Kruševački kriminalac Jotka uhapšen zbog ubistva Ždrokinca

Kruševački kriminalac Jotka uhapšen zbog ubistva Ždrokinca

Bela knjiga (foto: KRIK)

Zoran Jotić Jotka, poznati kruševački kriminalac, uhapšen je zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu koja je prošle godine likvidirala kriminalca Dejana Stankovića zvanog Ždrokinac, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. Ova grupa, kako sumnja policija, bavila se iznudom i pranjem novca. 

Piše: Milica Vojinović

Osim Jotke, uhapšeni su njegov blizak saradnik Igor Gajić i još pet osoba iz Kruševca, jedna osoba iz Beograda i jedna iz Boljevaca.

Jotkina grupa je, navodi policija, osumnjičena da je organizovala i izvršila ubistvo kriminalca Dejana Stankovića Ždrokinca u Kruševcu juna prošle godine. Kao direktni izvršilac osumnjičen je član grupe – Stefan Radulac.

Policija sumnja da je Radulca na mesto likvidacije dovezao Gajić, a da mu je Jotka pomogao tako što ga je nakon ubistva prebacio u Bosnu i Hercegovinu. Radulac je po poternici srpske policije uhapšen u Banjaluci prošlog meseca i u toku je njegovo izručenje Srbiji.

Policija veruje i da je Jotka tokom 2018. reketirao muškarca iz okoline Kruševca tako što mu je pretio i tražio novac koji mu ovaj navodno duguje.

Među uhapšenima je i Jotkina supruga. Ona se sumnjiči da je prala novac tako što je zaključila ugovor o zajmu 300.000 evra sa muškarcem čiji identitet policija nije saopštila, kao i da je firmi njegovog oca prodala zemljište po ceni znatno većoj od procenjene. Muškarac sa kojim je sklopila ugovor je takođe uhapšen.

Jotka je u poslednjih godinu dana nekoliko puta hapšen, a jednom upravo zbog ubistva Ždrokinca. 

Obračuni
Mesec dana pre ubistva Dejana Stankovića Ždrokinca, u centru Kruševca likvidiran je i njegov sin Vojin, a policija i za ovo ubistvo sumnjiči Stefana Radulca. Ždrokinac je, kako sumnja policija, u maju 2018. godine ubio Gorgiju Darmanovića u Beogradu.

Darmanović je, poput Ždrokinca, godinama živeo u Južnoj Africi i verovalo se da je radio za južnoafričku bezbednosnu službu. Ždrokincu se u Kruševcu ranije sudilo za ubistvo tamošnjeg stomatologa, ali je oslobođen jer sud nije mogao da utvrdi da li DNK pronađen na mestu likvidacije pripada njemu ili njegovom bratu blizancu.

Zbog sumnje da su učestvovali u ovom ubistvu, Gajić i on privedeni su u avgustu prošle godine, ali su posle dva meseca pušteni na slobodu.

Njih dvojica hapšeni su i sredinom prošlog meseca zbog sumnje da su proganjali ženu čiji je suprug navodno bio u sukobu sa Jotkom. 

Jotkina grupa

Zoran Jotić Jotka, poznati kruševački kriminalac, devedesetih godina je osnovao jednu od najbrutalnijih kriminalnih grupa u Srbiji, a koja se uglavnom bavila reketiranjem lokalnih biznismena. Partner mu je bio kriminalac Goran Petrović Peta koji je ubijen pre četiri godine u hotelu „Golf“ u Kruševcu. Njegovo ubistvo još nije rešeno.

Jotkina grupa bila je disciplinovana i u njoj je postojala stroga hijerarhija. Svoje kriminalce nazivali su „vojnicima“, a Petrović je uglavnom članovima grupe prenosio Jotićeva naređenja. 

riminalce su slali da bacaju bombe na kuće kruševačkih preduzetnika, pale im automobile, upućuju upozorenja i pretnje, ali i prebijaju one koje nisu želeli da plate reket. Žrtve i njihove porodice pratili su po gradu, čime su vršili dodatni pritisak.

Grupa se bavila i krijumčarenjem droge i oružja, piše u Beloj knjizi organizovanog kriminala.

Jotkina grupa razbijena je u policijskoj akciji „Sablja“ 2003. godine. Svi bitni članovi su osuđeni na višegodišnje kazne zatvora zbog reketa, a Jotka i zato što je uspeo da korumpira sudiju Vrhovnog suda Srbije. 

Iz zatvora je izašao početkom 2018. godine.

Pročitajte više o Jotkinoj grupi i Goranu Petroviću Peti

2 Comments

  1. Milan Lazarević kaže:

    Ne mogu više da vam ne zamerim, posle sve sve intenzivnijeg praćenja vašeg zanimljivog sajta, da mi sve više smeta namerna ili slučajna greška s „raskrikavanjem“. Jer, nema i ne može biti nikakvog raskrikavanja tj može se nešto raskrinkati odnosno demaskirati (u raskrinkati koristi se hrvatska reč krinka tj maska)
    Pozdrav mom čarapanu Stevanu D. od starijeg kolege-penzionera Milana Lazareviča u Kruševcu više poznatog kao Žma

  2. Javorka kaže:

    Iva Petrovic student pred diplomskim i njen brat Vuk su krivi samo zato sto su deca pokojnog Pete i nista drugo.Ovo je privatni rat i to svi znaju.