Šariću 20 godina zatvora

Šariću 20 godina zatvora

Darko Šarić osuđen je danas u Specijalnom sudu na 20 godina zatvora za organizovanje šverca ukupno 5,7 tona kokaina. Šarić nije hteo da prisustvuje izricanju presude i nije doveden iz pritvora.

Drugooptuženi za krijumčarenje droge Goran Soković takođe je osuđen na 20 godina, a Željko Vujanović, treći organizator grupe, dobio je 18 godina zatvorske kazne.

Na pitanje zašto se Darko Šarić danas nije pojavio na sudu, njegov branilac Radoslav Baćović odgovorio je da su to njegovi lični razlozi i najavio žalbu na presudu u roku od 30 dana nakon što je pismeno dobije.

„Ovakva presuda bila je jasna onoga trenutka kada je sud odbio sve što smo predložili i tada sam prestao da dolazim na suđenje“, rekao je Baćović.

Tri svedoka saradnika dobila su od 5 do 10 meseci zatvorske kazne. Rodoljub Radulović zvani „Miša Banana“ osuđen je na 11 i po godina zatvora. Ukupna kazna zatvora svih osuđenih je oko 260 godina.

Prva optužnica protiv Šarića podignuta je 2010. godine kada je za njim raspisana i međunarodna poternica. Za šverc ukupno 5,7 tona kokaina Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je još četiri, a zatim za pranje novca još tri optužnice protiv Šarića. On se 2014. godine predao srpkim pravosudnim organima.

Šariću se kao organizator kriminalne grupe koja je krijumčarila kokain iz Južne Amerike u zemlje Zapadne Evrope prvi put pojavljuje u medijima  oktobra 2009. godine nakon akcije „Balkanski ratnik“. Tada je policija zaplenila više od dve tone kokaina na jahti „Maui“ u blizini Montevidea.

Istragu protiv balkanskog narko-kartela vodilo je srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom (BIA), američka Agencija za borbu protiv narkotika (DEA), urugvajska, argentinska i italijanska policija i britanska Agencija za borbu protiv organizovanog kriminala (SOCA).

Specijalni sud je danas oslobodio Darka Gazdića, Bojana Stanojkovića i Aleksandru Mišić.

Uskoro opširnije, a pročitajte i naš tekst o najvažnijim dešavanjima u slučaju Šarić.

Comments are closed.