Šef škaljarskog klana osumnjičen za pokušaj ubistva

Šef škaljarskog klana osumnjičen za pokušaj ubistva

Jovan Vukotić (foto: printskrin)

Vođa škaljarskog klana Jovan Vukotić sumnjiči se u Crnoj Gori za učešće u pokušaju ubistva dva člana suparničkog kavačkog klana, saopštila je juče tamošnja policija. Osim Vukotića, osumnjičena su i dva njegova saradnika, od kojih je jedan uhapšen u Podgorici.

Piše: Bojana Jovanović

Vukotić, koji se trenutno nalazi u pritvoru u Srbiji gde je nepravosnažno osuđen na 15 meseci zatvora zbog korišćenja falsifikovanog pasoša, u Crnoj Gori se tereti da je učestvovao u pokušaju ubistva Vojina Stupara i Miloša Radonjića u martu 2016. godine.

Dogođaj se odigrao na parkingu u naselju Rakite u Kotoru. Vukotić i dvojica članova njegovog klana automobilom su presekli put Radonjiću i Stuparu koji su takođe bili u kolima. Vukotić je, kako navodi policija, potom u pravcu Radonjića pucao više puta iz „škorpiona“. Dvojica napadnutih uspeli su da izađu iz vozila i pobegnu ka obližnjoj pekari, dok su Vukotić i njegovi saradnici pucali na njih. Škaljarci su se zatim vratili u svoje vozilo i pobegli u nepoznatom pravcu. Stupar je teško ranjen, dok je Radonjić prošao bez povreda.

Jedan od osumnjičenih „škaljaraca“ M.Š. uhapšen je juče u hotelu „Hilton“ u Podgorici, dok je I.D. u bekstvu, navodi policija.

Jovan Vukotić (foto: fejsbuk)

Miloš Radonjić je visokopozicionirani član kavačkog klana. Trenutno se nalazi u bekstvu jer je protiv njega i drugih članova ove grupe u Crnoj Gori u toku sudski postupak zbog kriminalnog udruživanja i više krivičnih dela. Događaj sa parkinga nije bio jedini pokušaj njegovog ubistva. Dva meseca kasnije škaljarski klan i grupe koje sa njim sarađuju ponovo su pokušali da ga likvidiraju – tada je u Tivtu teško ranjen i ostao bez jednog oka, kako piše u dokumentaciji koju poseduje KRIK.

Vojin Stupar je blizak kavačkom klanu i oženjen je ćerkom jednog od vođa ove grupe – Igora Božovića. Stupar je, prema podacima iz dokumenata bezbednosnih službi, bio Vukotićev telohranitelj u vreme dok su škaljarski i kavački klan bili u dobrim odnosima i usko sarađivali.

Do raskola među klanovima došlo je 2014. godine kada je u Valensiji nestalo više od 200 kilograma kokaina koji je navodno pripadao kavačkom klanu. Tada su klanovi zaratili, a pokušaj ubistva Radonjića i Stupara samo je jedan u nizu međusobnih obračuna u kojima je likvidirano desetine članova oba klana. Meta napada bio je i Jovan Vukotić – na njega je pucano 2008, a pet godina kasnije bačena je bomba na njegovu kuću u Kotoru. Detalje o obračunima pogledajte u „Crnoj knjizi“ – bazi mafijaških likvidacija u Srbiji i Crnoj Gori.

Vukotić

Jovan Vukotić, koga bezbednosne službe označavaju kao vođu škaljarskog klana, u pritvoru u Srbiji čeka konačnu odluku o presudi zbog falsifikovanja dokumenata.

On je u septembru prošle godine uhapšen u Turskoj po poternici koju je za njim raspisala Grčka zbog sumnje da je učestvovao u švercu 135 kilograma kokaina. Prilikom hapšenja kod Vukotića je pronađen falsifikovani pasoš, pa je proteran u Srbiju, gde je optužen.

Vukotić (foto: fejsbuk)

Na suđenju je rekao da je postupak zbog falsifikovanog pasoša posledica prljave medijske kampanje koju vodi „jedna kriminalna grupa koja preko njega želi da stavi u zapećak sva krivična dela koja je izvršila u Srbiji i Crnoj Gori.“

Ispričao je da je sporni pasoš koristio jer mu je život ugrožen. Za njim je, kako je rekao, bila raspisana plava poternica na osnovu koje je crnogorska policija dobijala informacije o njegovom kretanju.

„Od strane njih prodavane su informacije o mom kretanju i to kriminalnim grupama, zbog čega mogu da kažem da sam jednog puta čak izbegao smrt, a u svakom slučaju mi je život bio u opasnosti“, kazao je Vukotić.

Rekao je i da ne poseduje nikakvu imovinu na svoje ime i da mesečno ostvaruje od 1.500 do 2.000 evra prihoda na osnovu porodičnog biznisa u Crnoj Gori – izdavanja apartmana i lokala. Njegov otac, kako je ispričao, u Crnoj Gori poseduje više nekrentina i restorana – restoran „Kantun“, kafe bar „Sempre“ i hostel „Montenegro“ u Kotoru, kao i restoran „Kobajagi“ u Podgorici.

Vukotić je ispričao i da mu je prebavalište u Crnoj Gori, a da u Srbiji boravi kod svoje nevenčane supruge Dejane Živković, manekenke i ćerke ambasadora Srbije u Kongu Radomira Živkovića. Ona je bila sa njim u Turskoj kada je uhapšen.

U Crnoj Gori protiv Vukotića se vodi postupak zbog sumnje da je kao direktor i osnivač firme „V2“ iz Podgorice utajio porez. Osuđivan je zbog pomaganja pri pokušaju ubistva 2002. godine, a sudilo mu se i zbog pucnjave u diskoteci „Madam Koko“ 2012. godine u Tivtu. U ovom postupku je oslobođen.

Više o Vukotiću pročitajte ovde

Comments are closed.