Tužilac: Dokazali smo da je Šarićeva grupa prala novac

Tužilac: Dokazali smo da je Šarićeva grupa prala novac

Darko Šarić (foto: KRIK)

Darko Šarić u sudnici Višeg suda u Beogradu

Posle više od devet meseci odlaganja juče je počelo iznošenje završnih reči na suđenju Darku Šariću i grupi njegovih saradnika zbog pranja kokainskog novca. Tužilaštvo smatra da je dokazalo da su optuženi oprali najmanje 20 miliona evra, rekao je danas tužilac Saša Ivanić.

Piše: Jelena Radivojević

Tužilac Saša Ivanić rekao je da tužilaštvo smatra da je tokom suđenja dokazano da su pripadnici kriminalne grupe ulagali „prljav gotovi novac” stečen švercom kokaina u legalne poslove u Srbiji i tako oprali najmanje 20 miliona evra. Ivanić je rekao da je dokazano da je svaki član organizacije imao jasno definisan zadatak. Oni su na svoje ime imali registrovane brojne firme, ali su sve bile u stvarnom vlasništvu organizatora Darka Šarića, rekao je.

„Oni nisu raspolagali imovinom, novcem, nisu vodili poslove, sve je bilo u konsulataciji sa organizatorom“, smatra Ivanić i dodaje: „Oni su među sobom simulovali brojne poslove kako bi lažno prikazivali tok novca. Simulirani poslovi su korišćeni kako bi bankama pokazali da se ne radi o prljavom novcu, već da se radi o pravim poslovima. Poslova nije bilo, ali se tako prikazivalo.“

Tužilac je zatim detaljno nabrajao sve dokaze koji o tome svedoče, stavljajući u kontekst dokumenta i prisluškivane razgovore. Kao jedan od najrelevantnijih razgovora koji dokazuje da je reč o prljavom novcu, tužilac je izdvojio razgovor optuženog Radovana Štrpca i svedoka Mileta Jerkovića u kom mu Štrbac objašnjava sistem poslovanja, ali pominje i drogu.

„Sistem je takav, da oni vode brigu o svemu. Prenose, uzmimo, dnevno 100 do 200.000 (evra) najviše. Ta lova je u Beogradu i još nekoliko lokacija, a ovde (Novi Sad) ne drže ništa, ali ovde dolaze i donose lovu. I danas će doneti 150.000, sutra će doneti 200.000, preksutra… Znači, ako padnu, boli ih ku*ac za 150.000. Ako im traže drogu, a ne nađu, opet ih boli ku*ac“, citirao je tužilac razgovor koji je prisluškivala policija.

Ivanić je rekao da je isti „modus operandi“, odnosno način na koji su radili, korišćen za kupovinu nekoliko hotela – desetine ljudi polagalo je u banku novac u kešu koji je služio za dobijanje bankarske garancije.  

„Sve uplate bile su manje od 15.000 evra kako bi se izbegla Uprava za sprečavanje pranja novca“, rekao je tužilac.

On je podsetio na to da je u prisluškivanim razgovorima moglo da se čuje i „mnogo je providno ovo, radimo po treći put“ kada se razgovaralo o ovom načinu uplata novca i dobijanja bankarske garancije.

Tužilac je istakao da se u razgovorima čuje i da su pripadnici grupe Šarića izveštavali o poslovanju firmi, kao i o svim važnim odlukama.

Osvrnuo se i na to kako je Šarić opravdao poreklo novca – deo novca navodno mu je vratio njegov blizak saradnik, pokojni Dragan Dudić Fric, a drugi deo imao je od prodaje kompanije „Štampa sistem“. Ivanić je ukazao da ne postoji dokumentacija koja to i dokazuje, kao i da su sudski veštaci ranije rekli da nema dokaza da je taj novac ulagan u firme po Srbiji.

Tužilac je istakao da već postoje dve presude koje potvrđuju da je Šarićeva grupa prala novac –  osuđeni su bivši prinudni upravnik Metals banke Srđan Petrović i Nikola Dimitrijević, vlasik firme „DTM“. Podsetimo, Petrović je priznao da je pomagao članovima grupe da uplate oko 600.000 evra u tu banku, a Dimitrijevićevu firmu Šarićeva grupa koristila je za pranje novca. Dimitrijević je zet Branka Lazarevića, nekadašnjeg šefa kabineta Ivice Dačića, kom se sudilo zbog sumnje da je ovoj grupi odavao poverljive podatke iz istrage.

Suđenje se nastavlja danas kada će tužilac završiti iznošenje završnih reči i kada će se saznati koliku kaznu traži za Šarića i druge optužene.

Završne reči bile su zakazane za prošli septembar, ali su se suđenja do juče odlagala. Više o tome pročitajte ovde.

Suđenje za pranje novca traje već gotovo deset godina i nijednom nije doneta presuda. Osim ovog postupka, protiv Šarića je u toku i postupak za međunarodni šverc kokaina – u njemu se čega presuda Apelacionog suda. Više pročitajte ovde.

Comments are closed.