KRIK-ova priča o kriminalnim vezama ministra Lončara osvojila EU nagradu

KRIK-ova priča o kriminalnim vezama ministra Lončara osvojila EU nagradu

Dragana Pećo i Stevan Dojčinović (foto: KRIK)

Priča novinarke KRIK-a Dragane Pećo i urednika Stevana Dojčinovića o vezama ministra zdravlja Zlatibora Lončara i zemunskog klana osvojila je nagradu Evropske unije za najbolju istraživačku priču u protekloj godini.

Piše: Milica Vojinović

„Autori su studiozno kopali po sudskim i drugim arhivima, kao i po društvenim mrežama i tako sklopili mozaik koji sadrži groteskne ilustracije dugogodišnje simbioze vodećih političara i članova kriminalnih klanova“, rekao je predsednik žirija novinar Bojan Pančevski obrazlažući razloge zbog kojih je nagrađena priča o vezama ministra zdravlja Zlatibora Lončara i zemunskog klana.

„Zanatski, posao je odlično urađen i nudi rezimiranu hroniku odnosa političkih i kriminalnih moćnika uključujući i dokaze finansijskih transakcija između ministra i osobe bliske zemunskom klanu“, kazao je Pančevski.

Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović rekao je da je ovo jedno od najznačajnijih priznanja budući da je nagrađena upravo priča o Zlatiboru Lončaru.

„Ima nešto posebno oko svih priča koje smo radili u vezi sa Zlatiborom Lončarom. Ne samo da su to priče koje na najbrutalniji način pokazuju veze kriminala i naše države, već je i rad na tim pričama je bio najteži. Nikada nismo osetili takvu tišinu – bilo je gotovo nemoguće naći izvor koji će da o njemu govori, a kada su priče objavljene, retko su ih prenosili drugi mediji“, rekao je Dojčinović i podsetio da se jedino otkrića o Lončaru nisu pojavila na SNS izložbi „Necenzurisane laži“.

„Zbog svega toga, dok smo istraživali Lončara, imali smo osećaj da smo uboli pravu stvar –ključnu kariku kriminala i države“, rekao je urednik KRIK-a.

Drugu nagradu osvojili su novinari Vladimir Kostić i Dina Đorđević za serijal tekstova o malim hidroelektranama objavljen na sajtu Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), a treću Miloš Stanić za tekst o kvalitetu vode objavljen na sajtu BIRN-a.

Stan zemunskog klana, posete Šilerovoj

Pobednička priča KRIK-a jedna je u nizu koja otkriva veze ministra Lončara sa ozloglašenim zemunskim klanom. Lončar je kao mlad lekar sastavljao izveštaje o zdravstvenom stanju Petra Panića Pane, kriminalca bliskog ovoj grupi, pomoću kojih je on odlagao suđenja. Tako je jedan od postupaka protiv njega zastereo posle brojnih odlaganja.

Izveštaji o Panićevom zdravstvenom stanju, po svemu sudeći, nisu bili verodostojni. U nekim je njegovo stanje opisano kao veoma loše, toliko da nije mogao da izlazi iz kuće, ali policija tada nije mogla da ga pronađe u njegovom domu, a komšije su pričale da je otputovao.

Veze sa Panićem nisu prve koje su otkrile bliskost aktuelnog ministra zdravlja sa zemunskim klanom. Pre nekoliko godina KRIK je došao do ugovora o kupovini stana koji je Lončar 2002. sklopio sa suprugom Sretka Kalinića – najpoznatijeg ubice zemunskog klana. Nije poznato da li je Lončar isplatio novac za ovaj stan, ali ugovor ide u prilog priči svedoka saradnika koji su na suđenju ovom klanu optužili Lončara da je dovršavao ubistva za „zemunce“.

Zlatibor Lončar i Dušan Spasojević (foto: V.Nikitović RSE)

Ugovor je Lončar potpisao deset dana nakon smrti crnogorskog mafijaša Veselina Božovića. Božoviću, koji je preživeo pokušaj ubistva, Lončar je ubrizgao nešto u infuziju od čega je ovaj navodno preminuo, ispričali su svedoci saradnici. Kako su rekli, nagrada za ovo bio je stan koji mu je kupio vođa klana Dušan Spasojević.

„Svaki drugi dan je bio kod nas u Šilerovoj, dolazio tamo, čak je učestvovao u nekim ubistvima doktor Lončar i on mu je za to i poklonio taj stan“, ispričao je jedan od svedoka.

O Lončarevim posetama neformalnom sedištu klana u Šilerovoj ulici u Zemunu svedoče i fotografije koje je javno pokazao bivši ministar Velimir Ilić, a među kojima je i ona na kojoj je Lončar sa Spasojevićem.   

KRIK je nedavno objavio i intervju sa nekadašnjim šefom kriminalističke policije Rodoljubom Milovićem koji je govorio o Lončarevim kriminalnim vezama. Ministar je, prema njegovim rečima, tada vršio pritisak na Zorana Vukojevića Vuka, jednog od svedoka saradnika koji je kasnije ubijen, da ne svedoči protiv zemunskog klana. „Doca Zlatko“, kako su ga zvali svedoci saradnici, predlagao je Vukojeviću da „pređe na pravu stranu“, naveo je Milović u intervjuu za KRIK i NIN.

Lončar do danas nije objasnio svoj odnos sa ovom zloglasnom grupom. Umesto toga, istraživanja KRIK-a označio je kao kampanju protiv vlasti.

Uprkos svim ovim otkrićima, Lončar je i dalje ministar zdravlja.

Pogledajte video o Lončaru i zemunskom klanu:

Redakcija KRIK-a poziva čitaoce da individualnim donacijama pomognu dalje istraživanje kriminala i korupcije, kao i borbu novinara sa pritiscima. Svaka donacija je važna!

2 Comments

  1. Zoran Radovanović kaže:

    Svaka vam čast!

  2. KikIRIKI kaže:

    Svaka cast i podrska za vas sve u redakciji bravo