Suđenje inspektoru Stoliću: Sudije prihvatile kao dokaz komunikaciju sa „skaja“

Suđenje inspektoru Stoliću: Sudije prihvatile kao dokaz komunikaciju sa „skaja“

Božidar Stolić (foto: KRIK)

Sudsko veće sudije Zorana Šešića danas je prihvatilo komunikaciju sa zaštićene aplikacije „skaj“ kao dokaz protiv bivšeg inspektora Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Božidara Stolića, navodeći da je ona Srbiji dostavljena iz Francuske prema zakonu. Stolić je optužen da je bio deo grupe Veljka Belivuka, i da joj je odavao poverljive policijske podatke.

Piše: Milica Vojinović

Zoran Šešić i kolege iz njegovog veća prve su sudije u Srbiji koje su donele odluku o tome da komunikacija sa enkriptovane aplikacije „skaj“ može da bude dokaz na suđenju. 

Podaci sa „skaja“ koji su ključni dokazi i u postupcima protiv Veljka Belivuka i Darka Šarića, naišli su na otpor advokata koji tvrde da ih je tužilaštvo nabavilo suprotno zakonu i da zbog toga ne mogu biti korišćeni na sudu. Reč je o porukama i fotografijama koje su kriminalci razmenjivali preko „skaja“ koje su presrele policije zapadnoevropskih zemalja, a srpskom tužilaštvu ove dokaze dostavila je Francuska.

„Ti dokazi su pribavljeni na zakonom propisan način, u skladu sa našim i međunarodnim propisima“, rekao je sudija Šešić. „Nisu naši organi sprovodili te radnje, već organi drugih zemalja. Data je dozvola francuskih organa da se (ovi dokazi) pribave od francuske policije. Ovo veće smatra da su dostavljeni na zakonit način.“

Ipak, Šešić je istakao da u slučajevima u kojima će se tek odlučivati o ovome ne mora biti doneta ista odluka.

„Ovo se ne odnosi na druge predmete, pošto će se ovo pitanje verovatno postavljati i na drugim suđenjima“, dodao je.

Komunikacija sa „Skaja“ koja bi, prema tužilaštvu, trebalo da dokaže Stolićevu krivicu biće pregledana na sledećem suđenju početkom juna. Osim Stoliću, u ovom postupku sudi se i Filipu Goluboviću koji je, kako tvrdi tužilaštvo, od Stolića dobijao poverljive informacije i  prenosio ih dalje Belivukovim saradnicima.

Priznao, pa negirao krivicu

Danas je prikazana dokumentacija koju je tužilaštvo takođe predložilo kao dokaz – izvod sa imenima svih osoba koje je Stolić proveravao u policijskoj sistemu, a koji sadrži poverljive podatke o istragama i poternicama. Stolić je navodno ovo činio da bi Goluboviću dojavljivao informacije za određene ljude, a zauzvrat od njega dobijao po 500 evra.

„Ova lica nije proveravao samo Stolić, već i drugi policajci, sa Novog Beograda i iz drugih odeljenja“, istakao je Stolićev advokat Branislav Bogdanović.

Stolić ne spori da je proveravao određene ljude u sistemu policije, ali tvrdi da je to radio isključivo zbog posla. Negira da je takve informacije saopštavao Goluboviću.

Na ekranima u sudnici zatim je prikazan i zapisnik o saslušanju Golubovića u kom je učestvovao Stolić, presuda kojom je Golubović ranije osuđen za dilovanje droge, kao i optužnica protiv Belivuka.

„Sve ove isprave, prema tužilaštvu, dokazuju verodostojnost kazivanja tada osumnjičenog Filipa Golubovića koji je dao u policiji“, istakao je tužilac Saša Ivanić.

Golubović je, naime, pošto je uhapšen priznao krivicu i detaljno opisao kako je od Stolića dobijao tajne informacije iz policije. Ispričao je da je Stolića upoznao kada ga je saslušavao dok se nalazio u pritvoru zbog prodaje droge, kao i da mu je Stolić prenosio tajne informacije iz istrage koja se prošle godine vodila protiv Belivuka i njegove grupe. Belivuk i njegovi saradnici u međuvremenu su optuženi za sedam brutalnih ubistava, otmice, silovanje, trgovinu drogom i druga krivična dela. Golubović je na suđenju ovo negirao i tvrdio da su ga policajci naterali da sve ovo ispriča.

Među dokazima koji su pregledani danas bio je i rokovnik pronađen u Stolićevoj kući. Stranice su se brzo smenjivale na ekranu u sudu pa se moglo primetiti samo da su na njima zapisana brojna imena i telefonski brojevi, ali i druge beleške.

Tužilac Ivanić objasnio je da ovim dokazuje tvrdnju da je Stolić u policijskom sistemu proveravao informacije o osobama koje je zatim dostavljao Goluboviću.

„U ovom rokovniku evidentirao je sve radnje koje je preduzimao“, rekao je Ivanić i dodao da je indikativno da nije zabeležio nijedno ime koje je proveravao u policijskom sistemu. „Nijedno nije navedeno u rokovniku“.

Ovo dokazuje da ta imena nije proveravao u okviru policijskog posla već kako bi o tome obavestio Golubovića, tvrdi tužilac.

Njegove tvrdnje odbacio je Stolić navodeći da ovo nije jedini rokovnik koji je imao.

„Ja na poslu imam još dva rokovnika gde sam vodio evidenciju“, rekao je Stolić.

Stolić je jedan od policajaca koji su uhapšeni nakon što je razbijena Belivukova ekipa koja je imala jake veze u policiji i politici. Goran Papić, bivši zamenik načelnika SBPOK-a, optužen je da je Belivukovom najbližem saradniku Marku Miljkoviću mimo propisa vratio blindirani automobil koji mu je policija oduzela. Dijani Hrkalović, nekadašnjoj državnoj sekretarki MUP-a sudi se da je ometala istragu protiv Belivuka za ubistvo – navodno je uticala na svog bliskog saradnika da kasno tužiocu dostavi izveštaj o veštačenju Belivukovog telefona, tvrdi tužilaštvo. Druge veze Hrkalović sa ovom grupom, kao i kavačkim klanom čiji je Belivukova ekipa bila deo, za sada nisu ispitane.

Tužilaštvo se nije bavilo ni drugim moćnim ljudima koji su bili povezani sa ovom ekipom, poput generalnog sekretara Vlade Novaka Nedića i žandarma Nenada Vučkovića Vučka.

Pročitajte više o Belivuku i njegovoj grupi

Comments are closed.