Fondacija za otvoreno društvo osudila napad na KRIK

Fondacija za otvoreno društvo osudila napad na KRIK

Foto: KRIK

Fondacija za otvoreno društvo Srbija izrazila je podršku portalu KRIK i apelovala na vlasti da osiguraju bezbednost novinara. KRIK je danima na meti provladinih medija koji novinare ovog portala označavaju kao saradnike nedavno uhapšenog Veljka Belivuka.

Piše: Bojana Jovanović

„Navodi tabloidne štampe nemaju uporište u stvarnosti. Pre hapšenja dobro poznatog kriminalca Veljka Belivuka, KRIK je objavio više izveštaja u kojima su on i njegovi saradnici dovođeni u vezu sa različitim kriminalnim radnjama, uključujući kidnapovanja i ubistva, a razotkrivene su i njihove veze sa sinom predsednika Srbije Danilom Vučićem. Razumno je pretpostaviti da je izveštavanje KRIK-a značajno doprinelo Belivukovom hapšenju“, piše u saopštenju fondacije i podseća se da je 2018. godine KRIK dobio Nagradu EU za priču o bliskim vezama ministra zdravlja i ozloglašenog „zemunskog klana“.

U saopštenju se navodi i da su medijske slobode u Srbiji u opasnosti što je konstatovano i u nedavnim izveštajima Evropske unijeReportera bez granicaholandskog instituta Klingendal.

„Fondacija za otvoreno društvo Srbija pridružuje se apelu organizacija za zaštitu ljudskih prava i građanskog društva u Srbiji i van nje i poziva Vladu Srbije da preduzme mere radi osiguranja bezbednosti novinara“, saopštili su iz ove organizacije.

Podršku KRIK-u pružila je danas i Manjinska inicijativa koja je oštro osudila kampanju koju danima sprovode mediji pod kontrolom vlasti.

„Istraživačko novinarstvo, kojim se bavi sve manji broj medija, u takoreći nemogućim uslovima, mora da se sačuva. KRIK, ali i svi ostali štampani i elektronski mediji, moraju da imaju slobodu u izveštavanju i niko i ništa ne sme da bude zaštićeno od kritičkog oka javnosti. S druge strane novinari ne smeju da budu meta u slobodnom i demokratskom društvu“, piše u saopštenju.

Iz Manjinske inicijative naveli su da novinari zaslužuju poštovanje društva, jer oni treba da budu i oči i uši, uvek budni i spremni da građane obaveste o istinitim dešavanjima.

Provladini mediji pokrenuli su u utorak kampanju protiv KRIK-a lažno nas optužujući da smo povezani sa nedavno uhapšenim Veljkom Belivukom, vođom navijačko-kriminalne grupe „Principi“ i članom kavačkog klana.

Mnoge domaće i međunarodne medijske organizacije, kao i organizacije civilnog društva osudile su ovu kampanju i podržale KRIK. Podršku su pružili i predstavnici Evropske komisije, Evropskog parlamenta i Saveta Evrope, kao i ambasada Amerike, Belgije, Holandije i Velike Britanije.

Nakon reakcija međunarodnih organizacija oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je pozvao režimske medije da KRIK „puste da rade svoj posao“, ali se to nije desilo, već su oni nastavili sa napadom. U današnjim izdanjima tabloidi su izmislili da je urednik KRIK-a priznao da redakcija sarađuje sa mafijom, a urednik „Srpskog telegrafa“ je gostujući juče na televiziji „Vesti“ rekao da naša redakcija prikriva Belivukova zlodela.

KRIK, podsetimo, godinama piše o Belivukovoj grupi i otkrio je da su njeni pripadnici imali veze među visokim državnim funkcionerima – Novakom Nedićem, generalnim sekretarom vlade, i Nenadom Vučkovićem Vučkom, žandarmom koji je bio blizak Dijani Hrkalović, nekada jednoj od najuticajnijih osoba u policiji. Osim toga, KRIK je objavio i nekoliko fotografija na kojima se vide Aleksandar Vidojević zvani Aca Rošavi, blizak ovoj grupi, i predsednikov sin Danilo Vučić.

Više o istrazi protiv Belivuka pročitajte ovde

Comments are closed.