Vukotić ispitivan o utaji poreza

Vukotić ispitivan o utaji poreza

Navodni vođa škaljarskog klana Jovan Vukotić ispitivan je juče u vezi sa utajom poreza za koju ga tereti crnogorsko tužilaštvo. Vukotić, međutim, nije odgovarao na pitanja pošto se branio ćutanjem, kažu za KRIK iz tužilaštva. 

Piše: Bojana Pavlović

Vukotić je sredinom prošlog meseca uhapšen u Turskoj sa falsifikovanim dokumentima i proteran u Srbiju. Protiv njega je tada pokrenut postupak zbog lažnih dokumenata i određen mu je pritvor.

Ovaj postupak je i dalje u toku, a Vukotić je juče po zamolnici crnogorskog tužilaštva ispitivan u vezi sa utajom poreza, kažu za KRIK iz Drugog osnovnog tužilaštva u Beogradu.

Crnogorsko tužilaštvo ga od 2016. sumnjiči da je utajio oko 23.000 evra tako što prilikom zatvaranja butika navodno nije prijavio preostalu imovinu, skupocenu garderobu vrednu oko 143.000 evra, za koju je trebalo da plati porez.

Bezbednosne službe označavaju Vukotića kao vođu škaljarskog kriminalnog klana iz Kotora koji se bavi međunarodnim švercom kokaina. Ni u Srbiji ni u Crnoj Gori zvanično se, međutim, protiv njega ne vodi istraga u vezi sa ovim delima. Zbog sumnje da je švercovao, odnosno učestvovao u trgovini 135 kilograma kokaina za Vukotićem traga Grčka.

On je više puta osuđivan, ali nijednom zbog droge. U februaru 2014. osuđen je na godinu dana zatvora zbog pomaganja pri pokušaju ubistva u pucnjavi koja se dogodila dvanaest godina ranije. Sudilo mu se i zbog pucnjave u diskoteci „Madam Koko“ kada je ranjen pripadnik obezbeđenja i u ovom postupku je oslobođen.

Škaljarski klan na čijem je Vukotić čelu bavi se međunarodnim švercom kokaina i blisko sarađuje sa grupom koju predvodi čuveni srpski kriminalac Luka Bojović.

Članovi klana učestvovali su u brojnim obračunima sa suparničkim grupama zbog preuzimanja vođstva u krijumčarenju droge.

Od 2014. škaljarski klan u sukobu je sa kavačkom grupom, takođe iz Kotora. Tada je u Valensiji nestalo više od 200 kilograma kokaina koji je navodno pripadao kavačkom klanu. U ratu koji još traje ubijeno je više 15 pripadnika obe kriminalne grupe. Detalje pogledajte u „Crnoj knjizi“ – bazi mafijaških ubistava.

Comments are closed.