Darko Šarić pušten u kućni pritvor

Darko Šarić pušten u kućni pritvor

Darko Šarić (foto printskrin)

Darku Šariću, prvostepeno osuđenom za međunarodni šverc kokaina i pranje novca, ukinut je zatvorski i on će preći u kućni pritvor, odlučile su sudije Apelacionog suda u Beogradu. Šarić je u pritvoru bio od marta 2014. godine, kada se predao nakon četiri godine bekstva.

Piše: Jelena Radivojević

Sudije Apelacionog suda u Beogradu ukinule su zatvorski pritvor Darku Šariću i zamenili ga kućnim smatrajući da više ne postoji opasnost da on pobegne. 

Kako su procenile sudije tokom vremena koje je Šarić proveo u pritvoru – 7 godina i 9 meseci – razlozi zbog kojih mu je pritvor određen su “izgubili na intenzitetu” i pritvor više nije nužan kako bi se obezbedilo neometano suđenje. Sudija smatraju da ne postoji opasnost da će Šarić da pobegne uprkos tome što se od policije i tužilaštva uspešno skrivao četiri godine – sve do marta 2014. kada se iznenada predao. 

“Budući da je u bekstvu do dobrovoljne predaje proveo duže od 4 godine i dalje postoji bojazan da bi okr. Šarić u slučaju puštanja na slobodu mogao pobeći, ali po nalaženju Apelacionog suda, ta opasnost nije više takvog intenziteta da bi se morala sprečiti jedino merom pritvora već je dovoljno izricanje mere zabrane napuštanja stana, radi čije kontrole se ima primeniti elektronski nadzor”, piše u saopštenju.

Šarić će preći u kućni pritvor i imati elektronski nadzor, odnosno, nanogicu.

Osim Šarića iz pritvora su pušteni i njegovi optuženi saradnici za šverc kokaina Željko Vujanović, Petar Obradović i Nebojša Sretenović, pa će i oni kraj suđenja dočekati u kućnom pritvoru.

Odluku o puštanju iz pritvora donele su iste sudije koje odlučuju i o žalbama na presudu iz 2018. godine kojom je Šarić osuđen na 15 godina zatvora zbog međunarodnog šverca kokaina – Nada Hadži – Perić, Sretko Janković, Vesna Petrović, Marko Jocić i Tatjana Vuković. 

Ove sudije zakazale su za kraj februara suđenje na kome će saslušati optužene i svedoke i predsatviti sve dokaze kako bi doneli konačnu odluku u ovom postupku. Sudije Apelacionog suda odlučuju u ovom postupku pošto je pravosnažnu presudu kojom je Šarić bio osuđen ukinuo Vrhovni kasacioni sud u junu ove godine. Razlog ukidanja bili su formalni propusti, dok dokazi na osnovu kojih je Šarić osuđen nisu dovedeni u pitanje.

Šarić je jednom ranije bio osuđen u ovom postupku – u junu 2015. godine dobio je 20 godina zatvora, ali je ova presuda ukinuta jer, kako su smatrale sudije apelacionog suda, je bio primenjen odgovarajući zakon. 

Osim ovog, Šariću se sudi u još jednom postupku – da je zajedno sa grupom saradnika oprao više od 20 miliona evra. Šarić je krajem jula 2020. prvostepeno osuđen na devet godina zatvora, ali ova presuda još nije konačna pošto apelacija nije ni počela da razmatra žalbe na nju.

Više o Šariću pročitajte u sledećim tekstovima:

Ključni momenti slučaja Šarić

Mali vodič za pranje novca – Šarićev model

Comments are closed.