Dijana Hrkalović negirala krivicu: „Moram li sad da se izjasnim?”

Dijana Hrkalović negirala krivicu: „Moram li sad da se izjasnim?”

Dijana Hrkalović (foto: Miodrag Ćakić/KRIK)

Bivša državna sekretarka u MUP-u Dijana Hrkalović, koja je optužena da je uticala na dvojicu policijskih načelnika da ometaju istrage i krše zakon, negirala je krivicu. Hrkalović je danas počelo suđenje pred Višim sudom u Beogradu, a osim nje sudi se i policijskim načelnicima Dejanu Milenkoviću i Miloradu Šušnjiću koji su takođe rekli da nisu krivi. 

Piše: Bojana Pavlović 

Branilac bivše državne sekretarke Vladimir Đukanović zatražio je da sudija ponovo odloži početak suđenja jer nije stigao da pripremi odbranu. 

„Nije stigla da dođe kod mene u kancelariju da pripremimo odbranu i zbog mojih obaveza oko izbora“, rekao je Đukanović koji je istaknuti član Srpske napredne stranke.

On je zatražio da mu sudija, kako je rekao, „izađe u susret“ te da danas samo tužilac iznosi uvodna izlaganja, a da se Hrkalovićkino iznošenje odbrane, kao i uvodna izlaganja advokata ostave za sledeći put, što je sudija odobrila. 

Pošto je tužilac pročitao optužbe, sudija Slađana Marković prozvala je optužene da se o njima izjasne. 

Dijana Hrkalović je prišla govornici i rekla da je razumela optužnicu, ali je delovala zbunjeno kada je sudija pitala da li će se braniti na sudu. Usledila je kratka tišina, Hrkalović je uputila nekoliko molećivih pogleda svom braniocu koji je ustao da odgovori. 

„Sudija, ona će u daljem toku postupka iznositi odbranu…”, rekao je Đukanović. 

„Kolega, pitanje je upućeno optuženoj“, prekinula ga je sudija, a potom objasnila bivšoj državnoj sekretarki da može da se brani ćutanjem ili da iznosi odbranu – sad ili bilo kom trenutku tokom suđenja. 

„Moram li sad da se izjasnim ili mogu da sledećem suđenju“, pitala je Hrkalović.

„Možete i da kažete da nećete iznositi, pa da se kasnije predomislite. Dakle, da li ćete se braniti na sudu“, pitala je sudija.

„Moj odgovor je – da. Ne priznajem nijedno krivično delo koje mi se stavlja na teret“, uverljivije je odgovorila Hrkalović. 

Isto su se izjasnili i policijski načelnici Milenković i Šušnjić koji su rekli da nisu krivi i da će iznositi odbranu.

U uvodnim izlaganjima tužilac Milenko Mandić naveo je kojim će dokazima potkrepljivati navode iz optužnice. 

On je oko dva sata iznosio dokazne predloge među kojima će biti rešenja MUP-a, naredbe o prisluškivanju i praćenju, službene beleške, ali i   o veštačenju telefona Veljka Belivuka, kao i izbrisani snimak razgovora ubijenog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića.

Osim toga, tužilac je predložio da se pozovu da svedoče i brojni policajci koji su, kako tvrdi, po nalogu bivše državne sekretarke učestvovali u nezakonitim poslovima. 

Hrkalović je prošlog oktobra uhapšena zbog sumnje da je policijskim načelnicima davala naloge da ometaju istrage i da krše zakon.

Optužena je krajem prošle godine za trgovinu uticajem i to u tri slučaja – da je naredila Milenkoviću da izveštaj o veštačenju Belivukovog telefona u postupku za ubistvo Vlastimira Miloševića ne dostavi tužilaštvu na vreme. Izveštaj je na kraju dostavljen kad je suđenje bilo pri samom kraju. U optužnici se navodi da je Hrkalović time otežala posao tužilaštvu što je išlo naruku Belivuku koji je naposletku oslobođen.

U drugom slučaju stavlja joj se na teret da je naložila Milenkoviću da se obriše i deo snimka razgovora advokata Dragoslava Miše Ognjanovića u kom je on govorio o njenim vezama sa kriminalcima, ali i o njenom privatnom životu. Ognjanović je ubijen u julu 2018, a njegove ubice nisu otkrivene.

Načelniku novosadske policije Miloradu Šušnjiću, Hrkalović je navodno naredila da kriminalca Darka Eleza lažno stavi na mere – praćenje i prisluškivanje kako bi sprečila da ga istražuju druge policijske uprave. 

Dejan Milenković optužen je da je samostalno naredio da se obriše još jedan sporan razgovor u kom je učestvovao otac tadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića. Stefanović otac navodno je slučajno „upecan“ pošto je policija pratila direktora „Srbijašuma“ Igora Braunovića. U razgovoru, koji je Milenković naredio da se izbriše, njih dvojica pregovaraju o prodaju 15 hektara zemljišta na Divčibarama za 25.000 evra što daleko ispod cene. Tužilaštvo tvrdi da je uklanjanje ovog razgovora sprečilo da se protiv Braunovića pokrene istraga. 

Istraga protiv Dijane Hrkalović iako posredno ukazuje na veze koje je ona imala sa klanom Veljka Belivuka. Po svemu sudeći, njene veze sa Belivukom i kavačkim kriminalnim klanom bile su mnogo dublje od toga, a do dokaza su došli novinari a ne tužilac. 

Kako je KRIK ranije pisao Hrkalović je bila u emotivnoj vezi sa pripadnikom Žandarmerije Nenadom Vučkovićem Vučkom koji je posredovao između nje i Belivukovog klana. 

U izveštaju o veštačenju Belivukovog telefona, koji je Hrkalović sklonila, kako tvrdi tužilaštvo, vidi se da su Belivuk i Vučković bili u neprekidnoj komunikaciji, da se Belivuk sa Vučkovićem dogovarao o navijanju, poslovima obezbeđenja, ali i kako da se osvete suparničkom kriminalnom klanu.  U porukama se spominje „D“, „drugarica“, „Dijana“ i zaključuje se da je ona bila upućena u gotovo svakodnevne aktivnosti kriminalne grupe. Više o tome pročitajte ovde.

Pročitajte više u sledećim tekstovima:

Ognjanović u prisluškivanom razgovoru govorio o vezama Hrkalović sa kriminalcima

Tajne beleške načelnika Milenkovića: „Sale Mutavi – državni projekat”

Svedočenja policajaca protiv Hrkalović: Belivukovi telefoni godinu dana u fioci

Comments are closed.