Šarić kažnjen zbog vređanja tužioca, suđenje odloženo za jul

Šarić kažnjen zbog vređanja tužioca, suđenje odloženo za jul

Darko Šarić (foto: printscreen)

Današnje suđenje Darku Šariću za pranje novca obeležile su burne rasprave optuženih i advokata sa sudijama i napori odbrane da izdejstvuje novo odlaganje suđenja – što im je na kraju i uspelo. Šarić je novčano kažnjen sa 150.000 dinara zbog vređanja tužioca.

Piše: Jelena Radivojević

„Nije u mojoj prirodi da se ovako izražavam, al moram da kažem da je tužilac lopov! Moju imovinu je dao Nebojši Joksoviću“, rekao je Darko Šarić optužujući tužioca Sašu Ivanića da je radio u korist svedoka saradnika Nebojše Joksovića.

Zbog vređanja tužioca sudija Siniša Petrović kaznio je Šarića sa 150.000 dinara. 

Ovakvo obraćanje Šarića usledilo je nakon što su on i pojedini advokati sudskom veću podneli zahtev za izuzeće – ovog puta tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića i republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac. Podsetimo, njihov prošlonedeljni zahtev za izuzeće Nenadića i Saše Ivanića je odbijen.

Nakon prve od četiri pauze, sudsko veće je saopštilo da je odbilo današnji zahtev jer smatra da odbrana njime odugovlači postupak.

Ovo je izazvalo burnu reakciju advokata i optuženih.

Advokat Marko Kljajević ocenio je ovu odluku kao pristrasnu i zatražio izuzeće sudskog veća, a njegovom zahtevu pridružilo se još advokata i optuženih. Kljajević je rekao da postupak traje 10 godina, a da veće nijednom nije donelo prvostepenu presudu.

„Ne mogu da prihvatim da se moje pravo kvalifikuje kao odugovlačenje postupka. To je za mene vrsta intelektualne uvrede i to od mene pravi advokata koji se svađa sa sudom i tužilaštvom“, rekao je Kljajević.

Advokat Dejan Lazarević rekao je da nije istina da se postupak odugovlači, već da se odbija učešće u suđenju u kom je tužilac pristrasan, optužujući Ivanića da je pokrenuo novi postupak protiv Šarića kako bi zaštitio svedoka saradnika.

„Mi ovde ne odugovlačimo postupak, već pokušavamo da dokažemo istinu i odbranimo optužene“, rekao je Lazarević.

Na njegovo izlaganje nadovezao se Šarić. On je naveo da se postupak odužio jer je sudija Petrović retko zakazivao suđenja.

„Mi vas ljudski molimo sedam, osam dana da odložite da vam pokažemo sve dokaze (da je tužilac pristrasan).  U suprotnom, ljudi će praviti probleme, otkazivaće advokate, ako vi to hoćete…“, završio je Šarić.

Sudsko veće je potom odredilo drugu pauzu. Nakon nje saopštilo je da je odbilo da zahtev o svom izuzeću prosledi na odlučivanje jer je reč o zloupotrebi i odugovlačenju postupka. 

„Razlozi koji su navedeni nisu prihvatljivi, suđenja se odlažu od septembra, od tada su održana samo dva pretresa“, rekao je Petrović.

Tu, međutim, nije bio kraj – podnet je još jedan zahtev za izuzeće.

Ovog puta je to učinio optuženi Radovan Štrbac koji je još jednom zatražio izuzeće postupajućih sudija. 

Sud je odbio i ovaj zahtev.

Ubrzo se dogodilo ono što je Šarić najavio – dvojica optuženih otkazali su punomoćje svojim advokatima i tako onemogućili da se suđenje nastavi.

„Smatram da nemamo pravo na pravično suđenje i da ste malo preterali podržavajući tužioca i njegove manipulacije. Ja ne želim da dajem legitimitet ovom suđenju, svim svojim advoktatima dajem otkaz punomoćja“, rekao je optuženi Bojan Stanojković. Štrbac je učinio isto.

Novi postupak protiv Šarića
Na, kako je rekao, „sve klevete i uvrede“ tužilac Ivanić je kratko odgovorio. „Tužilaštvo za organizovani kriminal nije pokrenulo krivični postupak protiv okrivljenog Darka Šarića. To je jedina istina“, rekao je Ivanić. Advokati Dejan Lazarević i Marko Kljajević, međutim, rekli su da je u toku pretkrivični, a ne krivični postupak.
O ovom postupku, podsetimo, Lazarević je govorio na nekom od prethodnih suđenja rekavši da je tužilac Ivanić protiv Šarića pokrenuo istragu zbog sumnje da je organizovao nekoliko osoba da lažno optuže svedoka saradnika Nebojšu Joksovića da je planirao ubistvo. Više pročitajte ovde.

Tužilac Ivanić predložio je da se postupak u odnosu na njih dvojicu razdvoji, ali je sudsko veće posle četvrte pauze, odbacilo i ovaj zahtev.

Optuženima je saopšteno da će im biti dodeljeni advokati po službenoj dužnosti, a da će suđenje biti nastavljeno u julu.

Time je odbrana dobila ono što je i želela – dodatno vreme da, kako su danas tvrdili, prikupe dokaze o tome da je tužilac Ivanić pristrasan i da je protiv Šarića pokrenuo novi postupak kako bi zaštitio svedoka saradnika Joksovića.

Iako je za septembar bilo zakazano iznošenje završnih reči na ovom suđenju, ono se od tada odlaže. Juče je suđenje bilo odloženo jer je advokat Lazarević postao deda. Ovo je bilo 27. odlaganje u postupku. 

Šariću i grupi njegovih saradnika sudi se zbog sumnje da su u legalne tokove novca ubacili 22 miliona evra novca koji je zarađen švercom kokaina i tako prali pare. Suđenje za šverc kokaina okončano je i Šarić je osuđen na 15 godina, ali se čeka odluka Apelacionog suda na žalbe koje su podnete nakon presude.

Sve vesti sa suđenja pročitajte ovde.

Comments are closed.