Veštaci ne mogu da kažu da li je Šarićev novac bio legalan

Veštaci ne mogu da kažu da li je Šarićev novac bio legalan

Darko Šarić (foto: KRIK)

Darko Šarić u sudnici Višeg suda u Beogradu

Na jučerašnjem suđenju Darku Šariću za pranje 22 miliona evra, tužilac i optuženi ispitivali su veštake o poreklu novca i stvarnom vlasništvu firmi za koje tužilaštvo tvrdi da su korišćene za pranje novca.

Piše: Jelena Radivojević

Optuženi Šarić prvi je postavljao pitanja komisiji veštaka koji su analizirali poslovnu dokumentaciju koja je među dokazima u ovom postupku.

Zadatak veštaka bio je da se izjasne o tokovima i izvorima novca, kao i o navodima iz optužnice – da ustanove da li su preduzeća u Srbiji optuženi kupovali za sebe i svojim novcem ili su to činili za Darka Šarića i njegovim parama. Tužilaštvo, podsetimo, tvrdi da je u pitanju kokainski novac Darka Šarića, koji je bio stvarni vlasnik kupljenih firmi iako se njegovo ime nije pojavljivalo u papirima.

Tako je Šarić pitao veštake o novcu kojim su raspolagale firme koje su bile u njegovom vlasništvu.

„Ja sam sabrao, to je legalnih 57,6 miliona evra i to je gotovo tri puta veća cifra od 20 miliona za koliko me optužuju. Ovo je suština“, rekao je Šarić.

Veštaci su mu objasnili da to ipak nije suština i da oni ne mogu da govore o tome da li su pare legalno stečene – s obzirom da se time nisu ni bavili.

Šarić je insistirao i na tome da on nije krio vlasništvo u firmama koje su bile njegove i upitao je veštake da li je neka od transakcija koju su analizirali bila sporna. Veštaci su ponovili odgovor koji su dali i prethodnog dana – da u dostupnim dokumentima nisu primetili sumnjiv prenos novca.

Sudija je opomenuo Šarića da on ne postavlja pitanja već traži da se veštaci saglase sa nečim što su već napisali u svom mišljenju, na šta je Šarić odgovorio da to radi zbog javnosti.

„Što se tiče javnosti, mi smo zato i gledali veštačenje na suđenju, da bi čak i neuke stranke mogle da se upoznaju“, rekao je sudija Siniša Petrović.

Podsećanja radi, stotinak stranica nalaza i mišljenja veštaka novinari su mogli da vide samo na monitorima u sudnici, kada su se oko pola sata u tišini smenjivale stranice. Nije bilo moguće, međutim, pročitati šta na njima piše pošto je svaka prikazana svega nekoliko sekundi.

Tužilac Saša Ivanić insistirao je na tome da li su veštaci utvrdili ko je bio formalni, a ko stvarni vlasnik nekih preduzeća, međutim, oni su bili stava da kao ekonomisti ne poznaju takve pojmove. Objasnili su da je za njih jedino validno ono što je zavedeno u državnom privrednom registru, odnosno da se nisu bavili time da li je neko „čovek iz senke“.

Ivanić je nakon toga veštacima pokazao jedan od ranije izvedenih dokaza koji nosi oznaku državne tajne, a koji predstavlja izjavu vlasnika ofšor firme „Matenico“ iz Delavera, Jovice Lončara i Mira Mrdaka, u kojoj oni tvrde da poslove obavljaju u ime i za račun Darka Šarića. „Matenico“ je jedna od firmi za koju tužilaštvo tvrdi da je služila za pranje para i da je njome upravljao Šarić.

Galama u sudnici

Tužioca je zanimalo da li bi, da su imali uvid u ovaj papir, veštaci tvrdili da je Šarić stvarni vlasnik. Nakon što je dobio negativan odgovor, Ivanić je pokušao da ponovi pitanje, ali je tada u sudnici došlo do meteža.

Optuženi, kojima je sudija ranije dozvolio da sa optuženičke klupe pređu u deo u kome sede advokati i tužilac jer monitori u drugom delu sudnice nisu radili, burno su reagovali kako na pokazivanje pomenutog dokaza, tako i na tužiočevo insistiranje na pitanju.

„Ovo je prvi i poslednji put da se tako obraćate veću! Kakvo je ovo ponašanje!? Red i disciplina u sudnici se moraju poštovati“, rekao je sudija Siniša Petrović i upozorio sve prisutne da obrate pažnju na ponašanje.

Advokati su se bunili, objašnjavajući da je ovakva reakcija optuženih očekivana jer, kako tvrde, tužilac manipuliše dokazima.

„Naša antipatija prema tužiocu postoji, to nije tajna, zbog toga što radi protiv zakona i tako pribavlja dokaze, krivi sliku. On je navodio veštake na odgovor, valjda misli da ima duboki autoritativni glas i da će svedoci da dođu tu i da se uplaše jer misle da je tužilac neko i nešto“, rekao je jedan od Šarićevih advokata Dejan Lazarević.

Ivanić je zatražio da sud zaštiti ugled i integritet tužilaštva, na šta je sudija Petrović rekao da je on to već učionio time što je opomenuo advokate.

Suđenje će biti nastavljeno danas, kada će veštacima pitanja postavljati tužilac i sudsko veće.

Šariću i drugim članovima grupe se na teret stavlja da su oprali 22 miliona evra kokainskog novca tako što su ih ubacili u legalne tokove i poslove u Srbiji.

U optužnici se navodi da je to uglavnom bilo kupovinom preduzeća u privatizaciji, davanjem pozajmica ili kredita ili sklapanjem fiktivnih ugovora.

Advokati odbrane insistirali su tokom postupka da se uradi ekonomsko-finansijsko veštačenje kako bi dokazali da je novac legalnog porekla, te da nema reči o pranju novca.

Pročitajte sve vesti sa suđenja za pranje novca

2 Comments

  1. Prijatelj kaže:

    Izjavu koja proglasena drzavnom tajnom?Ko je I kako pribavio te izjave u kojoj zemlji I kako to da vestaci nisu imali uvida a predlozene su ranije kao dokaz?

  2. Uros kaže:

    Vi se pitate a ne gledate u svoj dzep koliko je legalan.i to sto zatvarate ljude bez materijalnih dokaza na osnovu ‘rekla kazala’…pritom imate lepe snove jer ostvarujete svoje ideale…