Suđenje Šariću: „Pričao sam Jerkoviću ono što bi on želeo da čuje“

Suđenje Šariću: „Pričao sam Jerkoviću ono što bi on želeo da čuje“

Radovan Štrbac (foto KRIK)

Na suđenju Darku Šariću i njegovoj grupi za pranja više od 22 miliona evra zarađenih švercom kokaina tužioca je danas zanimalo zašto optuženi Radovan Štrbac pominje drogu u razgovoru u kom objašnjava Šarićev sistem rada. Štrbac tvrdi da je to bio samo primer.

Piše: Jelena Radivojević

24 diska na kojima su audio i video-snimci sastanaka Mileta Jerkovića i optuženog advokata Radovana Štrpca, po jučerašnjem dogovoru nisu pregledani, već je samo konstatovano da su sve stranke u postupku upoznate sa njihovom sadržinom. Jerković je svedok u ovom postupku i biće saslušan u nastavku suđenja.

Tužilac Saša Ivanić pročitao je danas deo razgovora u kome Štrbac Jerkoviću objašnjava sistem po kom radi Darko Šarić nakon čega je imao pitanja za njega.

„Objasni mi sistem!“, insistira Jerković u jednom trenutku razgovora koji se odvija u maju 2009. u novosadskom kafeu „Palermo“.

„Sistem je takav, da oni vode brigu o svemu. Prenose, uzmimo, dnevno 100 do 200.000 (evra) najviše. Ta lova je u Beogradu i još nekoliko lokacija, a ovde (Novi Sad) ne drže ništa, ali ovde dolaze i donose lovu. I danas će doneti 150.000, sutra će doneti 200.000, preksutra… Znači, ako padnu, boli ih ku*ac za 150.000. Ako im traže drogu, a ne nađu, opet ih boli ku*ac“, objasnio je Štrbac.

Nakon što je Štrbac potvrdio da je ovaj razgovor vođen, Ivanić ga je upitao o kakvoj drogi priča Jerkoviću.

„Ovo je jedino mesto gde se pominje droga, na hiljadama strana, jedino mesto. To je samo primer, to sam samo rekao. A tužilac ne pominje da su se istog tog dana isplaćivale pare ’Mitrosremu’ za Ćopićev dug prema Jerkoviću. Tu se on raspituje za svoje pare, to je deo onih para što je Darko rekao da će vratiti“, ispričao je Štrbac danas. On je dodao i da je mogao da kaže „ako im traže pištolje“ i zapitao se da li bi tada postojala optužnica za nelegalno oružje.

Kada ga je tužilac upitao zašto je rekao „da je sistem takav“, Štrbac je odgovorio da je to njegova slobodna interpretacija i da je Jerkoviću pričao izmišljene priče kako bi mu bilo lakše da odugovlači isplatu.

„Slobodna interpretacija okolnosti koje niti ja znam, niti one postoje. On me presingovao, a ja sam morao napraviti odbrambene mehanizme. Da bih odugovlačio, ja sam se pravio da znam nešto što ne znam“, rekao je Štrbac.

Radovan Štrbac (foto KRIK)

„Pričao sam Jerkoviću ono što bi on želeo da čuje, da će Darko dati pare, da ja imam uticaj na Darka…“

Sudiju Sinišu Petrovića zanimalo je kakvo mišljenje je, prema Štrpčevom stavu, Jerković imao o Šariću.

„On je znao da je Darko biznismen, da živi i radi u Holandiji, da ima legalne prihode novca, da je finansijski potentan čovek.“

Podsetimo, Štrbac je optužen da je Šarićevim novcem kupovao kompanije od Jerkovića. Na taj način je, prema optužnici, uložio više od milion evra „prljavog novca“ u privredu. Glavni dokazi tužilaštva su snimci razgovora koje je Štrbac vodio sa Jerkovićem, kao i Jerkovićevo svedočenje.

Darko Šarić ispričao je danas kako je Štrpca, kada je optužen da novac kojim je kupio preduzeća od Jerkovića nije njegov, savetovao da kaže da mu je on dao novac.

„Kaži da sam ti ja dao pare, pa možemo da lažemo u svojoj odbrani. Imam papire za 45 miliona evra da je legalno“, rekao je Šarić.

Ko je Mile Jerković

Jerković je devedesetih godina osuđivan zbog šverca cigareta, a u privatizaciji je kupio niz vojvođanskih preduzeća. Po njegovom svedočenju, upao je u finansijske poteškoće i rešio da preduzeća proda. U trenutku kada je upoznao Štrpca i Šarića posedovao je oko dvadeset firmi, a oni su bili spremni da ulažu. Jerković je naveo da je preduzeća kupio Šarić, a da je dogovoreno da se vode na Štrpca, koji mu je davao novac. Rekao je i da mu je uvek bilo jasno da je taj novac Šarićev.

Jerković je Šariću posredstvom Štrpca prodao poljoprivredna preduzeća „Jedinstvo“ i „Mladi Borac“ iz Sonte, dok su pregovori oko prodaje „Bačke“ iz Sivca propali, navodi se u optužnici. Kupovinom ovih kompanija i investiranjem u njih, Šarić i njegovi saradnici „oprali“ su deo od 22 miliona za koliko ih tužilaštvo optužuje.

Štrbac je u više navrata negirao optužbe ističući da je investirao svoj novac, a da je Jerkovića lagao da Šarić stoji iza kupovine.

Jerković je bitan svedok i u postupku protiv Branka Lazarevića, bivšeg šefa kabineta Ivice Dačića, optuženog da je Šarićevim saradnicima prenosio poverljive podatke iz istrage. Snimci razgovora u kojima Štrbac govori Jerkoviću da informacije dolaze upravo od Lazarevića našli su se među dokazima u tom postupku.

U oba predmeta odbrana i optuženi zastupaju stav da je Jerković bio nezakonito ozvučen i da samim tim dokazi nisu validni. Svedok Jerković je negirao da su ga ozvučili policija i tužilaštvo.

Za sledeće suđenje koje je zakazano za septembar planirano je saslušanje Jerkovića. Sudsko veće je usvojilo i predlog odbrane da se izvrši finansijsko-ekonomsko veštačenje. Sudija Petrović rekao je da će sudsko veće naknadno odlučiti šta će komisija veštaka konkretno da veštači.

Sve vesti o ovom slučaju pročitajte ovde.

Comments are closed.