Još se ne zna ko je ubio Gorana Petrovića Petu

Još se ne zna ko je ubio Gorana Petrovića Petu

Godinu dana nakon ubistva poznatog kruševačkog mafijaša Gorana Petrovića Pete njegov ubica nije otkriven.

Piše: Nataša Marković

Petrović je bio kriminalac starije generacije koji je sa prijateljem Zoranom Jotićem Jotkom devedestih godina formirao jednu od najbrutalnijih grupa u Srbiji – „Jotkinu grupu“.

„Jotkina grupa“ je, prema Beloj knjizi organizovanog kriminala MUP-a Srbije, bila umešana u različita krivična dela – uglavnom iznude i ubistva.

Bavili su se, pre svega, naplaćivanjem reketa poznatim kruševačkim biznismenima. Količine novca koje su uzimali kretale su se od nekoliko desetina do više od sto hiljada tadašnjih nemačkih maraka, u zavisnosti od procene bogatstva žrtve.

Peta je bio poznat po prekoj naravi i banda koju je organizovao sa Jotićem bila je strogo disciplinovana i hijerarhijski organizovana – Jotka je izdavao naređenja, a Peta ih prenosio članovima bande i organizovao da ona budu izvršena.

Goran Petrović Peta

Goran Petrović Peta

„Vojnici“, kako su ih Peta i Jotka nazivali, bili su obučeni da upućuju upozorenja i pretnje, prate po Kruševcu, prebijaju one koji nisu želeli da plate reket, pale automobile i bacaju bombe na domove kruševačkih biznismena. Oni su određivali ko sme da prodaje automobile u Kruševcu i ko da izlazi na centralna mesta u gradu. Za „Jotkinu grupu“ moglo se čuti da „drži ceo grad u šaci“ i da im niko ne može ništa.

Presuda Višeg suda iz 2004. opisuje načine na koje je grupa tokom devedesetih reketirala lokalne biznismene. Među njima je bio i tadašnji trgovac kafom, bivši ministar odbrane Bratislav Gašić, u Kruševcu poznat pod nadimkom Bata Santos (brend kafe). Grupa je pokušala da 1999. godine, u vreme bombardovanja, zapali njegov džip – molotovljev koktel je bačen ispod džipa, ali se plamen nije raširio. Koji sve biznismeni su bili meta grupe, pričitajte u posebnoj priči.

Novac dobijen reketiranjem grupa je ubacivala u legalne tokove. U pranju novca im je pomagao Nenad Jovanović, zvani Mali Bidža, bivši funkcioner JUL-a i savezni poslanik. Njegova ćerka imala je kompaniju za proizvodnju vreća za pakovanje cementa. Jotić i Petrović ulagali su novac u ovu kompaniju i vršili pritisak na direktora cementare „Novi Popovac“ da kupuje vreće od njih – tako su vratili „čist“ novac.

Pad „Jotkine grupe“

Pripadnici grupe uhapšeni su u policijskoj akciji „Sablja“ 2003. godine nakon čega su optuženi i osuđeni.

Jotić je negirao izvršenje krivičnih dela i osuđen je na 12 godina zatvora. Kasnije je dobio dodatne četiri godine zbog potkupljivanja sudije Vrhovnog suda Ljubomira Vućkovića koji je trebalo da mu pomogne da presuda bude oborena. On će na slobodu izaći 2018. godine.

Petrović se pred Specijalnim sudom branio ćutanjem i dobio je 11 godina. Deo zaštićenih svedoka, reketiranih biznismena i kriminalaca, tokom suđenja je povukao iskaze, ali su sudije vrednovale prvobitna svedočenja.

Dok su članovi Jotkine grupe bili u zatvoru vlast u Kruševačkom podzemlju preuzeo je Goran Obradović Suša, iz suprotstavljenog klana „džodinci“. Grupa koju je vodio Suša bavila se švercom heroina, zelenašenjem i bila uključena u oružane obračune i prebijanja građana. Suša je ubijen u septembru 2014. godine i njegove ubice nisu otkrivene. Detaljinije pročitajte u posebnoj priči.

Pre tačno godinu dana napadač sa fantomkom na glavi prišao je Peti u teretani hotela „Golf“ u Kruševcu i u njega iz pištolja ispalio nekoliko hitaca. Petrović je umro pre nego što su ga dovezli do bolnice, a ubica i nalogodavac njegovog ubistva do danas nisu otkriveni.

Dokumentaciju u vezi sa Petrovićem i „Jotkinom grupom“, uključujući policijski izveštaj, optužnicu, presude, možete pogledati u našoj bazi dokumenata (samo za registrovane članove). 

Comments are closed.