Vođa kavačkog klana teško ranjen u Ukrajini

Vođa kavačkog klana teško ranjen u Ukrajini

Radoje Zvicer (foto: detective-info.com.ua)

U Kijevu, glavnom gradu Ukrajine, juče je teško ranjen jedan od dvojice vođa kavačkog klana Radoje Zvicer, objavili su mediji. Pokušaj likvidacije Zvicera verovatno je povezan sa ratom koji njegov klan godinama vodi sa suparničkom škaljarskom kriminalnom grupom, o čemu je KRIK opširno pisao.

Piše: Bojana Jovanović

Na Zvicera su za sada nepoznati napadači pucali juče malo posle šest popodne u centru Kijeva, u istorijskom Pečerskom distriktu, saopštila je ukrajinska policija. On je ranjen i prebačen u bolnicu.

Policija nije saopštila više detalja, a ukrajinski mediji su u prvi mah objavili da je upucan turista iz Crne Gore. Nekoliko tamošnjih portala objavilo je video na kome se vide dvojica muškaraca koji su navodno pucali na Zvicera kako pale automobil „smart“. 

Tridesetsedmogodišnji Zvicer je godinama na čelu kavačkog kriminalnog klana. 

Prema informacijama srpske bezbednosne službe, on godinama ne živi u rodnom Kotoru, a dosta vremena provodio je u Beogradu. Osuđivan je zbog falsifikovanja isprave, prema podacima policije.

Do jučerašnjeg pokušaja ubistva nije bila poznata Zvicerova lokacija, ali se on često oglašavao u novinama gde je davao čitulje poginulim članovima njegovog klana. Nakon ubistva „kavčanina“ Vladimira Roganovića, Zvicer mu je u čitulji posvetio pesmu. 

I Zvicerova supruga Tamara je umalo bila žrtva rata njegovog i supraničkog škaljarskog klana. Na nju je u Kotoru, tvrdi crnogorsko tužilaštvo, pucao upravo šef „škaljaraca“ Jovan Vukotić. On joj je kolima preprečio put i pucao u njenom pravcu, ali nije pogodio ni nju ni njenu maloletnu ćerku, kako je saopštila crnogorska policija. 

Uz Zvicera vođa kavačkog klana je i Slobodan Kašćelan, kome se trenutno u Crnoj Gori sudi za organizovanje kriminalne grupe. Kašćelan je bio u bekstvu i krajem 2018. je uhapšen u Češkoj, a potom izručen Crnoj Gori. 

Kavački klan koji se bavi međunarodnim švercom droge godinama je u sukobu sa škaljarskom kriminalnom grupom. Rat je izbio 2014. godine kada su se posvađali oko 200 kilograma kokaina u Valensiji, a vremenom su se u njega uključile i druge kriminalne grupe sa ovih prostora. 

Uz kavački klan nalaze se „Janjičari“ koje je predvodio ubijeni Aleksandar Stanković Sale Mutavi, a koji imaju veze u srpskoj policiji i sa porodicom predsednika Aleksandra Vučića. Na strani „škaljaraca“ je grupa koju predvodi kriminalac Filip Korać, desna ruka Luke Bojovića. Detaljnije o tome pročitajte u posebnoj priči.

U ratu je ubijeno najmanje 40 osoba, kako su utvrdili novinari KRIK-a. Među njima su slučajne žrtve, ali i vođe klanova – početkom ove godine u Atini je ubijen jedan od dvojice lidera škaljarskog klana – Igor Dedović. Drugi vođa ove grupe, Jovan Vukotić, nalazi u pritvoru u Crnoj Gori i protiv njega se vode istrage za pokušaj ubistva.

Više o klanovima i njihovim vezama pročitajte u priči: Rat balkanskog podzemlja: Ubistva, veze u policiji i u vrhu države

Comments are closed.