Optužnica za pokušaj ubistva vođe „škaljaraca“: Cijanidom hteli da „posole“ Vukotićevu hranu

Optužnica za pokušaj ubistva vođe „škaljaraca“: Cijanidom hteli da „posole“ Vukotićevu hranu

Jovan Vukotić (foto: fejsbuk/KRIK)

Marko Drakula, Marjan Dimitrijevski i Nemanja Milutinović optuženi su da su u decembru prošle godine pokušali da ubiju vođu škaljarskog klana Jovana Vukotića, saopštio je danas Viši sud u Beogradu. Lažno se predstavljajući kao policajci, njih trojica pokušali su da stave cijanid u hranu koju je Vukotiću donosila nevenčana supruga dok je bio u pritvoru u Beogradu, tvrdi tužilaštvo. KRIK otkriva detalje ovog događaja.

Piše: Bojana Jovanović

Početkom decembra prošle godine u Ulici gospodara Vučića u Beogradu, nedaleko od Cvetkove pijace, nekoliko muškaraca koji su se vozili „škodom fabijom“ mahali su taksisti da zaustavi svoj automobil, pokazujući mu policijsku značku. Pošto je taksista stao, iz „škode“ su izašli muškarci sa kačketima na kojima je pisalo „UKP“ – skraćeni naziv policijske Uprave kriminalističkih poslova. Jedan je prišao taksisti i tražio mu ličnu kartu, dok su dvojica razgovarala sa devojkom koja je sedela na zadnjem sedištu. 

U taksiju se nalazila Maša Mišić, nevenčana supruga Jovana Vukotića, vođe škaljarskog klana. Vukotić je u to vreme bio u ekstradicionom pritvoru i čekao izručenje Crnoj Gori zbog istrage pokušaja ubistva koja se u ovoj zemlji vodi protiv njega. 

„Škoda fabija“ iz koje su izašli muškarci koji su se predstavili kao policajci (foto: KRIK)

Mišić je bila na putu ka restoranu „Vule-vu“ kako bi uzela ranije poručen ručak i odnela ga Vukotiću u pritvor. Naime, Vukotić, čiji je klan godinama u ratu sa kavačkim klanom, plašio se za svoj život i nije želeo da jede hranu koja se sprema u pritvoru, te mu je ručak donosila nevenčana supruga.

Tog dana Mišić je, kao i obično, nosila torbu sa plastičnim činijama u koje je trebalo da spakuje hranu. Muškarci iz „škode“ su joj rekli da je u pitanju rutinska kontrola i kazali joj da izađe iz taksija. Zatražili su joj ličnu kartu i preturali po stvarima.

„Otvorio je moju torbu, videla sam da je imao hirurške rukavice i da je pretraživao moju torbu“, ispričala je Mišić tužiocu oko mesec i po dana nakon ovog događaja, piše u dokumentaciji koju poseduje KRIK.

Nakon što je rekla da žuri, oni su joj odgovorili: „Znamo gde ideš i kome nosiš hranu, ne brini, stići ćeš“. Mišić je ispričala i da su je muškarci pitali gde je hrana, a pošto im je odgovorila da tek treba da je uzme iz restorana, ponovili su da je reč o „rutinskoj kontroli“, vratili joj ličnu kartu i dozvolili da se vrati u taksi i nastavi vožnju.

„Uočila sam i da su moje kutije za hranu izvađene iz torbe“, ispričala je kasnije tužiocu.

Policijska značka i „UKP“ kačket koji su imali muškarci iz „škode“ (foto: KRIK)

Mišić je ovaj događaj prepričala Vukotiću koji joj je kazao da sve ispriča policiji. Slične stvari su se, prema Vukotićevim rečima, dešavale i ranije – tako je u januaru i februaru 2019. policija pokušala da pretrese Maši stan bez naloga suda.

Ispostavilo se da osobe koje su zaustavile taksi nisu policajci.

Marko Drakula, Marjan Dimitrijevski i Nemanja Milutinović, kako su utvrdili policija i tužilaštvo, lažno su se predstavljali kao policajci kako bi u hranu koju je Vukotiću nosila nevenčana supruga stavili otrov. Zbog pokušaja ubistva tužilaštvo je protiv njih krajem maja podiglo optužnicu, a Viši sud u Beogradu danas je saopštio da ju je potvrdio. Osim za pokušaj ubistva, optuženi su i što su na „škodu“ stavili tablice koje pripadaju drugom automobilu, ali i nedozvoljeno nosili oružje. Na optužnici je i Nikola Jovanović kome se na teret stavlja samo nelegalno nošenje oružja.

Policija je u „škodi“ pronašla kačkete i pancire sa napisom „UKP“, policijsku značku, toki-voki, pištolje, rotaciono svetlo kakvo koristi policija, vidi se u dokumentaciji koju poseduju novinari KRIK-a. 

Najvažniji dokaz za ovaj slučaj, međutim, je slanik koji je pronađen u gepeku „škode“. U njemu je bila praškasta materija za koju se utvrdilo da je cijanid, prema izveštaju o veštačenju koji poseduje KRIK.

Cijanidom iz slanika trebalo je da „posole“ Vukotićev ručak.

Slanik sa cijanidom namenjenim za Jovana Vukotića pronađen je u gepeku „škode“ (foto: KRIK)

Vođa škaljarskog klana je, deluje, imao sreće, jer su osumnjičeni njegovu suprugu presreli pre nego što je uzela hranu iz restorana. Vukotić je i ranije govorio da se plaši za svoj život. 

Rat klanova

Vukotić nije otvoreno rekao koje kriminalne grupe ugrožavaju njegov život, ali je klan koji on vodi godinama u ratu sa kavačkim klanom i grupama okupljenim oko njega. 

Do sukoba je došlo nakon svađe oko 200 kilograma kokaina u Španiji 2014. godine, a do sada je ubijeno više od 40 osoba, među kojima i nedužne žrtve, kako su utvrdili novinari KRIK-a. 

Ubistva su se dešavala širom Evrope, a mete su bili vođe klanova, njihovi saradnici, čak i članovi porodica. 

Vukotićev najbliži saradnik sa kojim je vodio škaljarski klan, Igor Dedović, ubijen je u restoranu u Atini početkom ove godine dok je sa porodicom bio na večeri. 

Jedan od vođa suparničkog kavačkog klana Radoje Zvicer teško je ranjen prošle nedelje u centru Kijeva. Napadači su ga presreli dok je džogirao i pogodili sa pet metaka. Ukrajinski mediji objavili su da je Zvicer sigurnu smrt izbegao zahvaljujući supruzi Tamari koja je pucala na dvojicu muškaraca koji su pokušali da ga likvidiraju. 

Drugi vođa kavačkog klana Slobodan Kašćelan nalazi se u Crnoj Gori gde mu se sudi zbog organizovanja kriminalne grupe.

Prošle godine je ubijen Vukotićev otac Veselin Vukotić u Crnoj Gori, a pre toga je Zvicerova supruga Tamara bila meta napada i na nju je lično pucao Vukotić, tvrdi crnogorsko tužilaštvo. On je, tvrdi tužilaštvo, 2016. godine Tamari Zvicer preprečio put i pucao u njenom pravcu, ali je nije pogodio. 

Protiv Vukotića se zbog ovoga trenutno vodi istraga u Crnoj Gori, ali ga tužilaštvo sumnjiči i da je učestvovao u pokušaju ubistva dvojice članova kavačkog klana. Ovaj događaj u kome su Vukotić i dvojica njegovih saradnika pucali na protivnike dogodio se takođe u Kotoru 2016. godine.

Vukotić je trenutno u pritvoru u Crnoj Gori, u kome se nalazi od februara ove godine kada je izručen iz Srbije gde je odslužio kaznu zatvora zbog korišćenja lažnog pasoša.

Kada je iznosio odbranu u ovom slučaju, ispričao je da je lažni pasoš koristio jer mu je život ugrožen – policija, po njegovim rečima, protivnicima dostavlja podatke o njegovom kretanju.

Protiv Vukotića se vodi postupak i u Grčkoj zbog sumnje da je učestvovao u švercu 135 kilograma kokaina, a zbog čega je za njim raspisana i poternica.

Škaljarski klan ima moćne saveznike u Srbiji u grupi kriminalca Filipa Koraća. Protivnički kavački klan na svojoj strani ima huligansku grupu „Janjičari“ koja ima jake veze u srpskoj policiji i politici. 

Detaljnije pročitajte u našoj priči o ratu klanova.

Više o Jovanu Vukotiću pročitajte u posebnom tekstu

Comments are closed.