Tužilaštvo traži veću kaznu za Šarića zbog pranja novca, advokati da bude oslobođen

Tužilaštvo traži veću kaznu za Šarića zbog pranja novca, advokati da bude oslobođen

Darko Šarić (foto: printskrin Al Jazeera)

Tužilaštvo za organizovani kriminal žalilo se na presudu Darku Šariću i njegovim saradnicima za pranje najmanje 20 miliona evra i tražilo da sudije Apelacionog suda u Beogradu svima povećaju kazne, saznaje KRIK. Advokati u svojim žalbama, sa druge strane, traže da svi optuženi budu oslobođeni ili da im se ponovo sudi, ali pred drugim sudskim većem.

Piše: Jelena Radivojević

Darko Šarić osuđen je u julu prošle godine na devet godina zatvora zbog pranja najmanje 20 miliona evra kokainskog novca, a osuđujuće persuade izrečene su i većini njegovih saradnika. Presuda je napisana tek nedavno, a na nju su se Apelacionom sudu u Beogradu žalili i tužilaštvo i optuženi. Nakon što razmotre žable, sudije ovog suda će doneti odluku – oni mogu da potvrde presudu, promene izrečene kazne ili je ukinu i nalože novo suđenje. 

Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) traži od sudija da preinače presudu, smatrajući da je greška što se Šariću i članovima njegove grupe sudilo po starom, blažem krivičnom zakonu. Naime, u periodu dok je ova grupa švercovala kokain i prala novac, krivični zakon se promenio – 2009. je donet novi po kome su maksimalne kazne značajno povećane. S obzirom da je zakon promenjen u vreme dok su optuženi prali novac tužilac Saša Ivanić smatra da je trebalo je da im se sudi po novom zakonu.

Osim pooštravanja kazni, tužilaštvo je u žalbi tražio i da budu osuđeni oni optuženi koji su prvostepenom presudom oslobođeni ili je optužba u odnosu na njih odbijena.

Nasuprot tome, Šarićevi advokati smatraju da je presuda zasnovana na nezakonitim dokazima i traže da Apelacioni sud oslobodi Šarića ili da eventualno naloži novo suđenje, ali da mu u ponovljenom postupku sudi drugo sudsko veće.

Odbrana i u žalbi, kao što je to činila tokom postupka, tvrdi da su dokazi, a posebno prisluškivani razgovori članova grupe, nezakonito prikupljeni i da ne mogu da se koriste na suđenju.

Advokati smatraju da je problematično to što je predsednik veća bio sudija Siniša Petrović i tvrde da je sudija imao predubeđenje da je Šarić kriv budući da mu je sudio i u postupku za međunarodni šverc gotovo šest tona kokaina. 

Osim toga, kako navode u žalbi, tužilaštvo nije pružilo dovoljno dokaza za ono što sud tvrdi – da su Šarić i njegovi saradnici u Srbiji kupovali preduzeća prljavim novcem i na taj način ga „prali“.

Advokati negiraju i da su ugovori o subordiniranom zajmu lažni ili nedozvoljeni i navode da je u pitanju potpuno legalni tip ugovora koji se često koristi u poslovnom svetu. Ovi ugovori, utvrdio je sud, predviđali su da ofšor firme Šarićevih saradnika daju pozajmice domaćim kompanijama, one pozajmice nisu vraćale, pa su prelazile u vlasništvo ofšor firmi – na ovaj način novac je stizao u Srbiju, a nije prolazio bankarske provere.

U žalbi se osvrću i na to da za sud nije bilo sporno da je Šarić u domaću privredu ulagao novac od prodaje preduzeća „Štampa sistem“, ali da je problematizovano kako je on postao vlasnik te firme. Advokati objašnjavaju da se Šarić preuzeo „Štampu“ 2006. godine, a da je optužnicom obuhvaćen period tek od dve godine kasnije, kao i da ne treba oni da dokazuju da novac ne proističe iz kriminala, već da tužilaštvu dokaže suprotno.

Advokati podsećaju i da u presudi o švercu kokaina nema reči o nezakonitoj koristi koju su članovi grupe prisvojili od prodaje droge, niti im je oduzet novac, pa u žalbi pitaju koji su onda prljavi novac prali.

Posle gotovo decenije suđenja Šarić je zbog pranja novca prošle godine osuđen na devet godina zatvora. Novac stečen švercom kokaina, kako je utvrdio sud, Šarićevi saradnici ubacivali su u ekonomiju Srbije kupovinom hotela, poljoprivrednih preduzeća i zemlje po Vojvodini i na jugu države. Kupili su hotele „Vojvodina“ i „Putnik“ u Novom Sadu, poljoprivredna preduzeća „Mladi borac“ iz Sonte i „Jedinstvo“ iz Gajdobre, piše u presudi. Planirali su da kupe i poljoprivredni kombinat „Mitrosrem“, ali se to nije dogodilo jer je počela međunarodna policijska akcija „Balkanski ratnik“ u kojoj je grupa razbijena. O detaljima presude pročitajte ovde.

Šarić je već pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora zbog šverca 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Njegovi advokati smatraju da su sudije prekršile zakon zbog čega su podneli zahtev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom kasacionom sudu. Ukoliko se pokaže da su bili u pravu, presuda će biti ukinuta. Više o suđenju za šverc droge pročitajte ovde.

Comments are closed.