EU osudila pretnje i napade na novinare

EU osudila pretnje i napade na novinare

Ana Pisonero (foto: Evropska unija)

Evropska unija osuđuje pretnje i napade na novinare, napisala je na svom tviter nalogu portparolka Evropske komisije Ana Pisonero. Njena reakcija usledila je nakon napada provladinih tabloida na KRIK koji nas lažno optužuju da smo sarađivali sa nedavno uhapšenim vođom kriminalnog klana Veljkom Belivukom.

Piše: Jelena Radivojević

„Novinari bi trebalo da budu u mogućnosti da rade svoj posao bez ikakvih pretnji nasiljem, uznemiravanjem ili zastrašivanjem“, napisala je Pisonero na svom tviter nalogu.

Njenu poruku prenele su i pojedine ambasade stranih zemalja u Beogradu, pa su podršku redakciji KRIK-a istakle i diplomate iz ambasada Belgije i Holandije. Genoveva Ruiz Kalavera iz Direktorata za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju poručila je svima na Zapadnom Balkanu da je sloboda medija neophodna za razvoj demokratije i napredovanje ka Evropskoj uniji.

Ranije tokom dana i američka ambasada je poslala podršku KRIK-u i izrazila nadu da će vlast pokazati snagu, zaštiti novinare i obustaviti „opasnu i sramnu kampanju rušenja kredibiliteta takozvanim psima čuvarima, odnosno organizacijama koje nadziru demokratske procese kakav je KRIK“.

KRIK je podržala i ambasada Velike Britanije i podsetila da su nezavisni mediji osnovni stub demokratskog društva i da novinari treba da budu slobodni da rade bez straha od uznemiravanja.

U prethodna dva dana domaće i međunarodne novinarske, ali i organizacije civilnog društva i opozicione političke stranke tražile su da se prestane sa kampanjom povezivanja novinara KRIK-a sa organizovanim kriminalom. Svi su istakli da je u pitanju crtanje mete na čelo i da je novinarima ozbiljno ugrožena sigurnost.

Reakcije su usledile nakon višednevne kampanje blaćenja i targetiranja koju su provladini mediji pokrenuli protiv KRIK-a optužujući novinare da su saradnici kriminalne grupe.

Napadi su, podsetimo, krenuli nedugo nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za medije odbio da odgovori na pitanja KRIK-a o vezama Belivukovog klana sa najvišim funkcionerima i svojim saradnicima.

Kampanju vode režimski tabloidi „Alo“, „Kurir“, „Informer“, „Srpski telegraf“ i televizija „Pink“ optužujući KRIK da je, između ostalog, „privatno glasilo Belivuka“ kao i da je postojao „tajni dil“ novinara sa tim klanom. „Kurir“ je čak objavio i montiranu fotografiju na kojoj su zajedno urednik KRIK-a Stevan Dojčinović i Belivuk.

Prećutkuju, međutim, činjenicu da je KRIK o Belivuku pisao od 2016. godine, i ukazivao na veze u državi i policiji koje je imala njegova grupa. Belivukova ekipa je pod patronatom crnogorskog kavačkog klana, a jedan od momaka koga je policija označila kao člana ovog klana više puta je fotografisan u društvu predsednikovog sina Danila Vučića. Predsednik Vučić nikada nije objasnio ovaj odnos, ali je redakcija KRIK-a trpela pritiske svaki put kada bi objavila informacije o ovom prijateljstvu. Detaljnije čitajte ovde.

Comments are closed.