Sudija Petrović: Šarić osuđen po blažem zakonu

Sudija Petrović: Šarić osuđen po blažem zakonu

Darko Šarić (printskrin)

Obrazlažući presudu kojom je Darko Šarić osuđen na 15 godina zatvora, sudija Siniša Petrović rekao je da je dokazano da je Šarić organizovao međunarodni šverc kokaina, ali i da mu je suđeno po blažem zakonu. Petrović je tokom čitanja presude pokušao da opravda česta odlaganja suđenja zbog čega postupak traje više od osam godina .

Piše: Milica Vojinović

Darko Šarić danas nije bio u sudnici, kao i nekoliko drugih optuženih.

„Šarić je izjavio da nije želeo da prisustvuje izricanju presude“, rekao je sudija Petrović.

Kao organizatori grupe, osim Šarića, osuđeni su i Goran Soković, koji je u bekstvu, na 15 godina zatvora, i Željko Vujanović na 14 godina. Rodoljub Radulović, član grupe koji je u bekstvu i javnosti poznat po svojim vezama sa ministrom Ivicom Dačićem, osuđen je na 11 godina.

Šarićev advokat: Žalićemo se
Radoslav Baćović, advokat Darka Šarića, kazao je novinarima da će se žaliti na presudu. Kako tvrdi, sud nije izvršio ništa od onoga što je Apelacioni sud naložio.
„Jedino što je sud, eto, ispoštovao kao nalog jeste što je primenio stari zakon, zakon koji je važio u vreme izvršenja krivičnog dela“, kazao je Baćović.

Ukupno, presudom je 23 člana narko-kartela osuđeno na gotovo 300 godina zatvora.

Objavljivanje presude pratili su iz publike Nebojša Jestrović, optužen u postupku za pranje novca koji se vodi protiv Šarića, ali i Bojan Stanojković koji je bio optužen kao Šarićev saradnik u švercu droge, ali je prethodnom presudom oslobođen. U publici je bio i Milan Lazarević, šef kriminalne grupe iz Valjeva, kome se sudi za reketiranje i ubistvo.

Izricanje presude pratili su i predstavnici američke ambasade u Beogradu.

Suđeno po blažem zakonu

Šarić je danas dobio manju kaznu jer mu je, za razliku od prethodne presude kojim je osuđen na 20 godina zatvora, sada suđeno po starijem i blažem zakonu. Naime, u periodu dok je kriminalna grupa švercovala kokain, krivični zakon se promenio – 2009. je donet novi po kome su maksimalne kazne mnogo više.

„Na kraju nije bilo dileme – mora se primeniti blaži zakon“, objasnio je Petrović.

Sudija je istakao da veće „nesumnjivo smatra“ da su kriminalnu grupu organizovali Šarić, Soković i Vujanović, kao i sada pokojni Dragan Dudić, rekavši da to dokazuju iskazi svedoka saradnika, pisani dokazi, prisluškivani razgovori i druga presretnuta komunikacija.

On se osvrnuo i na zamerku Apelacionog suda, koji je oborio prvu presudu i kao jedan od razloga za to naveo da nije dokazano čiji se glasovi čuju u nekim od prisluškivanih razgovora.

„U ponovljenom postupku preslušani su novi razgovori koji potvrđuju da glasovi onih optuženih koji su u bekstvu pripadaju upravo njima“, rekao je Petrović.

Svedoci saradnici

Petrović je naveo da su za sud posebno značajni bili iskazi tri svedoka saradnika.

Veliki deo Šarićeve odbrane bio je upravo usmeren na pokušaj da se diskredituju ovu svedoci.

„Sud nije našao da (dokazi odbrane) mogu dovesti u pitanje ono što su svedoci saradnici govorili“, kazao je Petrović. „Ono što su govorili, potvrđeno je i drugim dokazima.“

Svedoci saradnici Draško Vuković, Nebojša Joksović i Radan Adamović osuđeni su danas na osam, pet i 10 meseci zatvora.

Sudija pravdao odlaganja

Petrović se pravdao i za česta odlaganja suđenja, o kojima je KRIK ranije pisao.

On je istakao da je od septembra 2016, kada je postupak krenuo ispočetka, održano 54 ročišta, a odloženo 25.

Kazao je da je „evidentno“ da je duplo više suđenja održano nego što je odloženo, kao i da je do odlaganja dolazilo uvek na zahtev odbrane, a nikada zbog izostanka sudija.

Sudija je rekao i da postupak traje osam godina jer je izveden veliki broj dokaza.

Oslobađanja

Sudsko veće oslobodilo je Bobana Stojiljkovića i Marka Dabovića optužbi da su učestvovali švercu kokaina u Brazilu. U obrazloženju ove odluke sudija je naveo da nije bilo dovoljno dokaza tužilaštva.

Stojiljković je, međutim, u istom predmetu osuđen na dve i po godine zatvora zbog pištolja koji je pronađen u njegovim kolima, dok je Dabović osuđen na godinu dana zatvora zbog falsifikovanja dokumenata.

Miloš Nikolić i Mirko Knežević oslobođeni su optužbi da su skrivali svedoka saradnika Nebojšu Joksovića dok ga je tražila policija.

I za ovo, kako je naveo Petrović, nije bilo dovoljno dokaza, kao i da je sud imao u vidu to što su optuženi objasnili da su bili Joksovićevi prijatelji i da im je dolazio u goste.

Ključne momente slučaja Šarić pročitajte na ovom linku

Detalje o sudijama koje su donele ovu presudu možete pročitati ovde

Comments are closed.