Sud potvrdio: Vukotiću 15 meseci zatvora

Sud potvrdio: Vukotiću 15 meseci zatvora

Jovan Vukotić (foto: fejsbuk)

Presuda kojom je vođa škaljarskog klana Jovan Vukotić osuđen na 15 meseci zatvora zbog korišćenja lažnog pasoša postala je pravosnažna nakon što ju je potvrdio Viši sud u Beogradu.

Piše: Bojana Pavlović

Viši sud je odbacio žalbe Vukotićevih advokata i potvrdio presudu Drugog osnovnog suda iz novembra prošle godine kojom je Vukotić osuđen na 15 meseci zatvora jer je koristio falsifikovan makedonski pasoš.

Pasoš na ime Georgije Andonov, Vukotić je koristio nekoliko meseci tokom 2018. na aerodromima u Barseloni, Varšavi, Antaliji, Istanbulu i u Ukrajini.

On je na suđenju priznao da je imao makedonski pasoš navodeći da ga je dobio „u specijalne svrhe“.

Vukotić (foto: printskrin)

Ispričao je i da je sudski postupak posledica prljave medijske kampanje koju vodi „jedna kriminalna grupa koja preko njega želi da stavi u zapećak sva krivična dela koja je izvršila u Srbiji i Crnoj Gori.“

Za njim je, kako je rekao, bila raspisana plava poternica na osnovu koje je crnogorska policija dobijala informacije o njegovom kretanju – zbog čega je koristio lažni pasoš.

„Od strane njih prodavane su informacije o mom kretanju i to kriminalnim grupama, zbog čega mogu da kažem da sam jednog puta čak izbegao smrt, a u svakom slučaju mi je život bio u opasnosti“, kazao je Vukotić.

Njegovi advokati tvrdili su da pasoš nije falsifikovan jer nije menjan nakon što je izdat u policiji.

Vukotić je, podsetimo, početkom septembra 2018. uhapšen u Turskoj po poternici koju je za njim raspisala Grčka zbog sumnje da je učestvovao u švercu 135 kilograma kokaina. Prilikom hapšenja kod njega je pronađen lažni pasoš. Proteran je u Srbiju, čiji je državljanin, gde je pokrenut postupak.

U međuvremenu grčki pravosudni organi zatražili su od srpskog tužilaštva da otvori istragu protiv Vukotića zbog 135 kilograma kokaina. Tužilaštvo je zahtev odbilo i zatražilo od Grčke da joj dostavi dokaze uz pomoć kojih bi moglo da pokrene istragu. Srpsko tužilaštvo još nije donelo konačnu odluku u ovom slučaju.

Protiv Vukotića se u Crnoj Gori vodi istraga zbog utaje poreza i sumnjiči se za učešće u pokušaju ubistva. Zbog pomaganja pri pokušaju ubistva osuđen je 2002. godine na godinu dana zatvora. Sudilo mu se i zbog pucnjave u diskoteci „Madam Koko“ 2012, godine u Tivtu, ali je u tom slučaju oslobođen optužbi.

Rat klanova

Vukotića bezbednosne službe označavaju kao vođu škaljarskog klana koji se bavi međunarodnim švercom kokaina. Njegova grupa je od 2014. godine u sukobu sa kavačkim klanom zbog više od 200 kilograma kokaina koji je nestao u Španiji, a navodno je pripadao kavačkom klanu.

Sukob ova dva klana doveo je do toga da su se i druge grupe priklonile nekoj od zaraćenih strana. U međusobnim obračunima ubijeno je desetine osoba na obe strane. Detaljnije o tome pročitajte u bazi mafijaških obračuna – „Crnoj knjizi“.

Kavački klan i njemu pridružene grupe, kako su novinari KRIK-a u više navrata otkrili, ima kontakte sa uticajnim ljudima u srpskoj policiji i vladajućoj stranci.

Više o Vukotiću pročitajte ovde

Comments are closed.