Kruševačkom kriminalcu Jotki počinje suđenje za ubistvo

Kruševačkom kriminalcu Jotki počinje suđenje za ubistvo

Bela knjiga (foto: KRIK)

Suđenje kruševačkom kriminalcu Zoranu Jotiću Jotki za organizovanje ubistva Dejana Stankovića Ždrokinca, takođe kriminalca, počeće krajem meseca, pošto je Apelacioni sud u Beogradu potvrdio optužnicu. Osim Jotića, optuženo je još sedam osoba da su kao članovi njegove grupe učestvovali u ubistvu i prali novac. 

Piše: Milica Vojinović

Stankovićevo ubistvo bilo je osveta za likvidaciju Gorana Petrovića Pete, kriminalca iz Kruševca i bliskog Jotićevog prijatelja koji je ubijen 2015. godine, tvrdi tužilaštvo.  Petrovićevo ubistvo policija još nije rasvetlila.

Jotić je bio uveren da su istaknuti članovi suparničke kriminalne grupe „Ždrokinci“ – Dejan Stanković i njegov sin Vojin učestvovali u Petinom i ubistvu drugih osoba iz kriminalnih krugova koje su mu bile bliske, piše u optužnici. Verovao je i da Dejan Stanković planira i njegovu likvidaciju, navodi tužilaštvo.

Vojin Stanković

Jotić je na Stankovićevo ubistvo nagovorio Stefana Radulca zbog sukoba koji je ovaj imao sa Stankovićevim sinom, navodi tužilaštvo. Naime, Radulac je ispred jednog lokala u centru Kruševca u maju 2018. ubio Dejanovog sina Vojina tako što je pucao u njega sedam puta, tvrdi tužilaštvo. Jotić je Radulca nagovorio da ubije Dejana tako što mu je rekao da, ako to ne učini, sam će postati žrtva – Dejan će iz osvete za ubistvo sina ubiti njega i članove njegove porodice, piše i optužnici. 

Radulac je Dejana Stankovića Ždrokinca ubio u junu 2018, mesec dana pošto je likvidirao njegovog sina, a pomogao mu je Igor Gajić, tvrdi tužilaštvo. Gajić je, kao i Peta, osuđivan 2005. godine sa Jotićem kao član njegove grupe.

Jotka, Saša Zoraja i deca ubijenog Pete – Iva i Vuk Petrović, pomogli su mu da pobegne i sakrije se u Bosni i Hercegovini, piše u optužnici.

Dejan Stanković Ždrokinac

Ubijeni Ždrokinac u javnosti je bio poznat po slučaju ubistva kruševačkog stomatologa Milutina Rokića. Njemu se sudilo za ovu likvidaciju, ali je oslobođen jer sud nije mogao da utvrdi da li je DNK pronađen na mestu ubistva pripadao njemu ili njegovom bratu blizancu. Ždrokinac je godinama živeo u Južnoj Africi, a više o njemu pročitajte ovde.

Policija je ubistvo rasvetlila sredinom prošle godine kada je i razbila Jotkinu grupu. Prvo je uhapšen Radulac u julu 2019. u Banjaluci, a mesec dana kasnije u Kruševcu su uhapšeni i ostali članovi.

Grupa je optužena i za pranje novca u kom je, kako se sumnja, učestvovala Jotkina supruga Marija.

Pranje novca

Nakon što je Jotka uhapšen 2003. godine 300.000 evra koje je stekao kriminalom preuzeo je i čuvao Nenad Jovanović zvani Mali Bidža, piše u optužnici. 

Jotka je 2018. godine izašao iz zatvora i Jovanović je trebalo da mu vrati novac.  Da bi to učinili na naizgled legalan način Jovanović i Jotićeva supruga Marija sklopili su lažni ugovor o zajmu, tvrdi tužilaštvo.

U lažnom ugovoru pisalo je da Jovanović duguje Mariji Jotić 300.000 evra pa su članovi njegove porodice na njen račun uplaćivali novac prikrivajući da je reč o nelegalnim parama, piše u optužnici.

Jedan deo „prljavog“ novca Marija je oprala tako što je zemljište koje je Jotić takođe stekao kriminalom prodala Jovanovićevoj firmi po ceni znatno većoj od procenjene, veruje tužilaštvo.

Zbog ovoga će se Mariji Jotić i Nenadu Jovanoviću suditi kao članovima Jotićeve grupe.

Reketiranje devedesetih

Jotić se i ranije bavio kriminalom. Devedesetih godina je predvodio nasilnu kriminalnu grupu koja se uglavnom bavila reketiranjem lokalnih biznismena. 

Partner mu je bio kriminalac Goran Petrović Peta koji je ubijen pre nešto više od četiri godine, a ubice još nisu otkrivene. Saradnju sa Jotkom nastavila su Petina deca Iva i Vuk, koji su sada optuženi kao članovi njegove grupe i sudiće im se zbog umešanosti u ubistvo Ždrokinca.

Grupa iz devedesetih funkcionisala je po utvrđenoj hijerarhiji, pa su njene članove nazivali vojnicima.

Ovi „vojnici“ bacali su bombe na kuće kruševačkih biznismena, palili im automobile i prebijali ih kada nisu hteli da plate reket, a pratili su i njihove porodice po gradu da bi izvršili dodatni pritisak. 

U Beloj knjizi organizovanog kriminala piše da se Jotkina grupa bavila i krijumčarenjem droge i oružja. Razbijena je u policijskoj akciji „Sablja“ 2003. godine. 

Članovi su osuđeni zbog reketa, a Jotka i zbog toga što je uspeo da potplati sudiju Vrhovnog suda.

Izašao je iz zatvora početkom 2018. godine, ali je ponovo uhapšen nekoliko meseci kasnije zbog ubistva Ždrokinca. Trenutno se nalazi u pritvoru u Beogradu, a protiv njega, uporedo sa ovim, kruševačko tužilaštvo vodi postupak zbog proganjanja žene čiji je suprug navodno bio u sukobu sa Jotićem.

Više o Jotkinoj grupi i Goranu Petroviću Peti pročitajte u posebnoj priči

Comments are closed.