Suđenje Šariću: „Mi smo firmu kupili od Dačićevog šefa kabineta“

Suđenje Šariću: „Mi smo firmu kupili od Dačićevog šefa kabineta“

Darko Šarić u sudnici Višeg suda u Beogradu

Na jučerašnjem suđenju grupi Darka Šarića otkriveni su novi detalji o učešću Branka Lazarevića, bivšeg šefa kabineta tadašnjeg ministra policije Ivice Dačića, u poslovima ove grupe. U prisluškivanim razgovorima moglo je da se čuje da je Lazarević donosio odluke u firmi koja se vodila na njegovog šuraka. Ova kompanija imala je ulogu u pranju novca za narko-kartel, tvrdi tužilaštvo.

Piše: Jelena Radivojević

„Traže im dosta para, a to je firma šefa kabineta ministra policije i njegovog nećaka, brata, ne znam ti ni ja čega“, čulo se juče u prisluškivanim razgovorima Zorana Ćopića optuženog da je za Šarića prao novac. Razgovor koji je Ćopić 2009. vodio sa svojim poslovnim partnerom odnosio se na kupovinu firme „DTM relations“.

Ovu firmu Šarićeva grupa koristila je za pranje novca, tvrdi tužilaštvo.

Branko Lazarević

Kompanija „DTM relations“ bila je u vlasništvu Branka Lazarevića i njegovog šuraka Nikole Dimitrijevića, a Lazarević je 2007. godine izašao iz vlasništva. Bilo je to neposredno pre nego što je postao šef kabineta tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića.

Dimitrijević je prodao kompaniju 2009. godine Ćopiću i zbog toga je osuđen za pranje novca. Priznao je krivicu, a u zamenu je dobio godinu dana kućnog zatvora.

Razgovori koji su juče puštani na suđenju pokazuju da je u odlučivanju o prodaji firme Ćopiću imao i Lazarević – iako više nije bio njen vlasnik.

„Mi smo tu firmu kupili od ovog Dačićevog šefa kabineta i onog malog“, rekao je Ćopić u jednom od juče puštenih razgovora.

Tužilaštvo nije ispitivalo eventualnu umešanost Lazarevića u pranje novca, ali je protiv njega u toku drugi postupak – sudi mu se da je Šarićevim saradnicima 2008. i 2009. odavao poverljive podatke iz istrage koju je policija vodila protiv njih.

Na jučerašnjem suđenju pušten je samo deo prisluškivanih razgovora Zorana Ćopića.

Moglo se čuti da Ćopić priča o problemu sa cenom po kojoj bi kupili „DTM Relations“ i govori da ga je Andrija Krlović, optuženi Šarićev advokat, pitao da i on učestvuje u plaćanju „DTM Relations“-a.

U razgovoru sa jednim od bankara, Ćopić objašnjava kako je „DTM Relations“ preuzet radi kupovine „MItrosrema“ i kako se „muče već dugo“. Kada sagovornik kaže Ćopiću da će zvati vlasnika „DTM Relations“-a Nikolu Dimitrijevića, on mu kaže: „Nema Nikola veze sa tim, on je prodao, ali je formalno vlasnik“.

Zoran Ćopić

Moglo se čuti i kako Ćopić planira da se poslovi „DTM Relations“-a spoje sa poslovima „Future plus“. „Futura plus“ bila je u vlasništvu kontroverznog biznismena Stanka Subotića, a direktor je 2009. godine postao Nebojša Jestrović, Šarićev prijatelj i saradnik, takođe optužen u ovom postupku.

Šarić se, podsetimo, 2008. godine dogovarao sa Ćopićem da od njega kupi „Mitrosrem“ za oko 27 miliona evra, ali je problem nastao zbog uslova koje je postavila država prilikom privatizacije. Naime, „Mitrosrem“ je mogla da preuzme samo firma koja ima prihod od 25 miliona evra. „DTM Relations“ je odgovarao uslovima pa je napravljen plan – Ćopić će preuzeti „DTM Relations“ i onda Šariću prodati sve zajedno.

Iako su preuzeli „DTM Relations“, formalni vlasnik nije promenjen. Ovo preduzeće je 2009, i dalje u Dimitrijevićevom vlasništvu, potpisalo ugovor sa Agencijom za privatizaciju i Ćopićem, te preuzelo kontrolu nad „Mitrosremom“.

Prodaja „Mitrosrema“ Šariću, međutim, nije okončana – prekinula ju je policijska akcija „Balkanski ratnik“ i raspisivanje poternice za Šarićem zbog organizovanja mreže trgovine drogom. Prema podacima iz optužnice, Šarić je Ćopiću, u novcu i kroz otplatu dugova, isplatio oko 16,5 miliona evra.

Ćopiću se pred Specijalnim sudom sudi u odsustvu, a u međuvremenu je u Bosni i Hercegovini osuđen na četiri godine zatvora zbog pranja Šarićevog kokainskog novca.

Podsetimo, suđenje Šariću i njegovoj grupi za pranje oko 22 miliona evra ove nedelje krenulo je iznova zbog izmene sudskog veća. Novim godišnjim rasporedom predsednik suda Aleksandar Stepanović je sudiju Aleksandra Trešnjeva vratio u krivično odeljenje.

Pošto je završeno sa iznošenjem uvodnih reči advokata i odbrana optuženih, suđenje je nastavljeno tamo gde je prekinuto pre promene veća – jer su se tužilac i advokati saglasili da nema potrebe za ponovnim prikazivanjem već izvedenih dokaza.

Pročitajte sve vesti sa suđenja za pranje novca 

Pročitajte sve vesti sa suđenja Branku Lazareviću

 

1 Comment

  1. Bogoljub kaže:

    Kada bi Srbija upravljala Evropom mislim da bi je za 1 godinu finansiski unistili.