Snimci ubistava u Kruševcu prikazani na suđenju Jotkinoj grupi

Snimci ubistava u Kruševcu prikazani na suđenju Jotkinoj grupi

Zoran Jotić Jotka/Viši sud u Beogradu (foto: arhiva/KRIK)

Snimci ubistava Vojina Stankovića i njegovog oca Dejana Stankovića Ždrokinca koja su se dogodila u razmaku od mesec dana 2018. godine u Kruševcu prikazani su juče u sudnici Specijalnog suda u Beogradu. Za oba ubistva optužen je Stefan Radulac, dok je kao organizatora grupe čiji je Radulac bio član tužilaštvo označilo poznatog kruševačkog kriminalca Zorana Jotića Jotku.

Piše: Milica Vojinović

Na snimku koji su zabeležile kamere kafića u centru Kruševca vidi se kako grupa mladića među kojima je bio Vojin Stanković prilazi bašti lokala. On se zatim obraća nekome, ali se u kadru ne vidi sa kim razgovara, a nekoliko sekundi kasnije pada na zemlju, dok su se muškarci koji su bili sa njim u tom trenutku razbežali.

Optuženi Radulac koji ne spori da je pucao u Stankovića, istakao je posle odgledanog snimka da se na njemu vidi kako se pre pucnjave ubijeni Vojin hvata za torbicu, kako je Radulac ranije i ispričao u svojoj odbrani.

„Prvi put gledam ovaj snimak i jasno se vidi da su krenuli da mi prepreče put, kao što sam i ispričao. Vidi se kako je krenuo da se uhvati za nešto“, rekao je Radulac, koji tvrdi da se zbog ranijeg sukoba sa Stankovićem bojao da će ovaj njega ubiti.

Zatim su u sudnici prikazani snimci ubistva Vojinovog oca Dejana Stankovića zvanog Ždrokinac. On je ubijen ispred hotela „Golf“ početkom juna 2018. a tužilaštvo tvrdi da je njegovu likvidaciju organizovao Jotić koji je želeo da osveti svog prijatelja Gorana Petrovića Petu – ubijenog u istom hotelu 2015. godine. Petrovićevo ubistvo nikada nije zvanično rasvetljeno.

Poduži snimak Stankovićevog ubistva prikazuje muškarca koji čeka ispred hotela više od pola sata, šeta ulicom i deluje nervozno.

Nešto pre 10 časova i 20 minuta tada sedamdesetjednogodišnji Dejan Stanković izlazi iz hotela „Golf“ sa torbom u rukama, prelazi ulicu i prilazi motoru. U trenutku kada je spustio torbu i uzeo kacigu sa motora prilazi mu ubica i vadi pištolj. Kada je uperio pištolj u njega Stanković počinje mahnito da beži, a ubica kreće za njim. Tada nestaju iz kadra, pa se ne vidi momenat kada je žrtva upucana i pala na zemlju.

Dejan Stanković Ždrokinad

Na snimku se potom vide prolaznici kako zastaju, pogledaju žrtvu i nastavljaju dalje. Neko od prolaznika očigledno je pozvao policiju, koja stiže pet minuta kasnije.

Optuženi Radulac koji je negirao da je ubio Dejana Stankovića tvrdi da ubica kojeg je snimila kamera nije on.

„Ima noge u iks, crn je, a ja sam plav, ima dužu glavu, mnogo je razlika“, istakao je optuženi.

Istim povodom za reč se javio i optuženi Jotić.

„Ako je ovo Radulac, onda sam ja Napoleon Bonaparta“, kazao je on.

Prikazani su i snimci na kojima se, kako tužilaštvo tvrdi, vidi kretanje Radulca posle ubistva. Na nekoliko snimaka mogao se videti automobil „golf“ koji je vozio optuženi Igor Gajić za koga tužilaštvo tvrdi da je nakon likvidacije odvezao Radulca i tako mu pomogao da pobegne. Na snimcima se, međutim, nije moglo jasno videti da li i ko sedi na suvozačevom mestu u „golfu“.

„Ne vidi se niti u jednom kadru bilo kog snimka da druga osoba sedi pored Gajića“, istakao je advokat Dejan Jovanović koji u ovom postupku brani optužene Jotića, Gajića, Radulca, kao i Ivu i Vuka Petrovića.

Osim snimaka koji su juče pregledani, na suđenju su govorila i dva svedoka – prijatelj ubijenog Vojina, kao i prijatelj optuženog Radulca.

Vojin bio preke naravi

Miša Minić, prijatelj Vojina Stankovića, bio je s njim u trenutku ubistva pa je juče ispričao kako je to izgledalo.

„Vojin je bio iza mene, samo sam čuo: ’Vadi ruke, beži’ i onda se desilo šta se desilo“, rekao je Minić.

Objasnio je da nije video trenutak kada je Radulac pucao u Stankovića.

„On je prišao tom dečku s kojim je ranije bio u sukobu… Kad sam se okrenuo video sam da Vojin leži na zemlji“, rekao je svedok i dodao da je on zatim otrčao kući.

Optuženi Radulac pitao je Minića kakve naravi je bio ubijeni Vojin Stanković.

„Pa kakve naravi, preke naravi, nije voleo da ga neko uvredi“, odgovorio je Minić.

Zatim ga je optuženi pitao i da li je Stanković sa sobom nosio pištlj.

„Ja znam da je nosio, nije uvek nosio, nekada je nosio, nekada nije“, kazao je svedok.

Posle njega za govornicu je stao Radulčev prijatelj Stefan Arsić. On je ispričao da je na mesto ubistva došao tek kada se sve završilo. Radulac je i njemu postavljao pitanja o tome kakav je bio pokojni Vojin Stanković.

„Otprilike sam čuo ko je, šta radi, da je opasan čovek, da se bavi mutnim stvarima, kriminalac ili šta već, da nije bezveze da se ima problem sa njim“, rekao je Arsić i dodao da je čuo i za priče da se Stanković bavio trgovinom drogom.

Zatim ga je Radulac pitao da li zna da se verovalo da je Stanković bio umešan u ubistvo poznatog kruševačkog kriminalca Gorana Obradovića Suše i da je slavio, odnosno otvarao šampanjac kada je ovaj ubijen.

„Za tu proslavu jesam čuo“, rekao je svedok.

Obradović je bio poznat kriminalac koji je pripadao klanu “džodinci”, suprotstavljenom Jotkinoj grupi. Sušina grupa je godinama švercovala drogu, zelenašila i bila uključena u oružane obračune i prebijanje građana. Ubijen je u septembru 2014. godine, a ubice do danas nisu zvanično otkrivene.

Radulac je, tvrdi tužilaštvo, bio član grupe koju je organizovao Zoran Jotić Jotka, a osim njima sudi se i Igoru Gajiću, Saši Zoraji, Ivi i Vuku Petroviću – deci Jotićevog ubijenog prijatelja Gorana Petrovića Pete.

Svi oni su učestvovali u ubistvu tako što su odvezli Radulca na mesto ubistva, a posle mu omogućili da pobegne i da se sakrije, tvrdi tužilaštvo.

Podsetimo, Vojin Stanković ubijen je ispred kafića u centru Kruševca u maju 2018, a mesec dana kasnije ubijen je njegov otac Dejan Stanković zvani Ždrokinac.

Grupu je razbila policija sredinom prošle godine, a to je bio drugi da je policija uhapsila grupu na čijem čelu je bio Jotka.

On je devedesetih vodio grupu sa svojim bliskim prijateljem Goranom Petrovićem Petom. Bavili su se reketiranjem, a članovi grupe nazivani su vojnicima jer je funkcionisala po utvrđenoj hijerarhiji. Oni su bacali bombe na kuće kruševačkih biznismena, palili im automobile i prebijali ih kada nisu hteli da plate reket, a pratili su i njihove porodice po gradu da bi izvršili dodatni pritisak. 

U Beloj knjizi organizovanog kriminala piše da se Jotkina grupa bavila i krijumčarenjem droge i oružja. Razbijena je u policijskoj akciji „Sablja“ 2003. godine.

Članovi grupe osuđeni su za reketiranje, a Jotka je, osim ovoga, osuđen i zato što je uspeo da potplati sudiju Vrhovnog suda. Izašao je iz zatvora 2018. Aali je ubrzo ponovo uhapšen.

Pročitajte više o Jotkinoj grupi i Goranu Petroviću Peti

Pročitajte sve vesti o ovom slučaju

Comments are closed.