Šarić: Nema dokaza da sam kriv, sudija izvukao moje reči iz konteksta

Šarić: Nema dokaza da sam kriv, sudija izvukao moje reči iz konteksta

Darko Šarić u sudnici (printskrin)

Komentarišući presudu kojom je zbog međunarodnog šverca droge osuđen na 15 godina zatvora, narko-bos Darko Šarić danas je kazao da nema dokaza da je kriv. Šarić i ostali optuženi obratili su se sudijama Apelacionog suda koje razmatraju ovu presudu, a u narednom periodu će odlučivati o kaznama koje su izrečene.

Piše: Milica Vojinović

„Ja sam ovde skoro šest godina, dobrovoljno sam došao u zemlju jer sam bio uveravan da ću imati pošteno i fer suđenje“, započeo je Šarić obraćanje sudu.

Više ne misli tako, sudeći po kritikama koje je potom izneo na račun sudije Siniše Petrovića koji ga je osudio na 15 godina zatvora.

„Ideja mog obraćanja je da čujete i argumente odbrane, za razliku od prvostepenog suda.“

Šarić je kazao da je sudija Petrović izvukao njegove reči iz konteksta. Naime, na jednom od suđenja u septembru 2016. godine Šarić je rekao tužiocu: „Vi mene imate samo za Italiju i ništa drugo“. Kasnije je shvatio šta je kazao i pokušao da se opravda, a to je učinio i danas.

„Ja sam rekao: ’Imate da me pitate za Italiju’, a sudija je izvukao to“, kazao je Šarić.

Iako ga je predsedavajući sudskog veća Milimir Lukić više puta prekidao objašnjavajući da su sve što on govori prethodnih dana već ispričali njegovi advokati, Šarić je ipak nastavljao.

„Evo samo još za Nebojšu Joksovića, to mi je najvažnije ovde“, užurbano je rekao, a zatim počeo da priča o Joksoviću, jednom o tri svedoka saradnika i jedinom koji je ispričao da je naloge za šverc kokaina dobijao direktno od Šarića.

Šarić je danas ponovo pokušao da diskredituje Joksovića, kao i više puta u toku dosadašnjeg suđenja. Naveo je da je poljuljao Joksovićevo svedočenje tako što mu je postavljao pitanja na koja ovaj nije znao da odgovori.

„Molim vas samo da poslušate i moje (prisluškivane) razgovore sa Joksovićem koje smo predali sudu, to je jedino čime ja imam da se branim, da vam pokažem koliko laže.“

Osim Šarića danas su govorili i drugi optuženi, a većina ih se samo saglasila sa žalbama koje su na presudu podneli njihovi advokati.

Ovime je završeno javno zasedanje veća Apelacionog suda, pa će pet sudija koje ga čine u narednom periodu u tajnosti razmatrati žalbe. Nakon toga sud će objaviti svoju odluku o tome da li potvrđuje presudu Višeg suda, menja visinu kazni koja je osuđenima izrečena prvostepenom presudom ili će da otvora novo suđenje na kome bi se ponovo izveli dokazi i saslušali svedoci.

Podsetimo, Darku Šariću i njegovoj grupi sudi se već deceniju za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu.  Šarić je prvi put osuđen na 20 godina zatvora 2015, ali je Apelacioni sud ovu presudu ukinuo naredne godine, pa se grupi ponovo sudilo.

Krajem 2018. godine Šarić je ponovo osuđen, ovoga puta na 15 godina jer je sudija Petrović primenio blaži zakon u presudi koju sada razmatra Apelacioni sud.

Tužilac je od Apelacionog suda tražio da Šariću poveća kaznu, dok njegovi advokati u žalbama insistiraju da Šarić bude oslobođen zbog nedostatka dokaza ili da se pred ovim sudom ponovo izvedu dokazi i saslušaju svedoci.

Više o suđenju Šariću za šverc kokaina pročitajte ovde

Comments are closed.