Suđenje Šariću: „Ovo je Ćopićeva tužna priča“

Suđenje Šariću: „Ovo je Ćopićeva tužna priča“

Darko Šarić u sudnici

Darko Šarić u sudnici Višeg suda u Beogradu

Nakon što su preslušani prisluškivani razgovori optuženog Zorana Ćopića koje je kao dokaze o pranju novca priložilo Tužilaštvo za organizovani kriminal, tužilac je rekao da oni potvrđuju optužnicu protiv Darka Šarića i njegove grupe za pranje više od 22 miliona evra kokainskog novca. Advokati tvrde suprotno.

Piše: Jelena Radivojević

Optuženi Nebojša Jestrović pristao je da odgovara na pitanja tužioca Saše Ivanića u vezi sa razgovorima koji su slušani. Ivanić ga je pitao da objasni razgovor sa Ćopićem u kome pričaju da njihov drug ima 14-15 ljudi spremnih da obezbede garanciju za predstojeću aukciju, pa se u nastavku razgovora Jestrović pita da to nije mnogo providno, jer to bi bio treći put da to rade.

Jestrović je nervozno odgovorio kako se to „providno“ odnosi na način na koji su se prijavljivali na aukcije. Kada ga je tužilac pitao zašto burno reaguje na pitanja, Jestrović mu je odgovorio: „iritirate me vašim ponašanjem“, nakon čega ga je sudija opomenuo.

Tužioca je zanimalo i da li je Darko Šarić imao veze sa firmom „Municipijum S“ čiji je vlasnik bio Jestrović, pošto se u jednom od razgovora čulo kako mu Šarić govori da će neki novac biti uplaćen na račun te firme.  Jestrović je negirao da je Šarić imao veze sa firmom i objasnio da se u konkretnom slučaju radilo o nekom privatnom dugu koji je Šariću isplaćen preko računa firme.

„Tužilaštvo smatra da se na osnovu ovih razgovora može zaključiti da su sklapani fiktivni ugovori, pozajmice, pravljene neistinite fakture“, rekao je Ivanić.

On se osvrnuo na jedan od razgovora Ćopića i direktora njegove firme „Agrocoop“ Milivoja Pavlovića za koji tužilaštvo tvrdi da dokazuje fiktivne poslove kojim je Šarićeva grupa pravdala velike novčane transakcije i tako prala novac.

„E, upiši firmu „Mat company doo“ Pljevlja. Evo ti faks… Napravićeš profakturu za onu pšenicu. Odnosno kukuruz, za 2.000.000 evra. Banku znaš“, rekao je tada Ćopić Pavloviću.

„Agrokop“ je sklopio ugovor o prodaji kukuruza firmi „Mat company“, za koju je tužilaštvo utvrdilo da pripada Darku Šariću. Novac u iznosu od dva miliona evra je isplaćen, ali kukuruz nikad nije isporučen, piše u optužnici.

Tužilac Ivanić rekao je i da razgovori Ćopića i Srđana Petrovića iz „Metals banke“ koji u nekoliko navrata pominje Upravu za sprečavanje pranja novca dodatno potvrđuju navode iz optužnice.

Srđan Stefanović, advokat Ćopića kome se sudi u odsustvu, rekao je da je ovo „tužna priča Ćopića“ jer se iz svih razgovora čuje da on nema skrivenih poslova i da želi da proda „Mitrosrem“ kako bi vratio kredite. Ćopić je osuđen u Bosni i Hercegovini jer je prao novac za Šarića.

Ostali advokati i optuženi iznosiće svoje komentare na preslušane razgovore na narednim suđenjima.

Šarić i članovi njegove grupe terete su da su 22 miliona evra zarađenih švercom kokaina ubacili u legalne tokove i poslove u Srbiji. Najčešće je to bilo kupovinom preduzeća u privatizaciji, davanjem pozajmica ili kredita ili sklapanjem fiktivnih ugovora, navodi se u optužnicama Tužilaštva za organizovani kriminal.

Pročitajte sve vesti sa suđenja za pranje novca 

 

Comments are closed.