Vođa škaljaraca Vukotić pušten iz pritvora, pa greškom ponovo uhapšen, pa opet pušten

Vođa škaljaraca Vukotić pušten iz pritvora, pa greškom ponovo uhapšen, pa opet pušten

Jovan Vukotić prilikom ranijeg privođenja (foto: Vijesti/Savo Prelević)

Foto: Vijesti/Savo Prelević

Kotoranin Jovan Vukotić, kog su bezbednosne službe označile kao vođu škaljarskog klana, pušten je jutros iz pritvora u kom je bio od februara zbog istrage za pokušaj  ubistva dva člana suparničkog klana, potvrđeno je za KRIK iz Višeg suda u Podgorici. Samo sat vremena kasnije on je ponovo uhapšen kako bi odslužio tromesečnu kaznu zatvora. Ipak, ubrzo su usvojene žalbe njegovih advokata, pa će Vukotić ipak biti pušten na slobodu.  

Piše: Jelena Radivojević 

Vukotić je, kako je za KRIK potvrđeno iz Višeg suda u Podgorici, jutros pušten iz pritvora u kom je bio jer je pod istragom za pokušaj ubistva dva člana suparničkog, kavačkog klana. On je u pritvoru u Crnoj Gori bio od 8. februara, kada je izručen iz Srbije gde je odležao zatvorsku kaznu od 15 meseci zbog korišćenja lažnog pasoša.

Danas je na slobodi je proveo oko sat vremena, nakon čega je ponovo uhapšen, ovog puta na zahtev Osnovnog suda u Kotoru koji ga traži kako bi odslužio tromesečnu zatvorsku kaznu zbog nošenje oružja – u automobilu u kom je bio sa još tri osobe pronađen pištolj i jedan metak.

Sud u Kotoru, međutim, nije bio upućen u to da u rešenju o izručenju Vukotića iz Srbije piše da on ne može biti gonjen za drugo krivično delo koje je izvršeno pre izručenja, niti poslat na izvršenje kazne, osim za ono zbog čega je izručenje odobreno – a to je istraga za pokušaj ubistva dva člana suparničkog kavačkog klana.

Nakon što su Vukotićevi advokati uputili žalbu predsedniku kotorskog suda i dostavili dokaze, doneta je odluka da on ipak bude pušten na slobodu.

Istraga koja se protiv Vukotića vodi, zbog koje je izručen Crnoj Gori, tiče se događaja iz marta 2016. godine. Sumnjiči se da je tada Vukotić, sa dvojicom svojih saradnika, automobilom presekao put Vojinu Stuparu i Milošu Radonjiću, pripadnicima kavačkog klana koji su bili u svojim kolima. Vukotić je, tvrdi policija, iz pištolja „škorpion“ zapucao u njihovom pravcu, a potom su zapucali i njegovi saradnici. Radonjić i Stupar uspeli su da izađu iz automobila i pobegnu. Stupar je tom prilikom teško ranjen, dok je Radonjić prošao bez povreda. Vukotić i njegovi ljudi su pobegli pre nego što je stigla policija.

Jovan Vukotić (foto: fejsbuk)

To nije jedini pokušaj likvidacije nekoga od članova suparničkog klana. Samo dva meseca kasnije, tvrdi policija, Vukotićeva meta bila je Tamara Zvicer, supruga vođe kavačkog klana Radoja Zvicera. Vukotić joj je automobilom „audi“ preprečio put u kotorskom naselju Dobrota i potom pucao iz pištolja. Nije je, međutim, pogodio, kao ni automobil u kom se nalazila, već kola koja su bila parkirana nedaleko odatle. U trenutku pucnjave sa Vukotićem je u kolima bio njegov otac Veselin, dok je sa Zvicer bila njena maloletna ćerka, tvrdi policija.

Vukotić je više puta rekao da sa ovim napadima nema veze, da mu sve smeštaju „prljavi” policajci i da nije ni bio u Kotoru u trenutku pucnjave na Stupara i Radonjića. On je saslušan u junu prošle godine u Beogradu, kasnije i u Crnoj Gori.

Sredinom meseca iz pritvora je pušten i Milić Minja Šaković, jedan od osumnjičenih da je sa Vukotićem pucao na Stupara i Radonjića. 

Osim zbog ovih pokušaja ubistava, Vukotića u Crnoj Gori sumnjiče i za utaju poreza. Negova firma „V2“ koja je prodavala skupocenu garderobu, navodno, nije platila oko 23.000 evra poreza.

Vukotića, inače, traže i Grčka jer se tamo protiv njega vode istragu zbog umešanosti u šverc 135 kilograma kokaina. Oni su, nakon što je Vukotić uhapšen u Turskoj i deportovan u Srbiju, tražili od srpskog tužilaštva da preuzme ovu istragu, ali je ono to odbilo navodeći da nema dovoljno dokaza.

Vukotićev škaljarski klan je u ratu sa suparničkom kavačkom grupom već šest godina. U ovom sukobu je stradalo najmanje 45 ljudi.

Rat klanova

Nakon što je došlo do svađe oko 200 kilograma kokaina 2014. godine, do tada jedinstven klan iz Kotora se podelio na dve grupe – škaljarsku i kavačku – koje su ušle u otvoren rat. Najviše ubistava dogodilo se na Balkanu, ali u poslednje vreme ona su sve češća u državama Zapadne Evrope, pokazuje istraživanje novinara KRIK-a.

Prošle nedelje se u Grčkoj dogodilo dvostruko ubistvo – policija je na ostrvu Krf pronašla tela Alana Kožara, vođe barske kriminalne grupe koja je bliska Vukotićevom klanu i Damira Hadžića. 

Radoje Zvicer (foto: Detective-info)

Početkom godine u Grčkoj su ubijeni i Vukotićev najbliži saradnik i kum Igor Dedović, a sa njim i Stevan Stamatović. Ubice su ušetale u restoran u kome su njih dvojica bili sa suprugama i decom i osule paljbu.

Vukotić je takođe bio meta napada i to dok se nalazio u pritvoru u Beogradu – Marko Drakula, Marjan Dimitrijevski i Nemanja Milutinović optuženi su da su u decembru prošle godine pokušali da ga otruju. Lažno se predstavljajući kao policajci, njih trojica pokušali su da stave cijanid u hranu koju je Vukotiću donosila nevenčana supruga dok je bio u pritvoru. 

Ove godine se dogodio pokušaj ubistva i vođe suparničke kavačke grupe –  Radoja Zvicera. On je krajem maja u Ukrajini teško ranjen, ali je preživao.

Drugi vođa „kavčana“ nalazi se u Crnoj Gori gde mu se sudi što je organizovao kriminalnu grupu.

Sve o ratu klanova pročitajte u našoj istraživačkoj priči.

Comments are closed.