Belivukove poruke otkrivaju odnos države i kriminalaca: „Brate, šta god treba”

Belivukove poruke otkrivaju odnos države i kriminalaca: „Brate, šta god treba”

KRIK objavljuje neke od poruka koje je Veljko Belivuk, optužen da je vodio grupu koja se tereti za pet ubistava, razmenjivao sa žandarmom Nenadom Vučkovićem Vučkom, a koje opisuju odnose koji su postojali između policije i ovog šefa kriminalne grupe. NIN je danas objavio i izveštaj veštačenja Belivukovog telefona iz kojeg se naslućuje da su kriminalci preko Vučkovića, imali kontakte i sa ljudima iz pravosuđa. U porukama se spominju i bivša sekretarka Dijana Hrkalović, notorni navijač Aleksandar Vidojević, zvani Aca Rošavi, šef supraničke škaljarske grupe Jovica Vukotić, kao i izvesni Neša i Andrej – sa kojima su se Vučković i Belivuk dogovarali oko svojih navijačkih akcija.

Pišu: Bojana Pavlović, Bojana Jovanović

Bivšoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović juče je počelo suđenje po optužbama da je, između ostalog, sabotirala istragu protiv Veljka Belivuka za ubistvo Vlastimira Miloševića krajem januara 2017, slučaj poznatiji kao „ubistvo na šinama” – po tome što je žrtva upucana u centru Beograda na tramvajskim šinama.

Kada je Belivuk uhapšen u februaru te godine, policija mu je oduzela telefone i poslala ih na veštačenje. Izveštaj o tome šta je nađeno u njima, međutim, godinu dana je stajao u policijskoj fioci – zadržan je po naređenju Dijane Hrkalović, tvrdi tužilaštvo. 

Zbog ovoga tužilac koji je vodio istragu ubistva Miloševića nije mogao na vreme da sazna šta je bilo u njima. Izveštaj je naposletku poslat tužiocu i sudu – kada je suđenje Belivuku već stiglo do samog kraja.

Nedeljnik NIN danas je objavio detalje ovog izveštaja o veštačenju Belivukovih telefona, dok je KRIK došao do poruka koje je Belivuk sa svog telefona razmenjivao sa nekada uticajnim čovekom u policiji, žandarmom Nenadom Vučkovićem Vučkom, koji je ranije bio u emotivnoj vezi sa Hrkalović.

Nenad Vučković

Upravo preko Vučkovića, pokazuju izveštaj i poruke, odvijala se komunikacija između kriminalaca i Hrkalović, koja je u to vreme bila najmoćnija osoba srpske policije i očigledno imala uticaj nad Belivukovom grupom.  

U jednoj poruci policajac Vučković kaže Belivuku: „Strpi se, molim te. Evo i Dijana te moli”, a on mu odgovara: „Nema šta ko mene da moli brate – šta god treba”, piše u porukama do kojih je došao KRIK.

I Hrkalović je imala svoje šefove, navodi se u izveštaju koji je objavio NIN, ali oni nisu imenovani u porukama.

„Zna ona (Hrkalović). Zna šef. Zna glavni šef. Ali nema dana da mi neko pet puta ne kaže od njih da te držim pod kontrolom da ne uradiš ništa. I moraš da se sabereš. Polako“, jedna je od poruka koju je Vučković poslao Belivuku.

U porukama do kojih je došao KRIK spominje se i „Acika“ što je nadimak Aleksandra Vidojevića poznatog i kao Aca Rošavi, bivšeg Belivukovog saradnika koji se druži sa Danilom Vučićem, sinom predsednika Srbije.

Osim njega, spominje se i izvesni „Andrej”, ali nema drugih podataka koji ukazuju ko je tačno u pitanju. U iskazu koji je nedavno dao tužilaštvu, Belivuk je govorio o predsednikovom bratu Andreju Vučiću kao nekom ko utiče na dešavanja na tribini, ali se iz poruka koje poseduje KRIK ne može zaključiti da li govore o njemu.

U izveštaju, čije je detalje objavio NIN, pominje se i niz drugih ličnosti, poput tužioca Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu Ljubomira Đorđevića, predsednika Višeg suda u Beogradu Aleksandra Stepanovića, pripadnika Bezbednosno-informativne agencije Petra Lubina, policajca Ivana Stanojčića. 

Belivuk je, kako se navodi, komunicirao i sa osobama za koje se tvrdi da su iz  kriminogene sredine – između ostalih, Aleksandra Dabića navodnog saradnika Dejana Stojanovića Keke i Luke Medića, za kojim su raspisane dve poternice, piše NIN.

„Zna glavni šef“

Početkom oktobra 2016. Vučković i Belivuk dogovaraju navijanje za utakmicu, pa mu policajac saopštava da ga je opet zvao Andrej i da je „nedelja jako bitna“. On napominje i da će za nedelju dobiti „dobru čast“, na šta Belivuk kaže da ne traži ništa, ali da „ako bude, dele ravno“.

Vučković piše Belivuku da ima spremne karte za utakmicu – po 150 za istočnu i južnu tribinu, a ovaj mu odgovara da će po karte za jug poslati Kurtu ili Aciku, što su nadimci članova njegove grupe Nemanje Srećkovića i Aleksandra Vidojevića. 

Vučković mu kaže: „Samo vidi šta možeš da rešiš da se ne peva. Jako je bitno“.

Policajac i Belivuk razmenili su poruke i 14. oktobra, nekoliko sati posle ubistva Belivukovog šefa Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi. U trenutku dopisivanja, Belivuk se nalazio u policiji na ispitivanju u vezi sa ovim događajem. 

„Brate pre 3 sata smo završili i još me drže… Ne znam, većinu su pustili samo sam ja tu možda i Meda (nadimak člana grupe Darka Ristića)“, javlja Belivuk.

„Znam. Strpi se molim te. Evo i Dijana te moli“, odgovorio mu je Vučković, prema porukama do kojih je došao KRIK. 

„Nema šta ko mene da moli brate, šta god treba“, odgovara Belivuk.

Vučković zatim šalje Belivuku sliku. 

„Brate ne deluje mi na slici isti. Znam da je Steva, ali ne znam“, kaže Belivuk, a Vučković kaže da će mu ubrzo stići još jedna slika.

U ovim porukama najverovatnije govore o pripadniku suparničkog škaljarskog klana Stevanu Stamatoviću. On se, kako je ranije pisao KRIK, dovodio u vezu sa Stankovićevim ubistvom, a i sam je likvidiran u Atini u januaru 2020.

Nakon Stankovićevog ubistva Belivuk se, piše u izveštaju koji je objavio NIN, raspitivao o vlasniku kafića u blizini mesta gde se desila likvidacija. Vučković ga moli da se smiri i da ne preti nikome, vidi se iz njihove prepiske koju su vodili sedam dana nakon ubistva. 

„Slučaj Arkana koji je bio država nije rešen nikako drugačije nego ulicom. Da se pravosuđe pitalo još bi se svi šetali Beogradom živi“, odgovara mu Belivuk i traži „da pita D za ostale načine da se reši.“ Osoba koju oslovljavaju sa D je, kako piše NIN, Dijana Hrkalović.   

„I da ti kažem samo još ovo pošto mi je D rekla da ne brinem onaj dan, kunem ti se da se ne bojim nikog ni sekunde i da sam spreman kao i brat što je bio. Onaj govor nije izmišljen, mi smo se stvarno spremali na ovo“, piše Belivuk Vučkoviću kasnije istog dana. 

„Zna ona. Zna šef. Zna glavni šef…“, odgovara mu Vučković i dodaje: „Imamo jake pozicije brate. Imaš mene u deset ljudi sam u policiji, a tu sam ti na usluzi non-stop i znaju da smo zajedno. Ako smo pametni samo ne može da nas dobije niko na polju tribine i naših poslova.“

Malo strpljenja za Vukotića

U novembru 2016. Belivuk se kod Vučkovića raspituje i da li je tačno da je u Bosni i Hercegovini uhapšen Jovan Vukotić, vođa škaljarskog klana sa kojim je ova ekipa bila u ratu. Vučković mu odgovara: „Za Vukotića nije tačna info, ali strpljenja malo i oko njega.“ Vukotić je uhapšen dve godine kasnije u Turskoj i izručen Srbiji u kojoj je osuđen zbog lažnog pasoša. Po odsluženju kazne, izručen je Crnoj Gori, a od prošle godine je u bekstvu – upravo zbog sumnji da stoji iza pokušaja Belivukovog ubistva.

Veze u pravosuđu

Izveštaj koji je objavio NIN otkriva i da je ova grupa komunicirala sa ljudima visokopozicioniranim u pravosuđu. 

Prepiska se odnosi na period kada se protiv Belivuka i njegovog saradnika Darka Ristića vodio postupak jer su u aprilu 2016. godine na parkingu ispred stadiona Partizana prebili obezbeđenje Miloša Vazure, direktora fudbalskog kluba Partizan. Događaju je prisustvovao i Stanković, ali nije učestvovao u prebijanju. 

Belivuk i Ristić su sa Prvim osnovnim tužilaštvom u Beogradu sklopili sporazum o priznanju krivice i dobili godinu, odnosno godinu i 10 meseci kućnog zatvora. Izveštaj koji je objavio NIN pokazuje da Belivuku ni ova kazna nije odgovarala i da je ekipa potegla veze kako bi je odložila.

U izveštaju piše da se iz Vučkovićevih razgovora „može zaključiti da je Vučković imao kontakte sa Ljubomirom Đorđevićem, tužiocem Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu sa kojim je završavao mogućnost odlaganja izdržavanja kazne nošenja nanogice za Belivuka“. 

Vučković piše da će videti sa „Ljubom tužiocem i D“.

Prema izveštaju, Vučkoviću je u ovom slučaju navodno u susret izašao i Aleksandar Stepanović, predsednik Višeg suda u Beogradu.

„Što se tiče Belivuka i Ristića, čekaju poziv Prvog suda za izdržavanje, a onda ide kao za Saleta procedura za odlaganje”, piše u poruci koju je Vučković poslao Belivuku, navodi NIN. 

Stankoviću je, kako je ranije otkrio KRIK, sud 12 puta odlagao odlazak u zatvor na koji je osuđen zbog trgovine drogom.

„Advokat podnese molbu za odlaganje zbog: ugovora o radu koji traje do januara na građevini ili bilo gde, žena treba u decembru da im se porodi, leče se od nečega itd. Ako Prvi sud odbije, onda šalje advokat žalbu Višem sudu i Viši sud će da prihvati. Ovo mi je sve Stepa jutros rekao“, napisao je Vučković u poruci. 

U izveštaju, kako je objavio NIN, su citirane i poruke koje su Belivuk i Vučković razmenjivali povodom godišnjice hrvatske policijsko-vojne akcije Oluja 5. avgusta 2016. dogovarajući organizovanje skupova. Belivuk ga pita za parolu koju će nositi, a Vučković mu prvo odgovara: „Pitaću šefa“, pa kasnije: „Sutra ujutru se viđam sa Nebojšom, pa ću i njemu reći“. 

Ne objašnjava se ko je „šef“ ni ko je Nebojša. Tadašnji ministar policije je Nebojša Stefanović, ali se iz poruka ne vidi da je tačno to on. Na predlog Belivuka „Dogodine u Kninu“, Vučković odgovara: „Dajte nešto interesantnije. I vređajte ustaše slobodno.“

Belivuk je uhapšen i februaru prošle godine i optužen kao vođa grupe koja je izvršila pet ubistava, dok se vodi istraga protiv njega za još četiri ubistva. Vučković nije ni saslušan o vezama sa Belivukom i drugim članovima njegove grupe.

Pročitajte više o Belivuku:

Optužnica protiv Belivuka: Meksiko usred Beograda

Svedočenja policajaca protiv Hrkalović: Belivukovi telefoni godinu dana u fioci

Ognjanović u prisluškivanom razgovoru govorio o vezama Hrkalović sa kriminalcima

Tajne beleške načelnika Milenkovića: „Sale Mutavi – državni projekat”

Comments are closed.