Uprkos Vučićevom zvaničnom apelu, nastavljena kampanja protiv KRIK-a

Uprkos Vučićevom zvaničnom apelu, nastavljena kampanja protiv KRIK-a

Naslovna strana Informera

Provladini mediji nastavili su da vode opasnu i prljavu kampanju protiv redakcije KRIK-a iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić preksinoć poručio da nas „puste da radimo svoj posao“. „Informer“ i „Kurir“ su izmislili da je urednik KRIK-a priznao da redakcija sarađuje sa mafijom, a urednik „Srpskog telegrafa“ je rekao da naša redakcija prikriva Belivukova zlodela. 

Piše: Jelena Radivojević

„Pozivam i vas i pozivam celokupnu srpsku javnost da ne napadate ni KRIK ni bilo koga drugog. Pustite ih neka rade svoj posao, to stvarno mislim jer oni moraju da se osećaju slobodno i sigurno i to mora da bude naš doprinos demokratiji, slobodi izražavanja, novinarske profesije. Imaju pravo da koriste izvor koji hoće. Bio to Belivuk, bio to neko drugi, ali je takođe važno da ljudi to znaju“, rekao je Vučić preksinoć za televiziju Pink iz Abu Dabija.

Vučić je reagovao nakon što su domaće i međunarodne novinarske organizacije osudile to što su provladini tabloidi lažno optužili KRIK da je sarađivao sa klanom nedavno uhapšenog Veljka Belivuka i time ugrozili bezbednost novinara.

Uprkos tome, napadi na KRIK ne prestaju.

Tokom jučerašnjeg dana Milan Lađević, urednik „Srpskog telegrafa“, gostujući na televiziji „Vesti“ optužio je novinare KRIK-a da su prikrivali Belivukova zlodela i rekao da bi svi iz redakcije trebalo da prođu poligraf.

Čak je rekao i da bi „novinar KRIK-a, ako ubije nekoga bliskog režimu, verovatno bio heroj“, dok se njegovoj redakciji navodno „preti svaki dan batinama, gašenjem, da će ostati bez posla“.

Objavljeno je i više tekstova protiv naše redakcije na portalu „Republika“ koji Lađević uređuje.

Informer je izmislio izjavu urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića da je priznao da je Belivuk izvor naše redakcije i objavio je na naslovnoj strani. „Kurir“ je, takođe, u novinama objavio netačan tekst da je Dojčinović priznao da sarađuje sa kriminalcima.

Osim u tabloidima, laži o KRIK-u šire se i u Narodnoj skupštini pa su tako poslanici tvrdili da smo tajkunski medij koji sarađuje sa mafijaškim krugovima. Detaljnije o tome pročitajte ovde.

Domaće i međunarodne organizacije osudile su ove napade i ukazale da se radi o opasnoj kampanji kojom se novinarima crta meta na čelo i ugrožava im se bezbednost. Evropska unija i strane ambasade u Beogradu zauzele su isti stav i pozvale vlasti da zaustave napade koji su počeli nedugo nakon što je Vučić na konferenciji za medije odbio da odgovori na pitanja KRIK-a o vezama Belivukovog klana sa najvišim funkcionerima.

Četiri dana nakon početka kampanje i brojnih reakcijia međunarodnih organizacija danas se oglasilo i Ministarstvo kulture i informisanja, navodeći da novinari moraju da imaju uslove da se bezbedno bave svojim poslom i pozvalo tabloide da prestanu sa napadima.

„Ministarstvo kulture i informisanja poziva sve medije i aktere javnog života da se uzdrže od iznošenja kvalifikacija i insinuacija da su pojedini mediji i novinari povezani sa kriminalnim aktivnostima organizovanih kriminalnih grupa“, piše u saopštenju.

Belivukova ekipa deo je crnogorskog kavačkog klana, a KRIK godinama piše o vezama koje su Belivuk i njegovi saradnici imali u državnim strukturama i politici. Tako, pisali smo o vezama sa generalnim sekretarom vlade Novakom Nedićem, žandarmom Nenadom Vučkovićem Vučkom koji im je bio kontakt ka državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović, otkrili smo da su članovi grupe obezbeđivali Vučićevu inauguraciju, ali i da su pojedinci viđani u društvu njegovog sina Danila. Više o svemu tome pročitajte u posebnom tekstu. 

Comments are closed.