalnije“, rekao je on i dodao da, iako ga policija označava kao „škaljarca“, nema veze ni sa jednim kriminalnim klanom. „Niti se bavim kriminalom, niti prodajem drogu. Zidao sam neke zgradice“. Više pročitajte u posebnom tekstu.

Nilović je 2017. uhapšen u beogradskom restoranu „Durmitor“ sa još devet muškaraca koje je policija je označila kao članove škaljarskog klana. U tom postupku sudilo mu se za nelegalno nošenje pištolja koji je pronađen prilikom hapšenja, ali je nedavno oslobođen optužbi pošto je njegov prijatelj preuzeo krivicu na sebe.

Njegovom kumu Kostiću sudi se za prinudu i prebijanje dvojice muškaraca u beogradskom kazinu „Havana“ na Slaviji.

Više o ratu klanova, kao i njihovim vezama sa državom i policijom pročitajte u našoj istraživačkoj priči.

Comments are closed.