Šef škaljarskog klana prebačen u pritvor u Crnoj Gori

Šef škaljarskog klana prebačen u pritvor u Crnoj Gori

Jovan Vukotić (foto: fejsbuk)

Jovan Vukotić, vođa škaljarskog kriminalnog klana, izručen je juče iz Srbije u Crnu Goru, saopštila je crnogorska policija. Vukotić je u Crnoj Gori osumnjičen da je pokušao da ubije članove suparničkog kavačkog klana, među kojima i suprugu vođe ove kriminalne grupe. Vukotića traži i Grčka koja vodi istragu protiv njega zbog šverca 135 kilograma kokaina.

Piše: Bojana Jovanović

Prebacivanje Vukotića iz ekstradicionog pritvora u Srbiji obavilo se juče, a javnost je naknadno obaveštena saopštenjem crnogorske policije. 

On se u Srbiji nalazio od septembra 2018. godine kada je proteran iz Turske, a ovde mu se sudilo zbog korišćenja lažnog pasoša. Osuđen je na 15 meseci zatvora i kaznu je odležao.

Dok se nalazio u srpskom zatvoru, šef škaljaraca i njegova kriminalna grupa doživeli su velike udarce – Vukotićev otac ubijen je u aprilu 2019,  a prošlog meseca i njegov ključni saradnik u kriminalu Igor Dedović. Vukotićeva grupa se, inače, više od pet godina nalazi u ratu sa suparničkim kavačkim klanom.

Vukotićevo izručenje Crna Gora zatražila je sredinom prošle godine jer su protiv njega pokrenute istrage zbog sumnje da je u dva navrata pucao na osobe iz kavačkog klana.

Oba događaja odigrala su se 2016. godine u Kotoru. 

U martu te godine, tvrdi crnogorska policija, Vukotić i dvojica članova njegovog klana automobilom su presekli put Vojinu Stuparu i Milošu Radonjiću, „kavačima“ koji su takođe bili u kolima. Vukotić je iz pištolja „škorpion“ zapucao u njihovom pravcu, a potom su počeli da pucaju i njegovi saradnici. Radonjić i Stupar uspeli su da izađu iz automobila i pobegnu. Stupar je tom prilikom teško ranjen, dok je Radonjić prošao bez povreda. Vukotić i njegovi saradnici pobegli su pre dolaska policije.

Dva meseca kasnije, Vukotićeva meta bila je Tamara Zvicer, supruga vođe kavačkog klana Radoja Zvicera, tvrdi policija. Vukotić joj je automobilom „audi“ preprečio put u kotorskom naselju Dobrota i potom pucao iz pištolja. Nije, međutim, pogodio ni Zvicer, niti automobil u kom se nalazila, već kola koja su bila parkirana nedaleko odatle. U trenutku pucnjave sa Vukotićem je u kolima bio njegov otac Veselin, dok je sa Zvicer bila njena maloletna ćerka, tvrdi policija.

Pasoš koristio jer mu je život ugrožen
Vukotić je na sudu rekao da je lažni pasoš nabavio i koristio jer je bio uplašen za svoj život. Ispričao je da je crnogorska policija za njim raspisala plavu poternicu na osnovu koje je od kolega iz drugih zemalja dobijala informacije o njegovom kretanju.
„Od strane njih (par policijskih funkcionera) prodavane su informacije od mom kretanju kriminalnim grupama zbog čega mogu da kažem da sam jednoga puta izbegao smrt, a u svakom slučaju mi je život bio u opasnosti“, kazao je Vukotić.

Osim zbog ovih pokušaja ubistava, Vukotića u Crnoj Gori sumnjiče i za utaju poreza. On je navodno nije platio oko 23.000 evra poreza preko svoje firme „V2“ koja je prodavala skupocenu garderobu.

Vukotića traže i grčki pravosudni koji protiv njega vode istragu zbog umešanosti u šverc 135 kilograma kokaina. Oni su, nakon što je Vukotić uhapšen i deportovan u Srbiju, tražili od srpskog tužilaštva da preuzme ovu istragu, ali je ono to odbilo navodeći da nema dovoljno dokaza.  

Serija ubistava

Upravo u Grčkoj je prošlog meseca ubijen Vukotićev ključni kriminalni partner – drugi vođa škaljaraca Igor Dedović. On i njegov saradnik Stevan Stamatović ubijeni su dok su sa porodicama večerali u restoranu u grčkoj prestonici Atini. 

Dedovićevo ubistvo je veliki udarac za „škaljarce“, posebno imajući u vidu da se drugi šef nalazi u zatvoru. Vukotić je, ipak, u čitulji koju je iz zatvora dao Dedoviću istakao da neće odustati.

„Tvoj odlazak daje nam još veću snagu da ne posustajemo“, piše u čitulji.

Rat škaljarskog i kavačkog klana počeo je 2014 godine zbog svađe oko 200 kilograma, tvrdi se u izveštaju srpske bezbednosne službe BIA. U seriji ubistva stradalo je preko 40 ljudi, prema podacima koje su sakupili novinari KRIK-a, uključujući i one koji nisu bili direktno uključeni u kriminal – poput članova porodice. 

Sukob je podelio podzemlje u Srbiji i Crnoj Gori tako da su sve veće kriminalne grupe stale na stranu jednog od zaraćenih klanova.

Najmoćniji saveznik škaljarca u ratu je grupa Filipa Koraća, desne ruke ozloglašenog kriminalca Luke Bojovića. Više o Koraću pročitajte u priči koju je KRIK nedavno objavio. 

Sa druge strane, uz kavački klan je kriminalno-huliganska grupa „Janjičari“ koju je predvodio ubijeni Aleksandar Stanović zvani Sale Mutavi. Ova grupa ima veze u srpskoj policiji i sa porodicom predsednika zemlje Aleksandra Vučića. 

Detaljnije o kriminalnim obračunima možete pogledati u bazi „Crna knjiga“

Comments are closed.