Jovan Vukotić osumnjičen za još jedan pokušaj ubistva

Jovan Vukotić osumnjičen za još jedan pokušaj ubistva

Jovan Vukotić (foto: facebook)

Jovan Vukotić, vođa škaljarskog klana koji se trenutno nalazi u zatvoru u Srbiji, osumnjičen je da je pre tri godine u Kotoru pokušao da ubije Tamaru Zvicer, suprugu jednog od vođa suparničkog kavačkog klana, saopštila je danas crnogorska policija.

Piše: Milica Vojinović

Policija je danas protiv njega podnela krivičnu prijavu tužilaštvu u Podgorici zbog sumnje da je u maju 2016. godine u naselju Dobrota u Kotoru pucao na Tamaru Zvicer supruga vođe suparničkog kavačkog klana Radoja Zvicera.

On je, prema navodima crnogorske policije, svojim automobilom marke „Audi“ podgoričke registracije preprečio put kolima Tamare Zvicer i pucao iz pištolja u nju. Nije, međutim, pogodio ni nju ni njen automobil, već drugo vozilo koje je bilo parkirano u blizini.

U tom trenutku sa njim se u kolima nalazio i njegov otac Veselin Vukotić, dok je sa Zvicer u kolima bila njena maloletna ćerka.

Crnogorska policija je pretresla kuću Veselina Vukotića i u garaži pronašla automobil „Audi“ koji je poslat na veštačenje.

Kako su pisale „Vijesti“ Zvicer je nakon pucnjave javno optužila Vukotića da je pucao na nju, dok je Vukotić to demantovao, tvrdeći da se tog dana nalazio u Sloveniji.

Prema policijskim podacima, Zvicer je jedan od vođa kavačkog klana. Nije poznato gde se on trenutno nalazi, a pretpostavlja se da koristi lažni identitet.

Ko je Jovan Vukotić

Vukotića bezbednosne službe označavaju kao vođu škaljarskog klana koji se bavi međunarodnim švercom kokaina.

On je uhapšen u Turskoj početkom septembra 2018. po poternici koju je za njim raspisala Grčka zbog sumnje da je učestvovao u švercu 135 kilograma kokaina. Prilikom hapšenja kod njega je pronađen lažni pasoš.

Proteran je u Srbiju, čiji je državljanin, koja je pokrenula postupak, ali ne za drogu, već za korišćenje falsifikovanog pasoša.

U februaru je osuđen na 15 meseci zatvora i trenutno se nalazi na izdržavanju kazne. Grčki pravosudni organi zatražili su od srpskog tužilaštva da otvori istragu protiv Vukotića zbog učešća u švercu droge, međutim ono još nije donelo konačnu odluku u ovom slučaju.

U međuvremenu u Crnoj Gori, Vukotić je osumnjičen i da je u martu 2016. učestvovao u pokušaju ubistva dvojice članova kavačkog klana – Vojina Stupara i Miloša Radonjića. Vukotić i dvojica članova njegovog klana sumnjiče se da su automobilom presekli put Radonjiću i Stuparu koji su takođe bili u kolima. U ovoj zemlji, protiv Vukotića vodi se istraga i zbog utaje poreza.

Vukotić je 2002. godine osuđen zbog pomaganja pri pokušaju ubistva na godinu dana zatvora. Sudilo mu se i zbog pucnjave u diskoteci „Madam Koko“ 2012, godine u Tivtu, ali je u tom slučaju oslobođen optužbi.

Obračun klanova

Škaljarski i kavački klan nastali su u dva manja mesta u Kotoru – Škaljari i Kavači. Oba se bave najtežim krivičnim delima. Do raskola među ove dve grupe došlo je 2014. godine kada je u Valensiji nestalo više od 200 kilograma kokaina koji je navodno pripadao kavačkom klanu.

Nakon što su obračuni počeli, sve ozbiljnije kriminalne grupe iz Srbije i Crne Gore su se priklonile jednoj od ove dve grupe, piše u izveštaju obaveštajne agencije o sukobu klanova čiju kopiju poseduje KRIK.

Kavački klan, kako su otkrili novinari, ima veze u srpskoj policiji.

Od tada je u kriminalnim obračunima ova dva klana ubijeno više osoba na obe strane, a detalje možete pogledati u „Crnoj knjizi“ – bazi kriminalnih ubistava.

Više o Vukotiću pročitajte ovde

Comments are closed.