Šariću ukinuta presuda za šverc kokaina zbog formalnog propusta

Šariću ukinuta presuda za šverc kokaina zbog formalnog propusta

Darko Šarić (foto: krik.rs)

Darko Šarić u sudnici Višeg suda u Beogradu

Vrhovni kasacioni sud ukinuo je pravosnažnu presudu Darku Šariću kokaina i vratio Apelacionom sudu na ponovno odlučivanje. Presuda je ukinuta zbog formalnog propusta, dok dokazi na osnovu kojih je Šarić osuđen nisu dovedeni u pitanje, zaključuje se iz odluke.

Piše: Milica Vojinović, Jelena Radivojević

U odluci najvišeg suda u državi navod se da je presuda ukinuta jer je dvoje sudija Apelacionog suda koje su potvrdile osuđujuću presudu prethodno već odlučivale o tome da li Šarić treba da ostane u pritvoru. 

Vrhovni kasacioni sud zbog toga smatra da su sudije Milimir Lukić i Bojana Paunović bile pristrasne i da nisu smele da odlučuju o presudi kojom je Pljevljak osuđen na 15 godina zatvora zbog međunarodnog šverca kokaina. 

Presuda će stoga biće vraćena Apelacionom sudu na ponovno suđenje, ali pred novim sudskim većem.

„Iako je sudija dužan da održi poverenje u svoju nezavisnost i nepristrasnost, formirano predubeđenje tih sudija koji su o pritvoru protiv okrivljenog odlučivale više puta narušava pretpostavku nepristrasnosti sudije. Zbog toga je u konkretnom slučaju nepristrasnost sudija Milimira Lukića i Bojane Paunović, dovedena u pitanje, pa su ispunjeni razlozi za obavezno izuzeće ovih sudija u postupku odlučivanja po žalbama na prvostepenu presudu.“

Za sudije Vrhovnog kasacionog suda nisu bili sporni dokazi na osnovu kojih su Šarić i članova njegove grupe osuđeni. 

Advokati su se žalili i na pristrasnost sudije Siniše Petrovića koji je sudio Šariću u prvostepenom postupku jer je doneo presude Šarićevim saradnicima na osnovu priznanja i odlučivao o oduzimanju imovine, ali za sudije Vrhovnog kasacionog suda njegova uloga nije bila sporna. 

Šarić je krajem 2018. godine osuđen na 15 godina zatvora za međunarodni šverc gotovo šest tona kokaina. Apelacioni sud potvrdio je ovu presudu nakon dve godine, ali su njegovi advokati iskoristili poslednji adut – zahtev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom kasacionom sudu. 

Šariću se sudi već više od 10 godina, a uporedo mu se sudi i za pranje novca.

Pročitajte više o ovom slučaju

Comments are closed.