Suđenje počelo po treći put, Šarić došao iz svog doma

Suđenje počelo po treći put, Šarić došao iz svog doma

Darko Šarić (foto: Miodrag Ćakić KRIK)

)KIRK/ćikaĆ gardoiM :?otof( ćiraŠ okraD

Suđenje za međunarodni šverc 5,7 tona kokaina optuženom narko-bosu Darku Šariću danas je počelo po treći put – ovoga puta pred Apelacionim sudom u Beogradu. Advokati optuženih izneli su iste žalbe koje ističu od početka suđenja 2010. godine – da su Šarić i njegovi saradnici nelegalno prisluškivani, dok je tužilac Saša Ivanić ponovo opovrgavao ove tvrdnje.

Piše: Milica Vojinović

Darko Šarić danas je prvi put posle sedam godina u sudnicu došao iz svog doma – pošto mu je sud u decembru prošle godine ukinuo pritvor u kom je bio od kada se predao 2014. godine. U sud je ušao vidno raspoložen. Pažnja brojnih novinara mu, po svemu sudeći, nije smetala, pa je čak sa lica skinuo masku za fotografe i snimatelje koji su ušli u zgradu suda.

U obraćanju sudijama rekao je da ostaje pri svojoj ranijoj odbrani – da nema veze sa međunarodnim švercom kokaina. Izlaganje je iskoristio i da ponovo kritikuje sudiju Višeg suda u Beogradu Sinišu Petrovića koji je bio predsednik veća koje ga je dva puta osudilo – 2015. na 20 godina, a tri godine kasnije na 15 godina zatvora. 

„Sudija Petrović isto kao tužilac da je bio, ne možete da zamislite kakvo je to suđenje bilo“, požalio se Šarić i iskoristio priliku da se zahvali sudijama Apelacionog suda što su odlučile da započnu novo suđenje nakon što je pravosnažna presuda oborena.

Na suđenje nisu došli advokati dvojice optuženih, pa je bilo neizvesno da li će se ono danas uopšte održati. Iako je tužilac rekao da drugi advokati imaju mogućnost da menjaju kolege, što su ranije i činili, advokati su insistirali da se suđenje odloži.

Ipak, sudija Sretko Janković odlučio je da održi suđenje. Razdvojio je postupak za dvojicu optuženih, pa će se njima suditi posebno, i održao suđenje onima čiji su advokati bili prisutni.

Advokati su obrazložili svoje žalbe i istakli najvažnije propuste prethodnih presuda kojima je Šarić bio osuđen. Među njihovim navodima gotovo da nije bilo ničega novog.

Naime, ponovo su govorili o navodnim nedostacima u dokumentaciji kojom je tužilaštvo pravdalo prisluškivanje Šarića i drugih optuženih, ali i o sporazumima o priznanju članova grupe za koje tvrde da ih tužilac nezakonito koristi kao dokaze.

„Ajmo da uradimo nešto. Sudija, recite ’ovo je zakonito’ ili ’ovo je nezakonito’. Mislim da je to pošteno“, rekao je Šarićev advokat Dejan Lazarević.

Drugi Šarićev advokat Danilo Šarić požalio se na sudiju Sinišu Petrovića koji je kao predsednik sudskog veća Višeg suda u Beogradu osudio Šarića na 15 godina zatvora 2018. godine.

„Sudija Petrović i njegovo veće odbilo je svaki naš predlog paušalno i bez objašnjenja“, rekao je advokat Šarić govoreći o predlozima odbrane da se iz dokaza izbace prisluškivani razgovori.

Ovaj predlog advokati su izneli i pred Apelacionim sudom, ali će o njemu sudsko veće odlučiti na narednom ročištu.

Tužilac Ivanić na ove tvrdnje reagovao je nešto oštrije nego ranije.

„Zakonito su pribavljeni svi razgovori“, bio je odlučan. „ Od početka postupka doneto je preko 20 odluka različitih sudskih veća kojima su odbijeni predlozi da se ovi dokazi izbace kao nezakoniti“, podsetio je Ivanić.

On je negirao tvrdnje advokata da nisu do sada videli dokumentaciju kojom se opravdava prisluškivanje.

„Prosto je neverovatno ovo što se sada dešava“, rekao je i podsetio da su na suđenju detaljno pregledana dokumenta u vezi sa prisluškivanim razgovorima.

Ivanić je objasnio i da su sporazumi o priznanju krivice članova grupe koji su ih sklopili sa tužilaštvom priloženi sudu kao dokaz da su se određeni događaji koje optuženi negiraju, odigrali. Podsetio je i da su prema dokazima koji su srpskom tužilaštvu dostavljeni iz zemalja u kojima je grupa švercovala kokain neki od njihovih saradnika već pravosnažno osuđeni.

Nastavak suđenja zakazan je za sutra kada bi trebalo da se prikazuju dokazi. Nije, međutim, poznato koje dokaze će sudije Apelacionog suda izabrati da pregledaju u nastavku postupka.

Suđenje za međunarodni šverc kokaina traje više od 11 godina. Šarić je prvo 2015. osuđen na 20 godina zatvora. Ova presuda je, potom, ukinuta, a suđenje vraćeno na početak. Šariću je zatim presuđeno 2018. po blažem zakonu i tada mu je izrečena kazna od 15 godina zatvora.

Delovalo je da je slučaj konačno priveden kraju kada je Apelacioni sud 2020. potvrdio ovu presudu, ali su Šarićevi advokati iskoristili poslednju šansu – podneli su zahtev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom kasacionom sudu koji je zatim slučaj vratio Apelacionom sudu.

Ovaj sud je u decembru odlučio da ponovo pregleda dokaze i tek onda donese konačnu presudu, pa je iz tog razloga danas suđenje počelo po treći put.

Pročitaj više o ovom slučaju:

Sudija Petrović: Šarić osuđen po blažem zakonu

Šariću ukinuta presuda za šverc kokaina zbog formalnog propusta

Tužilaštvo traži veću kaznu za Šarića zbog pranja novca, advokati da bude oslobođen

Comments are closed.